Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı ortak çalışma toplantısından çıkan sonuçlar sektörü umutlandırdı. Komite, Bakanlık nezdinde girişimlerde de bulunduğu Ankara ziyaretinde örnek bir kentsel dönüşüm projesini de ziyaret etti.
ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’e İTO İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı ile İTO Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Talep ve Beklentiler Raporu’nun sunulduğu toplantıda,sektörün öne çıkardığı başlıklar şunlaroldu:
Haziran Yönetmeliği, afet riski altında kalan alanlarda kentsel dönüşüme büyük katkı sağlıyor. Bu nedenle Haziran Yönetmeliği’nin yürürlüğünün kentsel dönüşüm tamamlanana kadar sürdürülmesi gerekiyor.
İSTATİSTİKİ VERİLER
İstatistiki verilerin doğru düzenlenebilmesi için inşaat işleri ile gayrimenkul geliştirme yatırımları istatistiki olarak birbirinden ayrılmalı. Böylece sektörün Türkiye’deki gerçek durumu çok daha sağlıklı bir şekilde ortaya konulabilir. Verilerin doğru ortaya konulması ile karar alıcılar ve sektörün gerçekleri doğrultusunda düzenlemeler yapılabilir. Sektörün payı GSYİH’de doğru olarak görülemiyor.
GÜNCEL VERİLER NOTERDE
TÜİK konut satış istatistiklerini tapu idarelerinden alıyor. Bugün satılan evlerin tapuları 3 yıl sonra verildiği için istatistikler gerçeği yansıtmıyor. Yapılan satışlar tapudan önce noterden sözleşme yapılarak kayıt altına alındığı için satış verileri güncel olarak noterden alınmalı.
SEKTÖREL DİSİPLİN
Sektöre bir düzenleme getirilmeli ve herkes gayrimenkul geliştirici olmamalı.
1 milyon TL sermayesi bulunan kişi 10 milyonluk veya 100 milyonluk iş yapmamalı. Kamu ihalelerinde aranan sermaye rasyosu ve iş bitirme belgesi sektörün tümünde iş yapan işletmelere uygulanmalı.
39 FARKLI UYGULAMA
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu tüm belediyeler tarafından farklı yorumlandığı için uygulamalar belediyelere göre farklılık gösteriyor. İstanbul’da 39 ayrı ilçede 39 farklı uygulama bulunuyor. Bir belediyede ödenen ücret, bir diğer belediyede iki üç katına çıkabiliyor.
ÇELİŞKİLİ HÜKÜMLER
6306 sayılı yasa ile İstanbul şantiyeye döndü. Son beş yılda aynı planın farklı projeler için uygulanabilmesi mümkün olmadı. Bütün mevzuattaki çelişkili hükümler giderilmeli.
HAVUZ SİSTEMİ
Yapı denetiminde, işletmeler hizmet bedelini kendi görevlendirdikleri yapı denetim şirketine ödediği için denetleme doğru ve düzgün yapılamıyor. Bunun çözümü için havuz sistemi getirilmeli. Denetime kredilendirme sistemi de getirilmeli. Çünkü her yeni kurulan şirket 300 bin metrekarelik yeri de denetleyebiliyor, 300 metrekarelik yeri de.
İTO’nun planı sektörün birçok sorununu çözer İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İnşaat ve Gayri-menkul İhtisas Komitesi Başkanı Gökhan Murat Kalsın, Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün sektörün taleplerinin yazılı olarak iletilmesini istemesi üzerine, “Hali hazırda belirtilen tüm bu sorunlara ilişkin olarak Odamızca hazırlanan İTO İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’nı tüm Bakanlık yetkililerinin çok ciddi olarak ele alması durumunda sektörün birçok sorunu çözülecektir” açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Öztürk de planın Bakanlığın ilgili birimlerine gönderileceğini söyledi.
KİMLER KATILDI?
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın’ın başkanlık ettiği İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi üyelerinden oluşan İTO heyetinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği çalışma toplantısına, Müsteşar Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Fatma Varank, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammed Ecel, Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar ve Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Atila Erenler katıldı.
BAKANLIK NE DEDİ?
06 Haziran 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı