Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul eko sistemi hızla gelişiyor. Türkiye’nin yükselen yıldızları ve gurur kaynağı olan bu firmaları her hafta sayfalarımıza taşıyor ve iş dünyasının onları daha yakından tanımasını amaçlıyoruz.
Bu haftaki konuğumuz kablosuz ağlardaki (Wi-Fi) sorunları ortadan kaldıran yapay zeka yazılımı geliştiren TEA (Technological Endeavors for Advancement) İletişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. TEA Networks, Türkiye tek olan bu yazılım ile büyük firmaların bile almakta zorlandığı Avrupa Birliği Horizon 2020 SME hibesini kazanan iki Türk firmasından biri oldu.
20 PATENT ALDILAR
TEA Networks, geçen yıl elektrik ve elektronik mühendisi Dr. Sarper Göktürk ile mikro elektronik mühendisi Kerim Aytek Tok tarafından kuruldu. Akademisyen olan genç girişimcilerden Göktürk, ODTÜ’yü, Tok ise Japonya Kyoto Üniversitesi’ni bitirdi.
Japonya’da Panasonic firmasında kablosuz sistemler üzerinde araştırma yapan Tok ile kablosuz ağlar doktorasına sahip Göktürk TEA Network’s’ü kurmadan önce 20’nin üzerinde patent sahibi oldular. Uluslararası literatürde makaleleri de olan Göktürk ve Tok İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı:
İŞ ARKADAŞLIĞINDAN ORTAKLIĞA
Teknopark İstanbul’a nasıl girdiniz?
Tok: Sarper ile birlikte geniş bant internet cihazları, yerel ağ ürünleri donanım ve yazılım üretimleri ile hizmet veren Airties firmasında çalıştık. Teknopark İstanbul’a “Kablosuz Ağlardaki Problemleri Öngören Yapay Zekaya Dayalı Yazılım Sistemleri Projesi” ile Haziran 2018’de kabul edildik ve akabinde şirketimizi kurduk.
EN ÇOK ŞİKAYET MODEMDE
Türkiye’deki internet problemleri neler?
Tok: İnternet çalışmadığı zaman servis sağlayıcınızı arıyordunuz. İnternet modeme geliyor ve hala interneti kullanamıyorsanız ‘Wi-Fi çalışmıyor, o sizin probleminiz’ cevabı alıyordunuz. Kullanıcı olarak bu sorunu servis sağlayıcınızın çözmesini istiyordunuz. Modemlerle ilgili şikayet oranları yüzde 40’a yaklaşıyordu. Bu sorunları bir çağrı merkezi görevlisinin çözmesi ortalama 26 dakikayı buluyordu, o da çözebilirse.”
SORUN WI-FI’DE YAŞANIYOR
İnternet sorunları neden çözülemiyor?
Tok: Çünkü çoğu zaman cihazda sorun olmuyor. Sorun Wi-Fi’de yaşanıyor. Yüksek bant genişliğineihtiyaç duyan servisler çok yaygınlaştı. Online video –oyun-eğlence, internet görüşmelerinde aksaklıklar kullanıcı memnuniyetini etkiliyor. Sanal gerçeklik ve nesnelerin interneti yaygınlaştıkça ortaya daha büyük sorunlar çıkacak.
RAKİP FİRMAYA GEÇİYORLAR
Memnun kalmayan müşteri ne yapıyor?
Tok: Müşterilerin önemli bir kısmı rakip firmalara geçiyor. Wi-Fi ile ilgili halihazırdaki çözümler donanıma bağlı, zor ve maliyetli.
Servis sağlayıcıların çözümü var mı?
Göktürk: Birbiri ile uyumsuz çözümleri olan donanım üreticileri standart bir ürün için bir araya geldiler. Kablosuz ağlardaki teknolojiler bir araya geldiği zaman birbirleri ile nasıl haberleşeceklerini belirleyecek bir standart oluştu. Biz de tam bunun üzerine kablosuz ağ tecrübemize dayanarak, yazılım odaklı bir çözüm geliştirebiliriz dedik.
Sorunu önceden belirleyip, ortaya çıkmasını mı önlüyor?
Göktürk: Kablosuz ağlardaki sorunları yapay zeka ile çözüyoruz. Wi-Fi datasını çok iyi biliyoruz. Kullanıcı cihazların davranışlarını biliyoruz. Uçtan uca bir çözüm geliştirdik. Yazılım datayı inceleyip müşteri sorun yaşamadan ortadan kaldırıyor. Datayı topluyor, işliyor, müşteri sorunu yaşamadan sorunu çözüyor.
AĞ YOĞUNSA FREKANSI BİLE DEĞİŞTİRİYOR
Göktürk, yapay zekanın ağın yoğun olması halinde bunu tespit edip frekansı değiştirdiğini belirterek, şu bilgiyi veriyor: ”Mesela yapay zeka evde en çok ne zaman internet kullandığınızı öğreniyor. Komşularınızla aynı frekansı kullanıyorsunuz ve komşunuz büyük bir dosya indirdiğinde sizi engellemesin diye yapay zeka hemen frekansı değiştirerek size kolaylık sağlıyor.
AB’DEN EN ZOR DESTEĞİ ALDILAR
Türkiye’nin ilk yapay zekalı kablosuz ağ (Wi-Fi) problemlerini öngören ve çözen yapay zeka yazılımını üreten TEA Networks bu yazılım ile AB 2020 KOBİ Hibe Programı SME’yi kazanan iki Türk firmasından biri oldu. SME, Avrupa’dan çıkıp, dünyada etki yaratacak ve büyüme potansiyeli olan projelere veriliyor. SME, dünyanın en zor alınan desteklerinden biri.
İŞTE AVANTAJLAR
Kullanıcı için
Operatör için
28 Ocak 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı