tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), üyelerinin Oda hizmetleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmesi amacıyla düzenlediği ‘İTO Tanışma ve Danışma Günü’ programının birincisi gerçekleştirildi.

İTO’nun yeni üyelerinin katılımı ile gerçekleşen programda, Oda’nın verdiği her hizmet için ayrı bir tanıtım masası oluşturuldu. Üyelerin en çok ihtiyaç duyduğu bilgiler ve hizmet aldığı koordinatörlükler için de uzman Oda personeli, danışma masalarılarında tam gün üyelerin sorularını cevapladı.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, etkinliğin açılışındaki konuşmasında,“İstanbul, Türkiye’deki toplam dış ticaret hacminin yüzde 56’sını, milli gelirin yüzde 27’sini gerçekleştiriyor. Vergi gelirlerinin yüzde 46’sını da yine tek başına İstanbul elde ediyor. Türkiye, dünyanın en büyük 17. ekonomisi. İstanbul da küresel ekonominin ve ticaretin en önemli merkezlerinden biri” dedi.

BÜYÜK AİLE

Haftada 140 bin basılan İstanbul Ticaret Gazetesi kanalıyla üyelerini bilgilendirdiklerini anlatan Çağlar, “İTO olarak 392 bin 513 üyemizle dünyanın en büyük ailelerinden biriyiz. Üye sayısı bakımındandünyanın ilk üç Odasından biriyiz.İTO faaliyet açısından dünyanın en büyük Odası” diye konuştu.
İTO’nun genel yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Çağlar, “Daha fazla çalışarak İstanbul’un dünya ticaret hacmindeki payının artırılması gerekir” değerlendirmesini yaptı.

HİZMETLERDEN YARARLANIN

İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Av. Nurcan Turan ise İTO’nun tarihçesi ve genel yapısı ile ilgili bilgi verdi. Turan, KGF, KOSGEB ve İŞKUR’un üyeye daha kolay ve daha hızlı hizmet vermek için Oda bünyesinde faaliyet göstermeye başladığını vurguladı. Turan, “Üyelerimizi, İTO’yu daha yakından tanımaya ve hizmetlerinden daha çok yararlanmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

DEVLET YARDIMLARI

Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görün de Bakanlığın verdiği destekler hakkında bilgi aktardı ve üyelerin sorularını yanıtladı.

Dr. Görün, “Devletin sübvansiyonlarını kullanmanız, firmanızın marka ve ürün birim değerini çarpan etkisiyle yükseltiyor. Devlet yardımları katma değerli” dedi.

Dr. Görün, Bakanlığın geniş bir yelpazede destek verdiğine dikkat çektiği konuşmasını şöyle tamamladı: “Yurt dışında kiraladığınız arabadan pazar araştırmasına, açtığınız ofisten markanızın tanıtımına kadar çok çeşitli desteklerimiz var. Gelin, bu desteklerden yararlanın.”

KOSGEB Haliç Müdürü Dr. Adem Tuncer de sunumunda, KOSGEB Genel Destek Programı ve Kredileri kapsamında bilgi vererek soruları cevapladı.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Müdür Yardımcısı Kenan Öz, KOBİ’ler için genel vergi mevzuatı ve uygulamaları kapsamında bilgi aktardı. İTO Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) Yönetmeni Mert Özcömert, borsanın eşleştirme ve tedarikçi günleri faaliyetlerini anlattı.

UZMANLARDAN BİREBİR BİLGİ

Üyeler, İTO fuar organizasyonları, ticari belgelendirme hizmetleri, iş makinaları ruhsatlandırma süreçleri, KOSGEB destekleri, Ekonomi Bakanlığı destekleri, vergi mevzuatı ve dikkat edilmesi gereken hususlar, Türk Yan Sanayi Borsası ve eşleştirme faaliyetleri, temel gümrük prosedürleri hakkında da konunun uzmanlarıyla birebir görüşerek bilgi aldı.

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ GÜMRÜKLERİN SİGORTASI

İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serdar Keskin, gümrük mesleğinin Türkiye’deki 108 yıllık tarihindeki satırbaşlarını anlattı. Keskin, “Gümrüklerin sigortası olan gümrük müşavirleri, dış ticarette çok önemli bir role sahip. İthalat ve ihracat yapan tüm sektörleri yakından ilgilendiriyor” dedi.

FUARLARA İTO İLE KATILIN

İstanbul Ticaret Odası Müşaviri Tezer Palacıoğlu, İTO ile uluslararası fuarlara katılmanın sağladığı faydaları aktardı.

E-BELGE KOLAYLIĞI

İTO Ticari Belgelendirme Koordinatörü Naci Turgut, ticari belgeler ve e-belge uygulamalarını anlattı.

İŞ MAKİNALARININ YÜZDE 60’I

Sicil Hizmetleri Koordinatörü Gökhan Aydın, iş makinelerinin yüzde 60’ının tescilinin İTO’da yapıldığına dikkat çekti.

ÇAĞLAR: DÖRT AYDA 18 BİN 190 YENİ ÜYEMİZ OLDU

Şirket kuruluş sayısındaki yükselişe dikkat çeken Başkan Çağlar, yabancı şirket sayısının da arttığını, bunun yabancı yatırımcının İstanbul’a ilgi ve güveninin bir göstergesi olduğunu söyledi. Çağlar, 2016’da ekonomik açıdan zor bir yıl geçirdiklerini belirterek, “Yılın ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 artışla 18 bin 190 yeni üyemiz oldu. Bunların içinde açılan yabancı firma sayısı ise bin 354. Yani yabancılar gelerek İstanbul’da iş yapmak için şirket kuruyor. Demek ki beklentiler iyi. Moralimizi yüksek tutmalıyız” dedi.

24 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem