İTO Meclis Üyeleri gündemi değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyeleri, Oda’nın nisan ayı Meclis Toplantısı’nda Türk iş dünyasının gündemindeki konulara ve sektörel sorunlarını kürsüye taşıdı.

Giriş: 11.04.2025 - 12:37
Güncelleme: 11.04.2025 - 12:37
İTO Meclis Üyeleri gündemi değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyeleri, Oda’nın nisan ayı Meclis Toplantısı’nda sektörel sorun ve çözüm önerilerini  dile getirdi.


TEMSİL İÇİN ALT KOMİSYON KURULMALI

Salih Dursun-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Vale ücretleri, 2024 yılı itibarıyla valilik kararıyla belirlenmeye başladı. Yeni tarifemiz, azami ücret esasına göre düzenlendi ve KDV dahil, otopark hariç olarak uygulanmaya başladı. Bu sürecin daha sağlıklı ilerlemesi için ilgili komiteler bünyesinde alt komisyonların kurulmasını talep ediyoruz. Ayrıca yeni dönemde özel eğitimde branşlaşma süreci kapsamında, kıymetli eşya ve para taşıma gibi branşlarda görev almak isteyen personelin ilgili eğitimi tamamlamış olması gerekecek. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yöneticilere yönelik eğitim programları da düzenlenecek. Sınavda 60 puanın altında kalan personel ise artık branş alanlarında görev alamayacak.


KADINLARI LOJİSTİK SEKTÖRÜNE YÖNLENDİRELİM 

Sevim Soylu-Lojistik Meslek Komitesi: Birçok komitemiz, üyeleriyle alakalı ücret tarifesinde belirleyici olabiliyor. Fakat biz, kendi sektörümüzle alakalı fiyat artışlarında maalesef belirleyici değiliz, haberdar bile olamıyoruz. Oysa bu ücretleri belirleme süreçlerinde sektör temsilcileri olarak daha fazla söz sahibi olmalı, kararları birlikte tartışmalı ve öğrenmeliyiz. Ayrıca İTO öncülüğünde, lojistik sektörüne yönelik milli katılım düzeyinde fuar organizasyonları talep ediyoruz. Bu arada sürücü bulmakta ciddi zorluklar yaşıyoruz. Kadınlarımızı ve gençlerimizi bu alana dahil etmeliyiz.


GİRDİ MALİYETLERİ İMALATI ZORLUYOR

Mehmet Akif Özyurt-Takım Tezgâhları ve Otomasyon Meslek Komitesi: En önemli sorunlarımız; yüksek girdi maliyetleri ve kur dalgalanmaları. Enerji ve hammadde gibi stratejik noktalarda KDV kolaylığı sağlanmalı. Düşük faizli uzun vadeli krediler artırılmalı. Nitelikli işgücü sorunu da çok önemli sorunumuz. Mesleki eğitim müfredatı bize cevap vermiyor. Meslek içi eğitim programları yaygınlaşmalı. Teknolojik geri kalmışlık yaşıyoruz ve Ar-Ge konusunda yetersiziz. İnovasyon kabiliyetlerimiz sınırlı. Süreçler basitleştirilmeli. Yerli tedarik mekanizmaları geliştirilmeli. ‘Made in Türkiye’ küresel olarak tanıtılmalı.


YURT DIŞINDA İTİBARIMIZI KORUYALIM 

Yusuf Cevahir-İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi: İş makinaları fuarı BAUMA’ya gittik. Ufuk açan bir fuar. Fakat havaalanında 1.5 saat bekletildik. Tavırları çok inciticiydi. Fuarda, asfalt üreten makina firmamızı ziyaret ettik. Ancak firmanın getirdiği yüksek teknolojili bir makinaya fuarda yetkililer el koydu. Sözlü olarak patent ihlali gerekçesiyle kaldırdılar. Bu firma her türlü patent hakkını almıştı ama kabul edilmiyor. Bunu bir Alman şirketinin şikayetiyle yapıyorlar. Toplu saldırıya karşı toplu mücadele etmek zorundayız. Bu konunun takibinin yapılması gerekiyor. İtibarımızı korumak zorundayız.


YERLİ İLAÇ FİRMALARINA SAHİP ÇIKILMALI

Veysi Cengiz Balçık-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: İthalatla ilgili sıkıntımız var. Üretimde yurt dışı pazarını kaybettik. Böyle giderse iç pazarı da kaybedeceğiz. Çin, ABD’ye satamadığı ürünleri ülkemize getirecek. Çin ve Hindistan ürünleri ülkemiz için çok büyük tehdit. İçerideki üreticinin korunması lazım. Bize sahip çıkmazsanız, bizler üretimi ve sanayiciliği bırakıp ithalatçı olacağız.


ÇİNLİ YATIRIMCILARI TÜRKİYE’YE GETİRELİM

Rıdvan Yasin Altay-Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: İhracatta kurun istenen seviyede olmaması, finansmanın zor olması, ithal mallara karşı alınan tedbirlerin maliyetleri artırması rekabetçiliğimizi olumsuz etkiledi. Son yıllarda Afrika ve Ortadoğu’da Çin’in rakibi ya da alternatifi gibi konumlanmaya çalışıyoruz. Çin’in çok büyük avantajları var. Bunlardan faydalanmak lazım. Çinli yatırımcıların Türkiye’ye getirilmesi, burada fabrika kurması teşvik edilmeli. Çinli firmaları getirerek, onların bilgi birikimlerinden de yararlanmalıyız.


KİTAP İHRACATI BİRÇOK KAPIYI AÇIYOR

Halil Çelik-Basım-Yayın Meslek Komitesi: Sizlere, İstanbul Publishing Fellowship programından bahsetmek istiyorum. Bugüne kadar 15 binden fazla telif anlaşması, 25 binden fazla B2B görüşme gerçekleştirildi. Amacımız, Türkiye’nin telif ve yayıncılık alanında uluslararası bir merkez haline gelmesidir. Yurt dışına satılan her kitap, hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de kültürel ihracatımızı güçlendiriyor. Türk yayıncılığının yurt dışında daha görünür hale gelmesi, ekonomik anlamda da pek çok kapıyı bizler için aralıyor.


SEKTÖRLERİMİZİ TİCARET SAVAŞINDAN KORUMALIYIZ 

Mustafa Zeytin-İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi: İnşaat sektörümüzde daralma yaşanıyor. Sektörümüzün üç temel sorunu var. İşletme maliyetlerindeki ciddi artış, finansmana erişememek, nitelikli işgücü eksikliği. Özellikle sahada çalışacak teknik personel bulmakta zorlanıyoruz.  Önümüzdeki süreçte Çin’in uygulayabileceği devalüasyon politikaları sonucunda Çin menşeli ürünlerin daha ucuza ithal edilme ihtimali, yerli üreticimizi daha da zorlayacaktır. Bu sektörde yaşanacak her sıkıntı, geniş bir alanı etkisi altına alır. Tekstil sektörü benzer bir süreci yaşadı ve üretim yurt dışına kaydı. Sektörlerimizi koruyacak önlemleri bugünden almalıyız.


KENDİMİZE GÜVENİRSEK BAŞARIRIZ

Kazım Ekinci-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Dünyanın en büyük fuarlarına katılıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Hannover Fuarı’ndaydık. Organizasyonumuz çok düzgün ilerledi. Türk firmalar artık dünyada ilk sıraları zorluyor. Çok iyi, idealist gençlerimiz var. Yapabileceğimize inanan gençlerimiz… Kendimize güvenerek ‘gelecek Türk çağı olacak’ diyorum.


TİCARET SAVAŞLARI MADEN ETRAFINDA DÖNECEK  

Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Ticaret savaşlarının arkasında maden ve enerji var. Yeni dönem madenler dönemi olacak. Güneş ve rüzgâr enerjisi daha da yukarı çıkacak. Yenilenebilir enerjinin üretim noktaları Çin’in etrafında toplanmış. Çin, belli kritik madenlerin ihracatını yasaklarsa ciddi sıkıntılar olabilir. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji ve nükleer santral revaçta olacak. Ancak, nükleer santral için cebinizde para olsa bile bu santrali yapabilmeniz için size ancak 2030 yılında sıra gelecek. Yenilenebilir enerji için depolama lazım. Depolama için de maden lazım.


YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI HIZLANMALI 

Ömer Ayberk Cengiz-Enerji Meslek Komitesi: Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve teşviklerin payının artırılması yenilenebilir enerji sektörünün büyümesini hızlandırdı. Süper izin süreçlerinin sahadaki yansımalarının ilgili makamlara iletilmesini istiyoruz. Ruhsatın belli bir standarda oturmaması, yatırımcıyı zorluyor. Bazı bölgelerde yatırımcılar, bölge halkı tarafından maddi ve manevi olarak engelleniyor. Güvenlik riski taşıyan alanlar MOBESE ile 7/24 izlenmeli. Bunun maliyetini karşılarız. Yeter ki bu talep için bürokratik süreçler hızlansın.


LİMANLARA HURDA KIRMA MAKİNASI ALINMALI

Serdar Keskin-Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi: Limanlara hurda makina geldiğinde hurda olup olmadığını öğrenmek için dışarıdan kepçe getirerek, kepçeyle kırdırıyorlar. Halbuki bunun makinası var. Bunun yerine limanlara kırma makinası alınmasını öneriyoruz. Diğer bir çözüm de herkesin kullanabileceği ortak yere kırma makinası konulabilir.


KURUMLAR VERGİSİ TEK ORAN OLMALI

Noman Sağ-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Hazine ve Maliye Bakanlığı, yapay zeka destekli şekilde denetim süreçlerinde çok daha hassas ilerliyor. Yanlışlık veya eksik beyan olursa, mükellef izaha çağrılıyor. Kurumlar vergisi oranları da önemli bir konu. Vergi oranı yüzde 18’den başlıyor, yüzde 25-30 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Vergi çeşitliliği de oldukça fazla; bu karmaşıklığın azaltılması ve sistemin sadeleştirilmesi gerekli. Tek bir vergi oranı belirlenmeli. Mayıs ayında uygulanacak Asgari Kurumlar Vergisi gündemde. Bu da işletmeler açısından yeni bir yük oluşturacak.


KIDEM TAZMİNATI SORUNUMUZ VAR 

Mehmet Ünal-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: 2018 yılında taşeron yasası çıkınca bazı konular kamuya devredildi. Sektörde kıdem tazminatı ve rücu sorunumuz var. Bu konuda destek rica ediyoruz.