Pazar, 24 Kasım, 2024
Dünya çapında tarım faaliyetleri, tüm tatlı su kullanımının yüzde 70’ini oluşturuyor. Suyun verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılması, küresel ısınma ortamında hayati önem taşıyor.
Purdue Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri yeni sistemle tarlaların su ihtiyacının uzaktan takip edilebileceğini öngörüyor. Araştırmacılara göre, ekin tarlalarındaki standart üretimi azaltmadan, sulama için gerekli olan su talebi yüzde 20 ile yüzde 72 arasında değerlerde azaltılabilecek.
Tarımda, kablosuz yeraltı iletişimini sağlayan antenler ve verilerin ölçülmesini sağlayan sensörler sayesinde çiftçilerin arazilerindeki koşulları gerçek zamanlı olarak takip etmeleri artık mümkün. Su ve gübre gibi diğer girdileri tam olarak ihtiyaç duydukları yerde ve zamanda uygulamalarına yardımcı olan bu sistemler sayesinde gereksiz su ve gübre kullanımı engellenebilecek.
Bu tarz kablosuz sistemlerin kullanılmasından önce su uzmanları, su yönetimi ve sulama rejimini belirlemek için topraktaki nemi tarlalara bizzat giderek el ile ölçüyordu. Uzak konumlardaki üretim alanlarında manuel toprak nemi okumaları yapmak zordu ve istenilen sıklıkta yapılması büyük bir iş gücü gerektiriyor ve ek maliyet anlamına geliyordu.
Tarlaların nemini ve sıcaklığını sensörler ile ölçen yeni sistem, çevre koşullarını izliyor ve sulamayı programlıyor, ardından da sulama sistemlerini kontrol edebiliyor. Tohum ekiciler ve gübre uygulayıcıları gibi tarım makinaları da program ile senkronize çalışabiliyor.
Araştırmacılar sistemin geliştirilmeye açık olduğunu, toprak besin seviyelerinin tespit edebileceğini, hatta zararlıları tanımlamayı da kolaylıkla içerebileceğini belirtiyorlar.
12 Eylül 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma