tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası’nın 2015 yılında dahil olduğu IWEC Uluslararası Kadın Girişimciler Yarışması tarafından her yıl gerçekleştirilen Yıllık Konferans ve Ödül Töreni, Covid-19 nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da online olarak yapıldı. Başarılı kadın girişimciler arasında küresel bir iş ağı oluşturmak amacıyla kurulan ve 40 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan IWEC Ağı’ndaki yarışmada, 35 başarılı kadın girişimci ödüllendirildi. Ödül alanlar arasında İstanbul Ticaret Odası’nın aday gösterdiği üç iş kadını da yer aldı. BacPolyZyme Genel Müdürü ve Kurucusu Prof. Dr. Dilek Kazan, Vahaa.co Kurucusu Nehir Boyacıoğlu ve Eresin Otelleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ödüle lâyık görüldü.

BİRBİRİMİZİ DESTEKLEYELİM

İki gün süren etkinliklerin açılışında konuşan IWEC Yönetim Kurulu Başkanı Ruth A. Davis, “Her türlü zorluğa rağmen bu olağanüstü dönemde kadın girişimciler olarak birbirimizi destekleyerek, ticaretimizi birlikte artıracağız. IWEC gibi çok uluslu birliklerin önemi böyle dönemlerde daha iyi anlaşılıyor. Önümüzdeki sene konferansımızı yüz yüze gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

HAYATTA KALMAKTAN BÜYÜMEYE

“İş hayatı için oldukça zorlu olan pandemi sürecini en kısa sürede birlikte atlatacağız” mesajını veren Ürdün Prensesi Nuur Asem, iş hayatında yaşanan olumsuz etkilerin ancak tecrübe paylaşımıyla aşılabileceğini, IWEC Konferansı’nın da bu gözle takip edilmesi gerektiğini belirtti. IWEC Başkanı Ibukun Awosika ise açılış konuşmasında şunları söyledi: “IWEC olarak konferansın temasını ‘Hayatta Kalmaktan Büyümeye’ olarak belirledik. Bu dönemde sevdiklerimizi ve şirketlerimizi büyütmeye değil, korumaya yönelik çalıştık. Sektör itibariyle gerekli fırsatları doğru değerlendirenler ise işlerini büyüterek yollarına devam ediyor. Bu yüzden birlikte hareket ederek birlikte büyümemiz gerekiyor.”

İHRACATTAKİ PAYINI ARTIRALIM

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Dr. Ngozi Okonji-Iweala, “Bu makamda bulunan ilk kadın ve ilk Afrikalı olmak beni ayrıca gururlandırıyor” dedi. Okonji-Iweala, şöyle konuştu: “Kadın girişimcilerin genel yapısına baktığımızda, ağırlıklı olarak küçük-orta ölçekli şirketler halinde kümelendiklerini görüyoruz. Salgın ve sonrasında uluslararası ticarette meydana gelen durgunluk, tüm ekonomileri derinden etkiledi. İç pazarlarda yaşanan durgunluktan çıkmanın yolu da ihracattan ve ileri düzeyde organizasyondan geçiyor.”

Kadın girişimcilerin uluslararası pazara katılımının sınırlı olduğunu belirten Okonji-Iweala, “DTÖ olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda kadın girişimciler ihracat mevzuatını bilmemekten, desteklerden yararlanamamaktan, ihracat yapmaları halinde başarısız olmaktan korktuklarını dile getiriyorlar. İşte, IWEC gibi organizasyonlar bunun için çok önemli” diye konuştu.

2021 YILI BAŞARILARI

* Toplamda 3.4 milyar dolarlık büyüklüğü temsil ediyor ve 15 bin 700 kişi istihdam ediyorlar.

* Bio mühendislikten inşaata, tekstilden enerjiye 23 farklı sektörde hizmet veriyorlar.

* Sahip oldukları sektör deneyimi toplamda 909 yıla tekabül ediyor. Ortalama olarak ise 25 yıl seviyesinde.

* Yüzde 80’i kâr amacı güden şirketlerin yönetim kurulunda yer alıyorlar. 18 farklı ülkeden 25 farklı dil konuşuyorlar.

NASIL BAŞARDILAR

* Prof. Dr. Dilek Kazan-BacPolyZyme: Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kazan, farklı ulusal ve uluslararası proje ve araştırma faaliyetlerinden edindiği bilgi birikimini ticarileştirmek için Dr. Orkun Pinar ile Teknopark İstanbul’da BacPolyZyme Biyomühendislik şirketini kurdu. Sürdürülebilir çevre, toplum ve ekonominin yaratılmasına katkıda bulunmak için yeşil kimya yaklaşımı içinde biyoproses mühendisliği araçlarıyla araştırma temelli faaliyetler gerçekleştiren Bacpolyzyme, başta tarım ve gıda endüstrisi olmak üzere farklı endüstriyel atıklardan biyo-tabanlı malzemeler üretiyor. BacPolyZyme, ‘Gelin birlikte sürdürülebilir bir dünya yaratalım’ sloganı ile yola çıktı.

* Müberra Eresin-Eresin Otelleri: Müberra Eresin, Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler’de okurken çalışma hayatına başlayıp Eresin Hotels Taxim&Premier’de muhasebe, ön büro, rezervasyon departmanlarında görev aldı. Eresin, mezun olduktan sonra 1989 yılında yabancı dil ve otelcilik üzerine eğitimine devam etmek için İngiltere’ye gitti. 1993 yılında İstanbul’a dönen Eresin, birçok üst düzey görevi üstlendi. 2008’den beri Eresin Otelleri’nin Genel Müdürü olan Müberra Eresin, aynı zamanda Eresin Turizm’in Başkan Yardımcılığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı İcra Kurulu Üyeliği ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanlığı görevlerini de sürdürüyor.

* Nehir Boyacıoğlu-Vahaa.co: İklim değişikliği ve giderek artan şehirli nüfus ile birlikte şehir tarımının önemini vurgulayan Vahaa, sürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla yola çıktı. “Evimizde yaptığımız hobi tarımının önemini pandemi ile de birlikte daha iyi anladık ve şehirdekilerin şimdi ve gelecekte kendi yiyeceklerini yetiştirebilmesinin yolunu aradık” diyen Vahaa.co Kurucusu Nehir Boyacıoğlu, şunları söyledi: “Tüm sorunların en büyüğü olarak gördüğümüz gıda güvencesi ve insanların kendi kendine yetebilmesi vizyonuyla topraksız tarım ve IoT teknolojisini birleştirip bir ‘kişisel tarım ekosistemi’ ürettik. Böylece hiçbir tarım bilgisine sahip olmayan biri bile mobil uygulama entegrasyonlu otomatik ışıklandırma ve sulamaya sahip akıllı bahçeler ile ilk günden kendi meyve ve sebzesini yetiştirebiliyor.”

IWEC’TE NELER YAPILDI?

* 460 başarılı kadın girişimci ödüllendirildi.

* 205 bin 416 kişi istihdam ediliyor.

* Toplam 40 milyar doların üzerinde ciro yapıldı.

* 47 ülkeden katılımcı bulunuyor.

22 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem