Japon pazarında yaşlı nüfusa yönelik ürün fırsatı

Japonya, gittikçe yaşlanan nüfusuna uygun ürünlerle Türk girişimciler için önemli bir pazar olmaya aday. Japonya, özellikle minimal ürünler, dondurulmuş gıdalar gibi pratik alanlarda yatırımcılar için fırsatlar barındırıyor.

Giriş: 27.05.2024 - 09:16
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Japonya, gittikçe yaşlanan nüfusuna uygun ürünlerle Türk girişimciler için önemli bir pazar olmaya aday. Tarih, kültür ve gastronomi alanında da işbirliği boşluklarının olduğu Japonya, özellikle minimal ürünler, dondurulmuş gıdalar gibi pratik alanlarda yatırımcılar için fırsatlar barındırıyor. 

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Dünyanın en kalabalık 11. ülkesi ve 4. büyük ekonomisi durumunda olan Japonya, farklı alanlarda yatırım fırsatlarıyla Türk girişimcileri bekliyor. Yaşlı nüfusun genel nüfusa oranının yaklaşık yüzde 30 olduğu ülke, özellikle yaşlı nüfusun hayatını kolaylaştırıcı ürünler için fırsatlar barındırıyor. Ayrıca hızlı yaşam alışkanlıklarının getirdiği dondurulmuş gıdalar ve Japonya’daki küçük evlere uygun minimal ev ürünleri, bölge ile ticaret yapmak isteyen firmaların markajına alabileceği yatırım alanları arasında. Japonya’ya yönelik yatırım fırsatları, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği bir webinarda ele alındı. 

 

254 JAPON SERMAYELİ FİRMA 

 

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Japonya ile dostluk ilişkilerinin yanı sıra, Japonya’nın Türkiye ekonomisi için ayrı bir yere sahip olduğunu ifade etti. Üstün, “Ülkemiz 254 Japon sermayeli firmaya ev sahipliği yapıyor. Hemen hemen bütün büyük Japon firmaları Türkiye’de iş yapıyor. Doğrudan yatırımları veya bölgesel ofisleri bulunuyor. Bu anlamda binlerce kişiye istihdam sağlanıyor, ülkemizdeki teknolojik dönüşüme katkı sunuluyor. Marmaray’dan Osmangazi Köprüsü’ne en önemli altyapı projelerimizde Japon iş ortaklarımızın imzası bulunuyor. Ancak global hacmi ve ağırlığıyla kıyaslandığında Japonya ile ilişkilerimizin çok daha ileri noktalara taşınması mümkün” diye konuştu. 

 

POTANSİYEL DAHA FAZLA 

 

Toplantıda konuşan Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, Japonya ile diplomatik ilişkilerin 100. yılına girildiğine değinerek, “Japonya ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek için bütün fırsatları değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde iş konseyi toplantımız ve enerji forumumuz olacak” bilgisini verdi. Güngen, “İki ülke arasındaki ticaret hacmi potansiyele göre çok düşük kalıyor. Japonya, doğrudan yatırım konusunda dünyada ikinci sırada bulunuyor. Japonya’nın yatırım potansiyelinin değerlendirilmesini istiyoruz. Türkiye ile geçtiğimiz günlerde yeşil enerji alanında anlaşma imzalandı. Özellikle enerji alanında çalışacak firmalar, anlaşmanın sağladığı imkânlardan faydalanabilir” dedi. 

 

OTOMOTİV YEDEK PARÇA 

 

Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz da Japonya’da her alanda yatırım fikirleri bulunabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Japonya, gittikçe yaşlanan bir nüfusa sahip. Bu anlamda yaşlı ürünleri pazarı üzerine yoğunlaşılabilir. Ayrıca Japonya’daki minimal evlere uygun mobilya tasarımları da girişimciler için önemli bir fikir olabilir. Japonya ile ticaret potansiyelinin en yoğun olduğu alanlardan biri de otomotiv yedek parça. Ayrıca enerji ihtiyaçları çok fazla. Enerjide yüzde 90 oranında dışa bağımlılar. Japonya ile ticaret yapmak isteyen ülkeler hep Tokyo üzerinden rekabet yapıyor. Ancak Japonya’da başka avantajlı şehirler de var. Yatırımcılar bunu da göz önüne almalı. Japonya, Çin’in yerine yeni ülkeleri koymak istiyor. Bu konu da Japonya ile ticaret yapmak isteyen firmalar için önemli bir avantaj olabilir.” 

 

DONDURULMUŞ GIDALAR 

 

Japonya’da dışarda yemek yeme kültürünün çok yaygın olduğunu ifade eden Tokyo Ticaret Müşaviri Güzide Zeynep Karahisarlı, “Küçük mutfaklarda genellikle yemek yapma kültürleri yok. Evlerde yenilen yemekler de dondurulmuş gıdaların tüketilmesi şeklinde. Ayrıca aç-bitir ürünler de önemli bir potansiyel” dedi. Karahisarlı, şöyle devam etti: “Gıdaya dair çok fazla ithalat yapıyorlar. Gıda hediyesi vermek burada çok yaygın. Ayrıca paketlemeye çok önem veriliyor. Şekerli ürünlere yönelik ciddi bir yönelim var. Zeytinyağı talebi de çok fazla. Zeytinyağı, özellikle artan yaşlı nüfusun sağlıklı beslenmesi için önemseniyor ve premium ürün durumunda. Peynirde de önemli bir potansiyel mevcut.”

 

PAKETLEMEDE ÖZEN 

 

Barsan Global Lojistik Japonya Ülke Müdürü Erhan Kırmızı: Burada sorun üzerine konuşulan bir kültür yok. Teknik anlamda yeterli ve detaylı bilgi istiyorlar. Ayrıca muhatap oldukları kişinin sabit olması onlar için çok önemli. Ürünlerle ilgili belgelerde noktalama işaretleri bile bazen onlar için önemli olabiliyor. Paketlemeye çok özen gösteriyorlar. Ürünün içeriğinde sıkıntı olmadığı halde bazen paketleme istenilen şekilde olmazsa bütün siparişler iptal edilebiliyor.

 

GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ 

 

K.F.C. Gıda Tekstil Sanayi İthalat İhracat Yatırım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Neşet Keçecioğlu: Japonlar çok zor güveniyor. Ancak güven duydukları zaman da ticaret ortaklarını değiştirmiyorlar. Ticaret ortakları çok ciddi bir hata yapmadıkça onunla sonuna kadar devam ediyorlar. Burada ticaret yapmak isteyen firmaların sebat göstermesi çok önemli. Japonlar çok kibar ve saygılı insanlar. Ne düşündüklerini, incitmemek için asla belli etmiyorlar. Dolayısıyla bağlantı kurup pazarda adım adım ilerlemek gerekiyor. Ürününüzün hikayesi olması, soruların doğru yanıtlanması onlar için çok önemli.