Japonya ve Türkiye ekonomik işbirliği yeni bir yöne giriyor

İstanbul Ticaret Odası’ndaki Japonya İçerik Sektörü toplantısını değerlendiren Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Kasahara, iki ülke ekonomik iş birliğinin, Japon dizi ve filmlerinin uyarlanmasında İTO ve JETRO tarafından desteklenen iş birliği ile yeni bir yöne girdiğini söyledi.

Giriş: 04.10.2024 - 08:40
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



FEDAYİ YILDIRIM – İSTANBULTİCARETGAZETESİ.COM

 

Bu yıl, Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 100’üncü yılı kutlanırken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) da Türk ve Japon iş dünyası arasındaki ticareti çeşitlendirmek amacıyla etkinlikler düzenliyor.

 

Geçtiğimiz günlerde İTO'da organize edilen Japonya İçerik Sektörü B2B toplantısında 30 Türk dizi film ve içerik sektörü temsilcisi, 6 Japon firmasını ağırlamış; dizi ve film alanındaki iş birlikleri masaya yatırılmıştı. 

 

BUGÜNE KADAR DAHA ÇOK ‘SERT GÜÇ’ TARAFINA ODAKLANILDI

 

Söz konusu etkinliği istanbulticaretgazetesi.com’a özel değerlendiren Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, bugüne kadar Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin daha çok imalat ve inşaat gibi sektörlerin içinde yer aldığı somut alanlara yani sert güç tarafına odaklandığını, şimdiyse Japon dizi ve film içeriklerinin yeniden uyarlanması konusunda İTO ve JETRO tarafından desteklenen yumuşak güç alanındaki bu iş birliği ile yeni bir yöne girildiğini söyledi. 

 

Başkonsolos Kasahara; Japon dizi, film, manga ve anime içeriklerinin Türkiye'de daha da yaygınlaşmasıyla iki ülke arasında kültür ve değerler anlamında karşılıklı anlayışın daha da artmasının arzu edildiğini aktardı. 

 

İKİ ÜLKENİN DE İŞ İNSANLARI DAHA ÇOK DİYALOG KURMALI

 

Türk ve Japon iş dünyasının daha fazla ticaret yapabilmesi için önerilerini de dile getiren Başkonsolos Kasahara, “Japonya'dan gelen iş insanlarıyla konuştuğumda, birçoğu, düşündükleri Türkiye imajı ile buraya geldikleri zaman edindikleri imajın birbirinden çok farklı olduğu izlenimini dile getiriyor. İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini daha da ilerletmek için her iki tarafın da bir diğerinin ülkesini ziyaret etmesinin ve birbiriyle diyalog kurmasının önemli olduğuna inanıyorum” dedi. 

 

TÜRK VE JAPON ŞİRKETLER BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN İYİ ORTAKLAR OLABİLİRLER

 

Başkonsolos Kasahara, şöyle devam etti: “Genel anlamda, hareket kabiliyetine ve komşu ülkelerle bağlantılara sahip Türk şirketleri ile teknolojik ve finansal güce sahip Japon şirketleri birbirlerini tamamlayan iyi ortaklar olabilirler. Bu perspektiften bakıldığında Japon Hükümeti, Japon ve Türk şirketlerinin Orta Asya, Afrika ve benzeri bölgelerde birlikte çalışmalarını ve iş yapmalarını desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca Türkiye ile iş birliği yoluyla yumuşak güç alanındaki Japon içeriklerinin üçüncü ülkelerde yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi umuluyor.”




Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası’nda yapılan Japonya İçerik Sektörü B2B toplantısına 6 Japon firma temsilcisi katılmış ve 30 Türk firma yetkilisine içeriklerini yüz yüze tanıtmıştı.