tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa ülkelerinin İstanbul Başkonsolosları ile bir araya geldi. İTO’nun ev sahipliğinde Cemile Sultan Korusu tesislerinde gerçekleştirilen kahvaltıya, çoğu Avrupa Birliği üyesi 18 ülkeden başkonsoloslar, konsoloslar ve ticari temsilciler katıldı. Toplantıda Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Yönetim Kurulu Üyeleri Bahadır Yaşık ve Levent Taş ile İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı. Başkan Avdagiç’in, İTO ve Türk iş dünyasının Avrupa ülkeleriyle ticari ilişkilerine değindiği konuşmasında, en önemli gündem maddesi vize konusu oldu. Başkan Avdagiç, daha az belge ile daha uzun süreli vizenin hızla çıkartılmasının önemini vurguladı. Toplantıda Avrupalı diplomatlar ise hem ticari ilişkilerin durumunu anlattı hem de sorunların çözümüne dair fikirlerini ve politikalarını paylaştı.

İTO’NUN POZİSYONU ÖNEMLİ

Bulgaristan Başkonsolosu Angel Angelov, konuşmasına İstanbul Ticaret Odası’nın yeni yönetimini tebrik ederek başladı. “Genel seçimlerle birlikte Türkiye gündeminde olan yeni yönetim sisteminde de İTO’yu rolünden dolayı takdir ediyorum” diyen Angelov, şöyle devam etti: “Türk iş dünyasının ekonomi ilişkilerini geliştirme anlamında İTO’nun çalışmaları çok önemli. Nisan ayında, İstanbul’da iş forumu gerçekleştirdik. Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci öncülüğünde Türk ve Bulgar iş adamları bir araya geldi. Bu tip ilişkilerin yalnızca iki ülkenin değil, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi açısından da önemli olduğuna inanıyoruz.”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç de bu konuşmaya karşılık, “Bizim amacımız da Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesini sağlamak. AB ile ilişkilerimizde Bulgaristan’ın önemli katkıları oluyor” dedi.

HAKLI BEKLENTİ

Avusturya Başkonsolosu Gerhard Lutz ise konuşmasına ilişkiler için pozitif etkisi olacak davetten ötürü memnuniyetini ifade ederek başladı. Başkonsolos Lutz, İTO Başkanı Avdagiç’in vurguladığı vize hakkında şunları söyledi: “Vize konusunda haklısınız. İş çevreleri için önemli bir mesele. Altı ay önce bu görevi devraldığımda bu konunun iyileştirilmesi için yeni adımlar attık. Business Class vize sistemi oluşturduk. Türkiye’deki Avusturya sermayeli firmalar için daha hızlı bir süreç yaşanmasını sağladık. Bu, diğer konsolosluklarımız için de rol model olabilir. Buna benzer bir modeli İTO üyeleri için de oluşturabiliriz. Teknik düzeyde görüşülmesi gereken bir konu.”

Başkonsolosa bu sözleri için teşekkür eden Başkan Avdagiç, “İş adamları olarak pasaportlarımız bazı konsolosluklarda bir hafta gibi uzun süre kalıyor. Sık sık seyahat eden iş adamları için bu çok olumsuz bir durum. Bu tür çözümlerle periyodun en aza indirilmesi çok önemli” dedi.

SERTİFİKA KOLAYLIĞI

Romanya Başkonsolosu Adriana Ciamba da konuşmasında vize konusuna değindi. Başkonsolos Ciamba, “Schengen alanına dahil değiliz. O sebeple ülke bazında vize veriyoruz. Çalışmalarımızı, iş insanlarına kolay ve uzun süreli vize verme yönünde yürütmeye çalışıyoruz. Bunun için sizin desteğinize de ihtiyacımız var. Ticaret Odası’nın vizeye başvuracak şirketler için ‘sertifika’ vermesi işleri kolaylaştırıyor. Oda’nın bu sertifikaları tekrar vermesi halinde, hem vize işleri kısalacak hem de 2-3 yıllık uzun vadeli vize verilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca bu tür belgeler sayesinde şirket sahiplerinin pasaportlarının konsolosluklarda kalması da gerekmiyor” dedi.
Toplantıda İTO tarafı ise Romanya için İTO üyelerine verilen ‘referans mektubu’nun 15 Temmuz darbe girişimi sebebiyle geçici bir süre verilemediğini belirtti.

SORUNLARI AŞABİLİRİZ

İtalya Konsolos Vekili Gabriele Ingrosso, “Türkiye’de bin 300 İtalyan şirketi var. Türkiye’den İtalya’ya yatırımlar da çok ciddi şekilde artıyor. İtalya’nın İstanbul Konsolosluğu’nun gündeminde ilk konu vizeler. 100 bin vize veriyoruz. Bu meseleyi biz de kolaylaştırmak istiyoruz. Ancak her iki taraf için gözetmemiz gereken noktalar var. Bununla birlikte bizler uzun süreli vize verilmesi ve teknik sorunların çözülmesi konularına açığız. Bu konuda konsolosluk ekibi olarak yeni çalışmalar yapabiliriz” dedi.

HACİM ARTACAK

Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Ataşesi Stephan Dubost, iki ülke ilişkilerinde çok güçlü bir hareketlenme olduğunu kaydetti. Dubost, “2018 yılı başından bu yana bu gelişme iyice artıyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’yı ziyaretinde birçok konu ve anlaşma gündeme geldi. Hedefimiz bu temaslarda alınan kararları hayata geçirmek” dedi. Türkiye-Fransa ticaret hacminin 14 milyar Euro olduğunu kaydeden Dubost, “Muhtemelen önümüzdeki yıl bu rakamlarda büyük bir artış yaşanacak. Ticaret hacminin 20 milyar Euro’ya yükselmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DESTEĞE HAZIRIZ

Dubost, vizeler hakkında ise “Zaten reddettiğimiz başvurular az. İTO da bu konuda destek sağlayabilir” dedi. Dubost ayrıca Erasmus programıyla gelen öğrencilerin artmasının da öncelikli hedefleri arasında olduğunu kaydetti.

PASAPORTSUZ SEYAHAT

Ukrayna Başkonsolosu Oleksandr Gaman ise konuşmasında, Türkiye ile vize sorunu yaşamadıklarını belirtti. Başkonsolos Gaman, “Haziran 2017’den bu yana Türk iş adamları, pasaportları dahi olmaksızın Ukrayna’ya seyahat edebiliyor. Biz iş dünyasına desteğe hazırız, İTO’ya da destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu. İkili diplomatik ve ticari ilişkilerin seyrinden umutlu olduklarını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, “Ukrayna’dan Türkiye’ye daha fazla turist bekliyoruz” dedi.

TİCARETTE ÖNCELİK AVRUPALI PARTNERLER

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve yeni Yönetim Kurulu, görevi devralır devralmaz iş dünyasının ihtiyaç duyduğu konularda çözüm üretecek adımlar atmaya başladı. Önceki hafta Ankara’da Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda temaslarda bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, geçen hafta da Avrupa ülkelerinin başkonsoloslarını ağırladı.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Bizler, seçilmiş yeni yönetim olarak, İstanbul’un iş dünyasına katma değer sağlayacak projeleri yönetmeye ve geliştirmeye öncelik veren bir çalışma programına odaklanmış bulunuyoruz. Dahası, memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bu dönemde ilk önceliğimiz, uluslararası paydaşlarımızla ilişkilerimizi geliştirmek olacak” dedi. Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Şekib Avdagiç, “Toplam ticaretimizin yüzde 40’ını Avrupa Birliği ülkeleri ile gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Türkiye’deki uluslararası sermayeli şirketlerin yüzde 40’ı da AB ülkelerinden” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ REVİZYONU

Avdagiç, Avrupa Birliği ile ilişkiler perspekti-finden bakıldığında, İstanbul iş dünyası açısın-dan iki meselenin göze çarptığını söyledi. Avdagiç, “Bunlar AB’nin Türk iş adamları için vize rejimi ve Gümrük Birliği’nin revizyonu. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi kronik problemlerinin aşılmasında taraflara fırsat pencereleri de açacaktır” dedi.

AZ EVRAKLA HIZLI VİZE

Vize zorunluluğu ve dolaşım özgürlüğünün kısıtlanmasıyla iş adamlarımızın büyük zarar gördüğünü belirten Avdagiç şöyle devam etti: “Üyelerimiz ürünlerini AB ülkelerine hiçbir engele takılmadan gönderebiliyorlar. Bununla birlikte, konu iş adamlarının toplantıları veya fuarlara katılmasına geldiğinde, üyelerimiz ağır bir vize engeliyle karşılaşıyorlar. Bu durum kabul edilemez bir adaletsizlik. Burada bizlerin üzerine düşen görevler olduğu kanaatindeyim. Daha az evrak istemek ve daha uzun süreli vize vermek bunların başında geliyor.”

Toplantının fikir teatisi için eşsiz bir fırsat sunduğunu kaydeden Avdagiç, “Bu ortaklığı daha da güçlendirmek ve yeni projeler geliştirmek adına işbirliği yapmaya her zaman hazır olduğumuzu bilmenizi isterim” dedi.

KOLAYLAŞTIRMA ANLAŞMALARI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, iş insanlarının seyahatlerini kolaylaştırmak için çeşitli adımlar attıklarını söyledi. Avdagiç, “Bu düşünceden hareketle, başvuruda daha az evrakla, daha uzun dönemli vizeler için başkonsolosluklarla vize kolaylaştırma anlaşmaları imzaladık. Hollanda Başkonsolosluğu ile imzaladığımız ‘Orange Carpet’ ve Birleşik Krallık Başkonsolosluğu ile imzaladığımız ‘Business Bridge’ anlaşmaları bunlara örnek teşkil ediyor. Bunun yanı sıra, iki tarafın da fayda sağlayabileceği yeni çalışma alanlarına atılmaya her zaman hazırız. İşte bu yüzden bizi, ortaklaşa yapılacak yeni projelere zorlamanızı bekliyoruz” dedi.

İnovasyonda İstanbul avantajı

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şirketlerin teknoloji ve inovasyon ile büyümesini desteklediklerini söyledi. Avdagiç, Avrupalı diplomatlara, “Teknopark İstanbul, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi fırsatlar barındırıyor. Bu imkanlar Avrupalı şirketlere ve yatırımcılara da açık” mesajını verdi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Odası’nın, ticareti kolaylaştırıcı çalışmaların yanı sıra şirketlerin teknoloji ve inovasyonla büyümesini de desteklediğini söyledi. Avdagiç, bunun için Teknopark İstanbul, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi gibi stratejik merkezlerin İTO desteğiyle faaliyette olduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerinin İstanbul’daki Başkonsoloslarına hitap eden Avdagiç, “Hizmetlerimizle sadece üyelerimiz için katma değer oluşturmayıp, bölgenin ve ülkenin ticari ekosistemine de katkı sağlıyoruz. Bu doğrultuda, girişimcilik ekosistemini, gelecek vaadeden iş fikirlerini işleyerek geliştirmek amacıyla kuluçka merkezi formatında çalışan İTO Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ni (BTM) kurduk. Burada olgunlaşan iş fikirleri yatırımcı melekleriyle buluşuyor” dedi.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ

Teknopark İstanbul’dan da bahseden Avdagiç, şunları söyledi: “Burada kurduğumuz inovasyon merkezimiz, savunma sanayi teknolojisi, havacılık,uzay, enerji ve canlı bilimlerini de kapsayan bir merkez olarak büyük avantajlar barındırıyor. Öte yandan İTO Bilgilendirme Merkezi çok yeni bir oluşum ve kurum içi prosedürün basitleştirilmesi bakımından hizmet sağlıyor. Bu merkez, Odamızın sağladığı hizmetlerin tümüne ulaşılabilecek, bir ‘tek durak ofisi’ gibi düşünülebilir.”

START-UP İŞBİRLİĞİ

Toplantıda söz alan İsveç Başkonsolosu Therese Hyden de Şekib Avdagiç’in bahsettiği Teknopark İstanbul’a dikkati çekti. Başkonsolos Hyden, “Teknopark İstanbul ve orada yapılan çalışmalar ilgimizi çekti. İsveç’te de çok ciddi start-up’lar var. Bu yöndeki çalışmalar ve işbirliği bizim için oldukça ilgi çekici” dedi. Başkan Avdagiç de Teknopark İstanbul’un, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İTO ana ortaklığı ile kurulmuş bir teknoloji geliştirme bölgesi olduğunu kaydetti. Avdagiç, şunları söyledi: “Uluslararası şirketlere de açığız. Teknopark İstanbul’da arazi kiralayabilir, ofis edinebilirsiniz. Arazide kendi binanızı kendiniz de yapabilirsiniz. Bu konularda İTO gerekli desteği sağlayacaktır.”

SIRBİSTAN’DAN DAVET

Sırbistan Konsolosu Sandra Vujinovic de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da yapılan iş forumuna katıldığını hatırlattı. Sırbistan ile Türkiye arasında vize serbestliği olduğunu kaydeden Vujinovic, “Türk iş dünyası da Sırbistan’a gelsin, iş fırsatlarını yerinde görsün” şeklinde konuştu. Başkan Avdagiç, verdiği yanıtta, “Pekçok Türk şirketi AB ülkelerinde çeşitli zorluklar yaşıyor. Bunların da etkisiyle şirketler Sırbistan’a yöneliyor. Sırbistan’daki yatırımcılarımızın memnun olduklarını görüyoruz” dedi.

TURİZMDE POTANSİYEL

Yunanistan’ın Ekonomi ve Ticari İşlerden Sorumlu Konsolosu Doukas Marinopoulos ise İTO’nun yeni yönetimini tebrik ederek, vize konusunda çok hızlı ilerlenebileceğini söyledi. Türkiye’de 200’den fazla Yunan şirketinin ve 2 milyon dolar yatırımlarının olduğunu belirten Marinopoulos, “Turizmde de büyük bir işbirliği potansiyeli mevcut. İş delegeleri olarak yeni çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.

TİCARET POLİTİKASI

İsviçre Başkonsolosu Nathalie Marti konuşmasında, “AB ülkeleri Türkiye’nin ana ticaret partneri. Bununla birlikte sizin dünyanın geri kalanı ile ilişkilerinizi merak ediyorum” dedi. Başkonsolos Marti’nin sözlerini yanıtlayan Şekib Avdagiç de hükümetin, ihracatın artması için yeni politikalar uyguladığını söyledi. Avdagiç, Türkiye’nin Afrika gibi farklı pazarlara yöneldiğini hatırlatarak, “Amacımız daha büyük ticaret hacmine ulaşmak. Ama AB en büyük ticaret partnerimiz olmaya devam edecek. Diğer yandan İsviçre ile ticari ilişkilerimizde bir problem gündemde değil” şeklinde konuştu.

İNŞAAT FIRSATI

Makedonya Konsolosu Sinisha Ivankovic, iki ülke arasında vize engeli olmadığını belirtti. Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in şubat ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Konsolos Ivankovic, “Hedefimiz, ekonomik ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması. 600 milyon dolarlık ticaret hacmini 1 milyar dolara yükselteceğiz” dedi. Çok sayıda Türkinşaat şirketinin Makedonya’da faaliyet gösterdiğini belirten Konsolos Ivankovic, “Bu arada bin 500 Türk öğrenci Makedonya’daki üniversitelerde öğrenim görüyor. Bu da ilişkilerimizin geleceği açısından önemli bir durum” dedi.

ERASMUS ÇAĞRISI

İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise Ivankovic’in ardından yaptığı açıklamada, “Erasmus programı ile Türkiye’ye gelen öğrencilerin sayısı azaldı. Erasmus dahilinde Avrupa ülkelerinden daha fazla öğrenci bekliyoruz. Öğrencileri de İTO olarak desteklemeye hazırız. Ayrıca vakfımıza ait İstanbul Ticaret Üniversitesi var. İletişim, işbirliği ve araştırma çalışmalarına desteğe hazırız” dedi.

HACİM ARTIYOR

İspanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Ignacio Enriquez, “İspanya-Türkiye ticaret hacmi 12 milyar Euro. Üstelik bu yıl hem ihracat hem ithalat rakamlarının arttığını görüyoruz. Türkiye’de pek çok İspanyol şirket var. Bunlar arasında Mapfre Sigorta ve Garanti Bankası’ndaki hisselerini artıran BBVA’yı sayabiliriz. Ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişeceğine ve ticaret hacminin artacağına inanıyorum” dedi.

HAVACILIKTA İŞBİRLİĞİ

Arnavutluk Başkonsolosu Agron Tare konuşmasına İTO’nun 22. Başkanı İbrahim Çağlar’ın ani vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Ekonomi için öncelikle İTO’nun desteğiyle ilişkilerin geliştirileceğini kaydeden BaşkonsolosTare, “Türk şirketleri Avrupa’da da çok aktif. Arnavutluk’ta havalimanının inşaatını Türk şirket yapacak. Ayrıca THY ile de işbirliği yapıyoruz” dedi.

TİCARET OFİSİ

Bosna Hersek Konsolosu Rabija Basic, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için İstanbul’da ticaret ofisi açtıklarını söyledi. Basic, “Bosna Hersek Dış Ticaret Odası İstanbul Temsilciliği, turizm ve ekonomi alanında Türkiye ile Bosna Hersek’in işbirliğini teşvik edecek” dedi. Zenica doğumlu olan İTO Başkanı Şekib Avdagiç de, “Bosna ile daha fazla ilişki kurmalıyız.Ülkede iş yapmak isteyen Türk girişimciler açısından biraz kompleks bir yapı var. Ancak bu engel değil” şeklinde konuştu.

MÜKEMMEL İŞBİRLİĞİ

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Vekili Tamas Torma da şunları söyledi: “Her alanda mükemmel bir işbirliğimiz var. Hedefimiz, ticaret hacmimizi 2.8 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseltmek. Üstelik buna birkaç yıl içinde ulaşacağımıza inanıyorum. Başkonsolosluk olarak Türk iş adamlarını her alanda desteklemeye hazırız. Vize için de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.”

TÜRKLER AKIN ETTİ

Romanya’nın Ekonomiden Sorumlu Konsolosu Madalina Albastroiu da konuşmasında, Türkiye’nin Romanya’nın en önemli ticaret partnerlerinden biri olduğunu vurguladı. Konsolos Albastroiu, “Türkiye ile ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaştı. Romanya’da 4 bin Türk şirketi var. Fakat Türkiye’de 9 şirketimiz mevcut. Bu çok büyük bir fark. Türkiye pazarına girmek şirketlerimiz için zor olabiliyor. İktisadi meselelerde İTO’nun desteğiyle ilerleme sağlayacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

TARİHİ ORTAKLIK

Almanya Başkonsolosluğu Ekonomi Departmanı yetkilisi Jutta Wienand ise İTO’nun yeni yönetimine başarılar dileyerek başladığı konuşmasında, “Almanya-Türkiye geleneksel olarak ortaktır. Başkonsolosluk olarak işbirliğini daha da geliştirmeye odaklandık. Bu noktada İstanbul iş dünyasının temsilcisi olan İTO ile ilişkiler de bizim için önemli” dedi.

YILA İYİ BAŞLADIK

İsviçre Başkonsolosluğu bünyesinde faaliyet gösteren ‘Swiss Business Hub’ Müdürü Mehmet Yıldırımlı da, iki ülke arasındaki ticaret rakamlarının ümit verici olduğunu söyledi. Yıldırımlı, “İsviçre’den Türkiye’ye yapılan yatırım 2.8 milyar dolar. Türkiye ile ticaret hacmimiz ise 3.2 milyar dolar. Bu yıla da iyi başladık. Türkiye ile ticarete önem veriyoruz. Burada İsviçre’den gelen üç delegemiz ticaret konusunda çalışıyor” dedi.

AVRUPA’NIN ARADIĞI TEDARİKÇİLER İTO’DA

Avrupa ülkelerinin İstanbul’daki Başkonsoloslarına hitap eden İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “400 bin üyemiz var. İstanbul’daki yabancı şirketler de İTO’nun üyesi. Ana ticaret ortağımız Avrupa. Temel hedefimiz ticaret hacmini, iş adamlarımızın ilişkilerini geliştirmek. İTO’yu sizin ticaret ofisiniz gibi değerlendirin” dedi. Hem İstanbul’un hem de İTO’nun, Türkiye’nin ticaretinde önemli bir pay sahibi olduğunu söyleyen Topçu, alt yükleniciye ihtiyaç bağlamında farklı şirketleri de İstanbul’a davet ettiklerini kaydetti. Topçu, şunları söyledi: “İstanbul Ticaret Odası’nda yer alan ‘Türk Yan Sanayi Borsası’ (TYSB) ofisimiz çok aktif. Siemens, Continental gibi düzinelerce büyük firma ile temas halindeyiz. Bu büyük firmalar ne tür parçaya ihtiyaç duyar, bu parçaları Türkiye’de hangi şirketler üretebilirler, bunları takip ediyor, gerekli durumda irtibatlarını sağlıyoruz. Sanayi kolları için tedarikçi günleri düzenleyip, bu firmalarla yan sanayicileri bir araya getiriyoruz. Sizin firmalarınızın bu yöndeki ihtiyaçları için İTO’ya başvurabilirsiniz.”

22 Mayıs 2018 Salı

Etiketler : Gündem