Hadımköy tarafında yaklaşık 2.5 milyon metrekare alanda kurulan TESKOOP’ta ilk tesisler üretime geçerken; 20 fabrika tesis kurulum, 30’u ise projelendirme aşamasına geldi.
Japon ve Tayvanlı yatırımcıların da görüşmeye başladığı TESKOOP, birçok alanda vergi avantajı sunuyor. Yatırımlar tamamlandığında 30 bin kişilik yeni istihdam öngörülüyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla ilk tesislerin açıldığı Teskoop Özel Endüstri Bölgesi’nde yeni tesis kurulumu için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmeler sürüyor.
Kümeleme yöntemiyle Türkiye’ye nitelikli yatırımlar kazandırmak üzere 9 Mayıs 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen Özel Endüstri Bölgeleri’nden güzel haberler gelmeye başladı. İlk haber de İstanbul’daki iki Özel Endüstri Bölgesi’nden en büyüğü olan Teskoop Özel Endüstri Bölgesi’nden geldi. 14 Haziran itibariyle iki tesisin üretime geçtiği Teskoop Özel Endüstri Bölgesi’ndeki ilk tesislerde tekstil makinaları ile Mercedes ve BMW’ye yedek parça üretiliyor. 20 tesis kurulum, 30’u ise proje aşamasında… Japon ve Tayvanlı yatırımcılar da bölgede yerlerini alıyor.
“Japon SMC Group sıfırdan yatırım yapacak” diyen Teskoop Özel Endüstri Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Sait Kılıç, Sumitomo, Sekiso, Toyota, Honda ve Sango gibi gruplarla da görüşmelerin sürdüğünü anlattı.
ALTYAPI YÜZDE 98 TAMAM
S.S. Teskoop Teknoloji ve Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi unvanıyla 2005 yılında faaliyete başlayan proje için yaklaşık 2.5 milyon metrekare alanda çalışmalar başladı ve gelinen noktada yüzde 98 oranında altyapılar tamamlandı. Şimdiye kadar üyelerden hiç para almadan altyapıya yaklaşık 650 milyon TL yatırım yapıldı. İmar planı çıktıktan sonra yağmur suyu, içme suyu, atık su, kanalizasyon, doğalgaz, haberleşme altyapısı, yol, elektrik, bölgenin içinden geçen derenin ıslahı gibi çalışmalar tamamlandı.
Altyapı modern bir anlayışla planlanıp inşa edildi. Altyapı yoldan değil, kaldırımın altından geçirildi. Dolayısıyla sistem, bölgede hiçbir zaman yollar kazılmayacak, kaldırımların kapaklarından hızlıca arızaya müdahale edilecek şekilde kuruldu. Bölgede TEİAŞ’a 35 bin metrekare yer verildi. Söz konusu alana TEİAŞ tarafından indirici elektrik merkezi yapıldı. Alanda bulunan elektrik trafoları kullanılabilir hale getirildi. Bu yolla sanayici kaçak kayıp bedeli ödemeden, voltaj dalgalanmaları ve kesintiler olmadan elektriğe ulaşabilecek. Yapılan elektrik indirme merkezi 900 MVA gücünde olup söz konusu elektrik teknik donatı alanından Kıraç, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde bulunan sanayicilere de elektrik verilerek sanayicimize büyük katkı sağlanacak.
LOJİSTİKTE DE AVANTAJLI
Teskoop Özel Endüstri Bölgesi’nin lojistik bakımından da avantajlı bir konumda bulunduğuna dikkat çeken Sait Kılıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kanal İstanbul Projesi’nin geçeceği Sazlıdere Barajı alanımızın arkasından geçiyor. Bu çerçevede projenin bizi ilgilendiren tarafı yükleme ve boşaltma limanının içeride yapılacak olmasıdır. Dolayısıyla burada üretilen mamullerin, daha önce ifade edildiği gibi Avrupa’ya ulaşan karayoluna sıfır çıkışı olacaktır. Alanımızın bir kilometre ötesinde yükleme boşaltma limanı olduğu takdirde, gümrüklü mallar denizaşırı ülkelere hemen gönderilebilir. Bu, çok büyük avantaj. Bunun yanında hemen yanı başımızda demiryolu var ve büyük bir ihtimalle Devlet Demiryolları buraya lojistik yükleme, boşaltma istasyonu kuracak. Bu çerçevede demiryolu, karayolu ve denizyolu bağlantısı olan bir endüstri bölgesi olacağız. Ayrıca Özel Endüstri Bölgesi’ndeki yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için 70 dükkandan oluşan küçük sanayi sitesi bulunuyor.”
Teskoop fırsatları
* Emlak vergisi muafiyeti
* İmar ruhsatı ve her türlü harç istisnası
* Tesis inşaatında kullanılacak malzemenin KDV’sine de muafiyet
Teskoop hedefleri
* Öngörülen üstyapı yatırımları tutarı 12 milyar TL
* Tamamlandığında 30 bin yeni istihdam
* Nitelikli yerli üretimle cari açığın kapanmasına yılda 700 milyon dolarlık katkı
Yönetimde kimler var?
Hasan Büyükdede öncülüğünde kuruluşu gerçekleştirilen Teskoop Özel Endüstri Bölgesi’nin mevcut Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri şu isimlerden oluşuyor:
Başkan: Sait Kılıç
Başkan Yardımcısı: Bayram Kömürcü
Sayman: Kenan Atalay
Üyeler: Mahmut Dönmez ve Kamil Levent Kaya