Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: HANIM AKKAYA
Kadın girişimciler kooperatifleşmek için İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Güner Kal, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Av. Nurcan Turan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Denetim Hizmetleri Daire Başkanı Naide İnan, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ve birçok kadın girişimci yer aldı.
ROL MODEL OLMALIYIZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatice Güner Kal, Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğunu söyleyerek, “Kadınlarımızın istihdama katkıları ise yüzde 30 civarında. Dünyaya baktığımız zaman OECD ülkelerinde yüzde 62, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 65, ABD’de ise yüzde 50 oranında olduğunu görüyoruz. Bu oranlar senelere göre farklılık gösterse de sonuç olarak erkeklerin çok gerisinde olduğunu biliyoruz” dedi.
Kal, araştırmalara göre evlendikten sonra çalışan kadının çocuklarının iş hayatında daha başarılı olduğunu, bunun için de çocuklarımıza rol model olarak büyüyen bir Türkiye için kadınların da girişimci olması gerektiğini dile getirdi.
KALKINMAYI DESTEKLER
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Denetim Hizmetleri Daire Başkanı Naide İnan ise kooperatifçiliğin kapitalist ülkelerdeki yoksul ve küçük sermayedeki kesimi korumak amacı ile geliştirilen bir oluşum olduğunu belirtti. Tarihte İngiltere’de oluşan kooperatifçiliğin istihdamı ve kalkınmayı artırması, yoksulluğa çözüm bulması açısından gelişmiş ülkelerde çok iyi bir noktada olduğunu belirten İnan, “Kooperatifçilik birbirine güven duyan ve birbiri ile iş, üretim ve ticaret yapma yeteneği olan insanların oluşturduğu bir şirket türüdür” dedi.
İLK ELDEN BİLGİ
Toplantının ikinci yarısında ise Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Uzmanı Nilay Özlem Kıyak moderatörlüğünde, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuğba Karabulut, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Merve Bilici, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’ndan Şengül Akçar, Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği’nden Gülser Özkan katılımcılara kooperatifler hakkında örnekler ve bilgiler verdi.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE TAMAMLAYICI OLUYOR
Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin yayınlamış olduğu bir istatistikten de bahseden Naide İnan, “Yapılan araştırmada 25 farklı ülkeden en iyi 300 kooperatifin toplam cirolarının 2.5 trilyon doları aştığı görülüyor. Örneğin Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde tarımsal ürünlerin yüzde 90’ı kooperatifler çatısı altında satılıyor. Kooperatifçilik gelişmiş ülkelerde üçüncü bir sektör olarak devletin ve özel sektörün yetersiz kaldığı noktada tamamlayıcı oluyor” diye konuştu.
04 Mayıs 2017 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı