Jeotermal enerjide global kapasite yarışı sürüyor

Dünyada 26 ülke 2031’e kadar 12 bin 345 megavatlık jeotermal enerjiyi devreye almayı planlıyor.

Giriş: 12.08.2024 - 09:55
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Uzmanlar, aynı tarihte Türkiye’de de jeotermal santral yatırımlarının 4 bin megavat elektrik seviyesine ulaşacağını söylüyor. Kurulu güç bakımından dünyada 4’üncü, potansiyel bakımından ise Avrupa’da ilk sırada yer alan Türkiye’de 5 yılda 15 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

 

Jeotermal enerji kaynağı; yenilenebilir, temiz ve uygun fiyatlı olmasından dolayı dünyada çeşitli ülkelerde elektrik üretiminde alternatif bir kaynak olarak tercih ediliyor. Sondaj teknolojileri ile jeotermal saha iyileştirme yöntemlerinde devam eden ilerlemeler, maliyet düşüşleri ve üretim teknolojisinde iyileştirme çalışmaları sayesinde dünyada jeotermal enerji kullanımının giderek artması bekleniyor. Global Energy Monitor’a (GEM) göre, 2023 sonu itibarıyla 19 ülkede 353 jeotermal enerji projesi mevcut. Söz konusu üniteler, yaklaşık 14 bin megavat kurulu kapasiteyi oluşturuyor. Bu yıl 13 ülkede 35 ünitenin inşası devam ederken, yılbaşından bu yana Filipinler, ABD ve Meksika’da toplam 6 ünite devre dışı bırakıldı. İnşası süren santraller tamamlandığında küresel jeotermal kurulu güce 1614 megavat eklenecek.

 

LAOS VE KENYA SIRADA

 

Jeotermal enerji kapasitesi bakımından ABD ön sırada yer alırken, onu Endonezya, Filipinler ve Türkiye izliyor. Dünyada 2024-2031 arasında devreye alınması planlanan santrallerin ise toplam kurulu gücü 12 bin 345 megavat olarak hesaplanıyor. Söz konusu dönemde en yüksek kurulumu 2 bin 863 megavat ile Endonezya’nın yapması bekleniyor. En çok kurulum planlayan diğer ülkeler sırasıyla Laos, ABD ve Kenya olarak öne çıkıyor. Laos, 2031’e kadar 2 bin megavatlık jeotermal enerji kurulumu hedefliyor. Aynı dönemde ABD 1780 megavatlık ve Kenya 1458 megavatlık jeotermal enerji kapasitesini devreye almayı planlıyor.

 

62 BİN MEGAVAT POTANSİYEL

 

Jeolojik özelliği ve coğrafi konumu açısından jeotermal enerjide avantajlı olan Türkiye, kurulu güç bakımından dünyada 4’üncü, potansiyel bakımından ise Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, ülkede, doğal çıkış şeklinde ve değişik sıcaklıklarda yaklaşık bin jeotermal kaynak bulunuyor. Keşfedilmiş jeotermal kaynak potansiyeli ise 

62 bin megavat olarak hesaplanıyor. Bölgesel ısıtma ve elektrik üretiminde yaygın kullanılan jeotermal enerjide kurulu güç, yedinci ayda 63 santralde toplam 1691 megavata ulaştı. Jeotermal enerji kaynağının toplam kurulu güç içerisindeki oranı yüzde 1.52 olarak hesaplanıyor. Türkiye, sera gazı emisyonlarını düşürmek için ortaya koyduğu ‘2053 yılında Net Sıfır’ hedefi kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımları hızlandırmayı planlıyor. 2053’te Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi kurulu gücü içerisinde jeotermalin payının yüzde 8’e çıkarılması ve konutlarda ısıtma amaçlı kullanımın tamamının jeotermalden karşılanması hedefleniyor.

 

4 BİNE YÜKSELECEK

 

Türkiye’de jeotermal enerji sektörü, yenilikçi teknoloji uygulamaları ile dünyadaki örnekler arasında öne çıkarken, yabancı yatırımcıların alana ilgisi dikkati çekiyor. Jeotermal enerji üretimi için kullanılan sondaj teknikleri, jeotermal enerjinin elektrik üretimi yanında ısıtma ve soğutma gibi alanlarda kullanılmasını sağlayan entegre sistemler ve yenilikçi depolama teknolojileri, sektörde öne çıkan yenilikçi teknolojiler arasında yer alıyor. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, yabancı yatırımcıların sektöre ilgisinin artması ve maliyetlerin düşmesiyle Türkiye’de jeotermal santral yatırımlarının 4 bin megavat elektrik (MWe) seviyesine ulaşacağını ifade etti. 

 

65 LİSANSLI JES

 

Şentürk, “Jeotermal teknolojisinin gelecekte gelişip daha da ucuzlayacağı göz önüne alındığında, bu yatırım miktarı daha da artacak. Jeotermal enerji sektöründe yerli üretime ağırlık verilmesi ve yerli teknolojinin geliştirilmesi, yatırımcılar için büyük bir maliyet kaleminin çözüme kavuşturulması anlamına geliyor” dedi. Şentürk, mevcut durumda 65 lisanslı jeotermal enerji santralinin (JES) 1691 megavat seviyesinde elektrik kurulu güçle hizmet verdiğini belirtti. Santrallerin inşası için bugüne kadar yapılan yatırım tutarının 7 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Şentürk, gelecek 5 yıl içinde planlanan yatırımlarla bu tutarın 15 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi.

 

JEOTERMAL ENERJİNİN KULLANIM ALANLARI

 

* Elektrik üretimi: Jeotermal sahalarda açılan kuyulardan üretilen akışkan seperatörlerde buhar ve su olarak ayrıştırıldıktan sonra türbin ve jeneratör ile elektrik enerjisi üretilir.

 

* Isı üretimi: Düşük sıcaklık, basınç ve debideki jeotermal kaynakların sera, organik tarım, ürün kurutma, bölgesel ısı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla değerlendirilmesidir.

 

* Termal turizm ve sağlık: insan sağlığına yararlı mineraller içerebilen düşük sıcaklıktaki jeotermal kaynaklı suların sağlık amaçlı kullanımıdır.

 

JEOTERMALDE POTANSİYEL BÖLGELERİN DAĞILIMI

 

Batı Anadolu:            %78

İç Anadolu:    %9

Marmara Bölgesi:     %7

Doğu Anadolu:         %5

Diğer Bölgeler:          %1

 

KAPASİTESİNİ EN ÇOK ARTIRACAK 10 ÜLKE

 

Endonezya   2.863

Laos   2.000  

ABD    1.780

Kenya 1.458

Filipinler         883

Tanzanya      600

Etiyopya         550

Türkiye           418

Yeni Zelanda 314

Kanada          310     

 

JEOTERMALDE EN YÜKSEK KURULU KAPASİTE

 

ABD    3.631

Endonezya   2.320

Filipinler         1.732

Türkiye           1.186

Yeni Zelanda 958

Meksika         905

Kenya 814

İzlanda           763

Japonya         436

İtalya   400