Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, genç çiftçilere yönelik sağlanan desteklerin sektördeki etkilerine değindi. Yumaklı, gençlerin üretim ve yönetime kattığı dinamizm ile vizyondan yararlanmak amacıyla Aralık 2022’de Tarım ve Orman Gençlik Konseyi'nin kurulduğunu hatırlattı. Türkiye'nin farklı illerinde tarımsal faaliyet yürüten genç üreticileri bir araya getiren bu konseyin, Bakanlık için sahadaki gelişmeleri gençlerin bakış açısından değerlendiren bir “danışma kurulu” işlevi gördüğünü vurguladı.
KONSEY 41 YAŞINDAN KÜÇÜKLERDEN OLUŞUYOR
Bakan Yumaklı, gençlere ilham kaynağı olan konseyin 18 yaşını doldurmuş 41 yaşından gün almamış gençlerden oluştuğunu bildirdi. Yumaklı, konseyin sektör ve il bazında temsil kabiliyetinin her yıl artırılmasını hedeflediklerini belirterek, "Sağlanan destek ve hibelerle gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer almasını hedefliyoruz. Tarım ve Orman Gençlik Konseyi, Bakanlığın alacağı stratejik kararlarda önemli bir aktör olarak konumlandırılıyor. Saha gündeminin takibi, sorunların dile getirilmesi, çözüm yollarının paylaşılmasında gençliğin dinamik ve yenilikçi bakış açısından yararlanılıyor. Bu sebeple yaşanan sorunlar özelinde Bakanlığın üst düzey yöneticileriyle belirli aralıklarla bir araya gelerek toplantılarda çözüm önerileri tartışılıyor. Bu öneriler ve sektörler özelinde gündeme getirilen başlıklar, belirlenecek politika ve uygulamalara da rehberlik ediyor" ifadelerini kullandı. Gençlere yönelik tarım alanında verilen destekler ve sağlanan kolaylıkların teşvik edici nitelikte olduğuna dikkati çeken Yumaklı, bu kapsamda Bakanlığın proje ve uygulamalarına değindi. Yumaklı, konseyin faaliyetlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca yürütüldüğünü söyledi.
YÜZDE 15 İLAVE DESTEK
Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği, küçükbaş hayvancılık, hastalık tan ari hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı sektörü, su ürünleri sektörü, temel hayvansal üretim, kapalı ortamda bitkisel üretim, yem bitkisi üretimi, süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi, meyve yetiştiriciliği ve bağcılık, temel bitkisel üretim konularında kredi/finansman kullandırımlarında genç çiftçi veya girişimcilere yüzde 15 ilave hazine faiz/kâr payı desteği sunuluyor.
BUZAĞI BAŞINA 1700 TL
Yeni hayvancılık destekleme modeli kapsamında, kadın yetiştiricilere veya 41 yaşından gün almamış üreticilere, desteğin türüne göre değişen oranlarda temel desteğe ilave destek veriliyor. Bu çerçevede, 2024 yılı için işletme sahibi erkek ise buzağı başına 1000 lira, kadın veya genç ise 1700 lira temel destek sağlanıyor. Balıkçılık sektöründe de kadınlara yönelik destekler bulunuyor. Balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadınlar, küçük ölçekli balıkçılık desteğinden 2025 ve 2026 yılları için yüzde 35 daha fazla yararlanacak.