Kadın girişimcilerin gücü: WomenUp!

Giriş: 24.03.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

Kadin girişimciliği destekleyip güçlendirmek amacıyla düzenlenen WomenUp etkinliği, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Hackquarters firması tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen etkinliğin amacı, kadın girişimcileri desteklemek ve daha da güçlendirmek için yeni partnerler, yatırımcılar ve kurumsal firmaların dahil edildiği bir topluluk yaratarak, bu konudaki çalışmaları ve işbirliklerini artırmak. Etkinlikle ayrıca kurumsal işletmelerde inovasyona öncülük eden kadınların başarı öyküleri anlatılarak yeni nesile örnek olması hedefleniyor.

MÜCADELELERİNİ ANLATTILAR

BTM’nin Fulya’daki yerleşkesinde gerçekleştirilen WomenUp etkinliği, Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Bölümü ve Girişimcilik Birimi Müdürü Emre Ölçer tarafından yönetilen ‘Şirketlerde İnovasyonla Nasıl Baş Edilir’ paneliyle başladı. Daha sonra Bayer Fonksiyonel Liderlik Başkanı Kübra Yürekli, HealthTech, Wellness ve CropScience’da G4A Hızlandırma Programı ile ilgili son gelişmeleri paylaştı. Ardından Media Markt Kurumsal İletişim Müdürü Tutku Konuk Altındal, son iki yıldır başlatılan Türkiye, Yunanistan ve İsviçre’deki girişimleri kapsayan ‘Perakende Başlangıç ​​Mücadelesi’ hakkındaki görüşlerini sundu. Son olarak da Marmara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Başkanı Fatma Ayanoğlu, Türkiye’de kadınların katılımı ve iş hayatına etkileri konusunda hükümet vizyonunu paylaştı.

HER 5 ŞİRKETTEN BİRİ

Panelin ardından Startups Watch’tan Sanem Sağıroğlu, Türkiye’de yerel ve kadın girişimcilik istatistikleri hakkında bir sunum yaptı. Sağıroğlu’nun sunumundaki bazı istatiksel verilere göre, Türkiye’de 2010-2019 yılları arasında kurulan yeni şirketlerin yüzde 16’sının en az bir kadın kurucu ortağı bulunuyor. Kadın girişimciler en çok bebek, sosyal etki girişimleri ve moda sektörlerinde aktif olarak rol oynuyor ve şirket yönetiminde söz sahibi durumda. 2019 yılında toplam 102 milyon dolar tutarındaki yatırımların sadece yüzde 5’i, kadın kurucularla kurulan yeni girişimler tarafından artırıldı. Son olarak IONED’in kurucusu Berkay Şamiloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma, Startup Fon Kurucusu Gülsüm Çıracı konuk oldu. Çıracı, kadınların güçlendirilmesinde yatırım ve VC rolünü anlatarak gündemde çok fazla tartışma yaratan konuları ele aldı ve merak edilen soruları cevapladı. Çıracı, özellikle Türkiye’deki girişimlerin yatırım turları esnasında fon toplarken kadın kurucuların istatistiklerini paylaştı; kadınların teknolojideki başarı faktörlerinden bahsetti.

BTM ONLİNE HİZMET VERECEK

Dünyayıhızla etkisi altına alan koronavirüsüne karşı BTM Fulya Yerleşkesi’nde de gerekli tedbirler alındı. Temizlik periyodlarının artırıldığı BTM’de, girişimcilerin ve personelin çalışma alanlarına çok sayıda dezenfektan yerleştirildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ürünlerle temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirildi. Korona-virüsü nedeniyle mart ayında BTM Fulya Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek tüm eğitim ve etkinlikler ertelendi. Bu süreçte online eğitim modüllerindeki eğitimlerden faydalanabilecek girişimciler, yine online kanallar üzerinden mentorlukve birebir danışmanlık hizmetlerini de kullanabilecekler.

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

BTM’dekieğitim ve etkinliklerin ertelenmesiyle birlikte girişimciler de uzaktan çalışmayı tercih ediyor. BTM uzmanları bu durumu fırsata çevirmeleri için girişimcilere şu önerilerde bulunuyor:

* Özellikle salgının yoğun olduğu şu günlerde birebir toplantılardan kaçınmak son derece önem taşıyor.

* Evden çalışan kişi sayısının artmasına bağlı olarak Wi-Fi ve VPN bağlantılarında yaşanabilecek problemlere karşı girişimciler hazırlıklı olmalı.

* Bu süreçte toplantılar online olarak yönetilmeli ve video konferanslar tercih edilmeli.

* Zoom, Skype, Google Hangouts gibi programların yanısıra uzaktan çalışan ekiplerin daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri için Cisco Jabber, Microsoft Teams, Slack, Cisco Webex gibi uygulamalar da kullanılabilir.

* Evdeki rahat çalışma ortamı nedeniyle yaşanabilecek odaklanma sorunlarına karşı da girişimciler dikkatli olmalı. Motivasyonlarını kaybetmemek için çalışma şevklerini artıracak kitap ve film önerilerini değerlendirebilirler.

TAVSİYE EDİLEN KİTAPLAR

* 100 $’lık Başlangıç - Chris Guillebeau

Projeleri hayata geçirmek için cesaret veren kitap; bunun için bir servete ihtiyaç olmadığını ve sınırlı imkanlarla yeni bir işin nasıl kurulacağını anlatıyor.

* Yenilikçinin İkilemi - Clayton M. Christensen

Kitap, iş dünyasında devrim yapmak için gerekli olan özellikleri anlatıyor ve yeni fikirler verme konusunda farklı noktalara değiniyor. Ayrıca Steve Jobs’un da önerdiği kitaplardan biri olma özelliği taşıyor.

İZLENECEK FİLMLER

* Silikon Vadisi’nin Korsanları (Pirates of Silicon Valley)-1999

Bir biyografi niteliğinde olan film, Steve Jobs’ın ve hayatının erken döneminde yollarının kesiştiği Bill Gates’in üniversite yıllarını ve şirketlerini kurup çıkışa geçtikleri zamanları anlatıyor.

* Startup.com-2001

Belgesel niteliğinde olan film, iki girişimcinin sıfırdan kurdukları şirketin kuruluş sürecini, iş ortakları arasında yaşanabilecek sorunları ve yatırım bulma süreçlerini konu alıyor.