HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Ticaret Odası liderliğinde, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ortaklığında yürütülen ‘Yükselen Markalar’ projesi online eğitim webinarları, 4. haftasını tamamladı. 416 kadın girişimciye ulaşan program, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin markalaşma konusunda önde gelen isimlerini ağırladı. Webinarların moderatörlüğünü TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Güner Kal yaptı.
TÜRKLER SİPARİŞ ALDI
Webinarda, deneyimli modacı Tuvana Büyükçınar, Türk kumaşını ve Türk tasarımcılığını yurt dışına nasıl tanıttığını anlattı. Büyükçınar, Avrupa’da ‘Türkler buraya giremez’ dedikleri Paris’te düzenlenen ve Avrupa’daki kadın modasına yönelik ticaret fuarının lideri Who’s Next’teki başarı hikayesini katılımcılarla paylaştı.
SANAL MAĞAZA DEVRİ
Büyükçınar, bu dönemde mağaza açmanın riskli bir iş olduğunu, Instagram’ın dünya devlerine kafa tutarak kendi satış kanallarını oluşturduğunu hatırlattı. Instagram ile herkese ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyen ünlü modacı, yine de yeni mağaza açmak isteyen girişimcilere ‘birlik olun’ çağrısında bulundu. Tuvana Büyükçınar, “Markalarını birleştirenler beraber nefes alabilirler. Yurt dışında da böyledir. Birlikte büyümeye önem verin. Çünkü önümüzdeki 3 sene zor bir dönem” dedi.
EŞİTSİZLİĞİ ÇÖZDÜLER
Webinarın diğer bir eğitimcisi de Trendyol Kurumsal İşler İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar oldu. Bir kadın girişimcinin kurduğu Trendyol Platformu’nda satıcılarının yüzde 25’inin, ekibin yüzde 46’sının, tedarikçi-lerinin de yüzde 54’ünün kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Acar, böylece cinsiyet eşitsizliğini çözdüklerini belirtti. Trendyol alışveriş platformunda 70 bin esnaf ve KOBİ’nin 18 milyon müşteriye ürün sunduğunu söyleyen Acar, pandemi döneminde Oda ve Borsalarla işbirliği yaparak, binlerce KOBİ’ye can suyu olduklarını anlattı. İhracat için de yeni proje başlattıklarını dile getiren Acar, ‘en.trendyol.com’ platformu ile 26 AB ülkesi ve Birleşik Krallık’taki tüketicilerin Türk markalarına ulaşabildiklerini vurguladı. Artık e-ticaretin döviz getirmek zorunda olduğunu söyleyen Acar, “Kadın girişimciler için de bir destek programını çok yakında açıklayacağız” dedi.
KİM OLDUĞUNUZU BULUN
Tasarımcı Mehtap Elaidi, moda ile ilgilenen genç girişimcilere mutlaka bir yerde staj yapmalarını, bir iki sene yerleşik bir işletmenin içinde çalışmalarını ve işi iyice öğrenmelerini tavsiye etti. Elaidi, “Hep kendinize yatırım yapın. Kim olduğunuzu bulun ve yüzleşin. Bir marka haline gelmek istiyorsanız özgün koleksiyon yapmak zorundasınız” dedi.
ONLİNE SATIŞLARIN ÖNEMİ
Tasarımcı Ceylan Atınç, moda ve trendlerin artık sosyal medya kanalları ile hızla herkese ulaşabildiğini ama tüketimin de bir o kadar hızlı olduğunu anlattı. Atınç, markaların online satış potansiyeline dair yapılan bir araştırmada, 2015 yılında yüzde 3 olan satış rakamlarının 2018’de yaklaşık yüzde 600 oranında arttığını söyledi.
GİYSİ DEĞİL KİTAP BİRİKTİRİN
Tasarımcı Aslı Filinta, markaların sürdürebilirliğe önem vermelerini, bunun için de yeni üretim yerine stoklarını azaltmalarını tavsiye etti. Marka oluşturmada, ürünlerin çevreye duyarlılığının dikkate alındığına işaret eden Filinta, “Standart hayalleriniz varsa o sizin değildir. Sadece size empoze edilmiştir. O yüzden ne istediğinizi bilin. Dolaplarınız taşacağına kitaplarınız taşsın ve kendinizi öğrenin” tavsiyesinde bulundu.
İNTERNET ARTIK TEMEL İHTİYAÇ
Webinarda Pegasus Havayolları Kıdemli Marka ve Segment Yönetimi Uzmanı Gizem Tatar Huy, markaların sosyal medya kullanımı ile ilgili bir sunum yaptı. Türkiye’de nüfusun yüzde 65’inin aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirten Huy, insanların yeme içme gibi temel ihtiyaçlarına artık internetin de eklendiğini söyledi.
“Marka olarak tüketicilere doğru zamanda, doğru yerde, doğru mesaj ve faydalı içerikle karşılık vermelisiniz” diyen Huy, sosyal medyada yer almak isteyenlere şunları önerdi:
* Gündemi yakalayın.
* Empati kurup tüketicinin ne istediğini bilin.
* Özgün olun, kendi hikayenizi yaratın.
* Eğlenceli olun.
* Kaliteli görsel ve videolar kullanın.
* Özel günleri unutmayın.
* Çok uzun içerik yazmayın.
* Sorulara ve şikayetlere hızlı cevap verin.
* Hedef kitlenizi tanıyın.
* Sloganınız ve logonuz olsun.