Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İş dünyasının en büyük problemlerinden biri olan insan kaynağı temininde, mesleki eğitim kursları ve sertifika programlarının büyük faydası oluyor. İstanbul Ticaret Odası da sektöre özel eğitimlerle iş dünyasının ve genç adayların birbirine yakınlaşmasını sağlıyor. Oda, bu amaçla geçtiğimiz yıl İTO Yetkinlik Merkezi Projesi’ni hayata geçirdi.
İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nin ortaklığında hayata geçirilen İTO Yetkinlik Merkezi’nin proje iştirakçileri arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de yer aldı.
KIYMETLİ ALANLAR
İTO Yetkinlik Merkezi’nde, elektrikli araç tamir ve bakımı ile CNC operatörü mesleklerinde sertifika programları açıldı. İSTKA’nın desteğiyle başlatılan ve yoğun talep gören projede eğitimleri tamamlayan adayların birçoğu sanayide çalışmaya başladı.
Bu projenin başarısı da İstanbul Ticaret Odası Yetkinlik Merkezi Projesi kapanış etkinliğinde değerlendirildi.
ÇARPAN ETKİSİ
Toplantıda konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, gelişen teknolojilerde yetişmiş eleman ihtiyacına çözüm olacak faaliyetlerle sektörleri desteklediklerini ifade etti. Atılgan, “İTO Yetkinlik Merkezi’nde uygulanan proje kapsamında öncelikle 40 öğretmenimiz ders aldı. Böylece kendi alanlarında gençlere daha faydalı olacaklar. Onların gelişmesiyle projemizin çarpan etkisinin daha yüksek olmasını bekliyoruz” dedi.
CNC TORNA FREZE
İTO Yetkinlik Merkezi’ndeki programlardan biri olan CNC Torna/Freze Operatör Eğitimi ve CAD/CAM Eğitimi programına ilişkin değerlendirme ise Nukon Mühendislik Genel Müdürü İlyas Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Programın eğitmenliğini de yapan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Okulları ziyaret ettiğimizde, öğrencilerin neredeyse hiçbirinin CNC makinalarını kullanmadığını gördük. Biz de Tuzla’daki eğitimde teknik resimleri işlemeye ağırlık verdik. Öğrencilerin gruplar halinde proje üretmesini, ardından makinayı ayarlayıp kalıbı işlemelerini keyifle izledik. Bu programlara yoğun talep var. Öğrenciler yeni kurslar istiyor, sanayiciler de eğitim almış öğrenci varsa alalım diye haber gönderiyor.”
ELEKTRİKLİ ARAÇ BAKIMI
Değerlendirme toplantısının diğer konuşmacısı ise Bakırcı Otomotiv eğitim uzmanı Murat Kurtulan oldu. Elektrikli Araç Bakım Eğitimi’nde önceliklerinin güvenlik tedbirlerini öğretmek olduğunu belirten Kurtulan, “Araca müdahale etmeden önce ne yapılacağını, hangi ekipmanın nasıl kullanılacağını anlattık. Atölyedeki aracımızda bazı kontrollerin nasıl yapılacağını da gösterdik. Derslerin simülasyonla desteklenmiş olması da uygulama açısından çok faydalı oldu” diye konuştu. İstanbul Tuzla OSB’den Yıldıray Demirkıran da İTO Yetkinlik Merkezi’ndeki eğitim programlarının meslek edinmek için çok teşvik edici olduğunu belirtti.
KARİYER İÇİN GÜÇLÜ ADIM
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros’un da katıldığı toplantıda konuşan öğrenciler, beklediklerinden çok daha detaylı eğitim aldıklarını vurguladı. Bu sayede okullarından daha donanımlı olarak mezun olacaklarını dile getiren öğrenciler, “Bu eğitimleri, kariyerimizde daha güçlü adımlar atmamızı sağlayacak önemli bir katkı olarak görüyoruz. Uygulama derslerinin fazla olmasını ve yeni program açılmasını istiyoruz” dediler.
208 KİŞİ EĞİTİMİ TAMAMLADI
Ekim 2022’den Temmuz 2023’e kadar uygulanan proje kapsamında önce 40 eğiticinin eğitimleri gerçekleştirildi. Daha sonra bazıları önlisans öğrencisi, bazıları meslek lisesi çıkışlı, bazıları da diğer seviyelerden kursiyerler gruplar halinde eğitim aldı. Projedeki alanlar ve eğitimi tamamlayan öğrenci sayısı şöyle oldu:
* Elektrikli Araç Bakım Eğitiminde 67 öğrenci
* CNC Torna Operatör Eğitiminde 40 öğrenci
* CNC Freze Operatör Eğitiminde 41 öğrenci
* CAD/CAM Eğitiminde 20 öğrenci
11 Eylül 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma