tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Bijuteri ve takı, son yılların en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alıyor. Sektöre sürekli yeni markalar girerken, mevcut markalar da kurumsallaşıyor. Sektörün 1.5 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin edilirken, yıllık büyümesinin yüzde 10’un üzerinde olduğu belirtiliyor.

NEDEN CAZİP?

Daha çok alışveriş merkezleri ve alışveriş caddelerinde görmeye başladığımız aksesuar mağazaları bugün kadın ve genç girişimcilerin hedefinde. Türkiye’de 10’a yakın marka bu alanda hizmet veriyor. Sektör temsilcileri, bu alanda franchise veren markaların sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, Ortalama 100 bin liralık yatırım gerektiren bir mağazanın yatırımı yaklaşık 24 ayda geri dönebiliyor. Bu da takı sektörüne yapılan yatırımı cazip hale getiriyor” diyor.

YÜZDE 10’LU BÜYÜME

Yetkililer, bu alana yatırım yapmak isteyen girişimcilere şu tavsiyelerde bulunuyorlar: “Hazırgiyim markalarının yeni sezon tanıtımlarında takı ve aksesuarları yoğun kullanması, tüketicileri bu alana yönlendirdi. 7’den 70’e her türlü tasarım takıya sahip bu mağazalara ilgi bir anda arttı ve sektörün büyüklüğünün 1.5 milyar lirayı aştığı tahmin ediliyor. Bugün takı ve bijuteri sektörü yılda yüzde 10 büyürken, hazırgiyim markaları da bu alana yatırım yapıyor. Türkiye’de bu alanda markalaşan ve franchise veren 10’a yakın marka bulunuyor ve bu sayı her geçen yıl artıyor.”

100 BİN LİRA

Markaların bu alanda yatırımcılarına destek olduğunu anlatan sektör temsilcileri, sektördeki durumu şöyle anlatıyorlar: “Yaklaşık 30-50 metrekarelik bir mağazanın anahtar teslim maliyeti ortalama 100 bin lira. Franchise giriş bedeli talep etmiyoruz. Sadece ürünlerin ücreti alınıyor. Cirodan pay ya da tanıtım için ayrıca ücret talep etmiyoruz. Mağazanın kurulum, dizayn, teşhir personelin yetiştirilmesi gibi hizmetler ekibimiz tarafından ücretsiz yapılıyor. Kiralar cadde ve alışveriş merkezlerinde değişkenlik gösteriyor. Mağazalarda ortalama çalışan sayısı 2. yatırımın geri dönüş süresi ise 12 ile 24 ay olarak hesaplanıyor. Dünyadaki pazarın büyük bir bölümü Uzakdoğu ülkeleri tarafından tedarik ediliyor. Ancak bu oran Türkiye’de diğer ülkelere göre düşük kalıyor. Hareketli bir lokasyonda yer temin etmeleri gerekiyor. Mağaza açıldıktan sonra güncel ürün takibi yapılmalı. Kurumsal bir markanın çatısı altında olmak maliyetleri düşürür.”

YATIRIMCIDA HANGİ ÖZELLİKLER ARANIYOR?

Markaların yatırımcıda aradığı özellikleri anlatan uzmanlar, şu noktalara dikkat çekiyor: “Geçmişte imitasyon takılar tercih edilmezken bugün gerek fiyatların düşüklüğü, gerekse moda olması nedeniyle imitasyon ürünlere talep artıyor. Takı ve aksesuar üreticileri, tüketici tercihlerine ve moda dünyasının beklentilerine uygun olarak sürekli ürün çeşitliliğini artırarak dikkat çekiyor. Pazar, büyükşehirlerin yanı sıra özellikle Anadolu şehirlerinde ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Bu alana yatırım yapmak isteyen girişimci sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bizim de bu konuda bazı kriterlerimiz var. Her önüne gelene yatırım imkanı vermiyoruz. Bu alanda biraz daha girişimci ruh önem taşıyor. İlk önce yaptığımız işin bilincinde olarak heyecanlı ve enerjik olmamız gerekiyor. Müşteri grubunun çoğunluğunun kadın ve çocuklar olmasından dolayı her zaman pozitif görünüm önemli.”

05 Ağustos 2019 Pazartesi

Etiketler : Gündem