İTOTAM-İsviçre tahkim zirvesi

Giriş: 26.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İTOTAM) tarafından organize edilen İstanbul Tahkim Günleri-Türkiye İsviçre Tahkim Forumu, Türk ve İsviçreli tahkim hukukçularını buluşturdu. İsviçre Ticaret Odaları Tahkim Merkezi, İsviçre Tahkim Derneği ve Milletlerarası Ticaret Odası İsviçre ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen forumun açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay yaptı. Üç oturum olarak gerçekleşen toplantıda, Türk ve İsviçre hukukundaki tahkim uygulamaları çok yönlü değerlendirildi.

İstanbul Ticaret Odası’nın üyelerine 1979’dan beri tahkim hizmeti verdiğini belirten İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, şöyle konuştu: “Türkiye’de kurumsal tahkimin gelişmesinde İstanbul Ticaret Odası, bu işin öncülüğünü yaptı. Şimdiye kadar gerek ulusal, gerekse uluslararası çok sayıda uyuşmazlık, Odamız tahkimi yoluyla çözüme kavuşturuldu. Tahkim, günümüz ticari ilişkilerinde ağırlıklı olarak tercih edilen uyuşmazlık çözüm yolu olması bakımından büyük öneme sahip. Üyelerimizin gerek diğer üyelerimizle, gerek yerli yahut yabancı firmalarla yaptıkları sözleşmelere veya yerli yahut yabancı firmaların aralarında yaptıkları sözleşmelere örnek İTOTAM tahkim şartını koymaları olası bir uyuşmazlıkta uyuşmazlığın hızlı ve etkin bir şekilde çözülmesini sağlamak bakımından oldukça kritik bir rol üstleniyor.”

TAHKİME YAKINLIK ARTIYOR

Hukuk dünyası ve toplumun tahkim hizmetine olan yakınlığının yavaş yavaş arttığını vurgulayan İTOTAM Divan Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Helvacı ise şunları söyledi: “Bu çerçevede İTO da kendisine düşen ödevlerin gereğini yapmış bulunuyor. 2014’te tahkim kurallarını değiştirerek kurumsal bir yapıya dönüştürmeye yönelik adımlarını daha sık bir şekilde attı. Ardından 2017’de arabuluculuk hizmetleri de vermeye başladık. Bunun da kurallarını oluşturduk. Hukuk dünyasındaki bu yöndeki ilerlemeleri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Tahkim ve arabuluculuk kurallarımızı, dünyadaki bu alanlardaki gelişmeler ışığında yenilemeye çalışıyoruz.”

HUKUK AKRABALIĞI

İsviçreli meslektaşlarının deneyimlerinden istifade etmenin önemli olduğunu vurgulayan İTOTAM Divan Başkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, “Bizim için bir hukuk akrabalığı var. Benim alanım, medeni usul ve icra iflas. Her iki kanunun da İsviçre ile eskiden gelen bir yakınlığı var. Kendi kanunumuzu hazırlarken aynı dönemde İsviçre’de de kanun çalışmaları vardı. Medeni kanunumuz ve belli ölçüde ticaret kanunumuz ortak. Tabi kanunları biz kendimize dönüştürdük fakat bu doğal. Çünkü 82 milyonluk bir ülkede aynı şekilde uygulamak mümkün değil. Ancak en büyük yakınlıklarımızdan biri de elbette tahkim. Türkiye’deki Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun hazırlanışında da İsviçre Uluslararası Tahkim Kanunu’nun son derece etkisi oldu. Oradan pek çok hükmü kendi hukukumuza aldık diyebilirim” dedi.

Açılış konuşmalarında, Gabriel Arbitration AG’den Dr. Simon Gabriel ve Bratschi AG’den Sandra de Vito Bieri hukuk alanında Türkiye ve İsviçre’nin köklü işbirliğinin sağladığı katkılara dikkat çekti.