tatil-sepeti
tatil-sepeti

Kadınlar global pazarlara bir adım daha yaklaştı

Giriş: 23.11.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

İstanbul Ticaret Odası liderliğinde TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi işbirliğinde hayata geçirilen ‘Yükselen Markalar’ projesi sona erdi. İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Güner Kal başkanlığında gerçekleştirilen proje ile kadın girişimcilerin global pazara ulaşmaları için birçok uzman ve akademisyen, 5 hafta boyunca eğitim verdi. Projenin kapanışında Hatice Güner Kal, başta İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

ZENGİN FLORA

Projenin son haftasında, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Kurucu Başkanı Meltem Kurtsan, kozmetik sektörü ile tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye’nin çok zengin bir florası olduğuna dikkat çeken Kurtsan, “Ülkemizin çok büyük potansiyeli var. Kozmetikte bu bitkilerden yararlanıyoruz. Bu potansiyel değerlendirilmeli” dedi

İHRACAT YAPIN

Aromaterapi konusunda danışmanlık veren Sevda Doğan ise 2018 yılında 420 milyar dolar olan kozmetik sektörünün hacminin, 2025 yılında 716 milyar dolar olarak beklendiğinin altını çizdi. Dünyada kozmetik trendlerinde doğala dönüş olduğunu söyleyen Doğan, doğal bakım ürünlerinde önce cilt bakım, saç bakım, sonra kozmetik ve ağız bakım ürünlerinin geldiğini hatırlattı. Doğan, yeni iş kuranlara şu tavsiyelerde bulundu: “Krizler fırsat yaratır. Çok karalar bağlamadan dünyada neler oluyor, bakın. İş geliştirme araçlarında Instagram, Youtube, e-ticaret sitesi kullanan derneklerle işbirliği yapın. Yurt dışı fuarlara katılın. İhracata küçük de olsa mutlaka başlamalısınız. Türk kadınının yaratıcılığı varken neden yurt dışı olmasın?”

VİZYONUNUZU GELİŞTİRİN

Türkiye’de ilk yerli bulaşık makinası deterjanı üreticisi Sevda Arıkan ise seyahat etmenin insanın ufkunu açtığını ve farklı kültürlerin vizyonunu geliştirdiğini söyledi. Arıkan, “Dünya pazarına hakim olmak gerekiyor” dedi. Arıkan, insanların artık çok bilinçli olduğunun ve herşeyin çok hızlı geliştiğinin altını çizerek, “Başarıya ulaşmak için ürününüzde maliyet, kalite, ambalaj ve pazarın iç içe geçmiş olması gerekiyor” dedi.

ÇALIŞANA YATIRIM

İnsan Kaynakları Meslek Derneği Başkanı Mustafa İskifoğlu ise bir markanın en önemli temel unsurunu; ‘yasalara uyan, çalışanını koruyan bir şirket olmak’ şeklinde açıkladı. İskifoğlu, “Kale hiçbir zaman surların içinde kalarak korunmaz. Kalenin dışına çıkıp surları kontrol etmeniz gerekiyor. Çalışanınızı ve kendinizi geliştirmek adına açık olmalısınız, araştırmacı olmalısınız ve kendi markanızın değerini artırmak için çalışanlarınıza yatırım yapmalısınız. Çalışanları ile barışık olmayan, markası ile barışık olamaz. Çünkü asıl pazarlamacılarınız sizin çalışanlarınız” diye konuştu.

COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ

Dr. Ayşen Çoban Dinçsoy, katılımcıları gastronomik trendler konusunda bilgilendirdi. Dinçsoy, son yıllardaki trendler arasında sokak yemekleri, helal gıda, kültür mutfakları ve organik ürünlerin yer aldığını söyledi. Dinçsoy, “Değişirken batıya doğru yönelmektense ülkemizin zenginliklerinden faydalanın. Gıda anlamında saymakla bitmez ürün çeşitliliğimiz var. Türkiye’de 817 coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Avrupa’da marketlerde coğrafi işaretli ürünler reyonu var. Bunun için de coğrafi işaretleme çok önemli” dedi.

REKABETİN OLMADIĞI BİR ALAN YOK

Arı ürünleri geliştiren gıda mühendisi Elif Aslı Tanuğur, bal üretiminde dünyada ilk 10, çam balı üretiminde ise birinci sırada olduğumuzu belirtti. Tanuğur, 300 bin kişinin geçimini sağladığı sektörde, 8 milyon arı kovanı ve 72 bin arıcı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: ”Girişimciler, ‘biz bir şey keşfedelim ve dünyada kimse yapmamış olsun’ diyor ama artık dünya böyle değil; her şey düşünülmüş. Rekabetin olmadığı bir alan pek kalmadı. Girişimcilerin rekabetle nasıl baş edeceğini öğrenmesi gerekiyor.”

GÜVENİLİRLİĞİNİZİ KORUYUN

Gıda mühendisi Dr. İlker Gök, katılımcıları gastronomi konusunda bilgilendirdi. Sürdürülebilir ve güvenilir gıdanın önemini anlatan Gök, doğru ekip ile çalışmanın önemini vurguladı. Gıda güvenliğine uymayan markalara kanuni yaptırımların güçlü bir şekilde uygulanması gerektiğini söyleyen Gök, “İşini iyi yapanların mutlaka güvenilirliğini koruması gerekiyor” dedi.

ÖĞRENMEYE DEVAM EDİN

IWEC’ten ödül alan gıda mühendisi Aslı Zuluğ, kendi ürününün gelişim aşamalarını anlatarak katılımcıları bilgilendirdi. Gıdadan anlamak ile girişimci olmak arasında çok fark olduğunu söyleten Zuluğ, “Şanslıyız ki, fikirlere destek olacak çok kurum var ama önce bu ürünle ne yapacağım diye yola çıkmanız önemli. Bir fikrim var ama nereye, kaça, hangi pazara satacağınızı bilmeniz gerekiyor. Öğrenilecek çok şey var. Her gün öğrenmeye devam ediyoruz” dedi.