HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası, ‘ticari diplomasi’ ağırlıklı faaliyetlerine art arda yenilerini ekliyor. 4 Şubat akşamı Alman medya mensuplarını ağırlayan İTO, ertesi gün 25’i aşkın ülkenin ticaret müşavirlerini bir araya getirdi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in ev sahipliğindeki toplantıda, İstanbul’da görevli ticaret temsilcileri ile konsolosluk yetkililerine, İstanbul ve Türkiye’de yatırım yapmanın avantajları tanıtıldı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetleri Daire Başkanı Furkan Karakaya, burada yaptığı sunumda, “Türkiye büyük bir ekonomi. Kısıtlı bir alandan geniş pazarlara odaklanıyor. Özellikle dört sektöre ağırlık veriyoruz. Otomotiv, makina, ICT (bilgi, iletişim teknolojileri) ve kimya. Otomotiv sektöründe Türkiye’de motorlu araç üreticisi 15 firma var. Bu firmalardan 9’unun da Ar-Ge merkezleri bulunuyor. Ar-Ge çalışmalarına çok önem veriyoruz. Bu alanda büyük teşviklerimiz var. 64 teknoparkta birçok ülkeden Ar-Ge projeleri üzerine çalışılıyor. Ar-Ge’nin yanı sıra üretim teşviklerimiz de bulunuyor” dedi.
SEKTÖRLERDE FIRSATLAR
Makina sektörünün ihracat hacminin son 10 yılda hızla arttığına dikkat çeken Karakaya, “Yabancı yatırımcılar için makina alt sektörlerinde de oldukça yatırım fırsatı bulunuyor” diye konuştu.
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyeleri Bahadır Yaşık, Levent Taş ve Münir Üstün, İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel’in de yer aldığı toplantıda, Türkiye sunumu da yapıldı. Sunumda, “Türkiye ekonomisi iyileşmeye devam ediyor. İstanbul da nüfusu, dış ticareti, üretimi, istihdam rakamlarıyla Türkiye’nin iş merkezi” denildi.
YAKIŞAN ÇALIŞMALAR
Ticaret müşavirlerine İstanbul ve İTO hakkında bazı rakamları aktaran Başkan Şekib Avdagiç ise “İstanbul Ticaret Odası yönetimi olarak, Odamızın büyüklüğüne yaraşır faaliyetler yürütüyoruz. 2020 çalışmalarımızı da bu bakış açısıyla oluşturduk. Odak noktasına da ‘dış pazarların, girişimciliğin, yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesini’ koyduk. Bunu da dijitalleşme, mesleki eğitimve rekabetçiliğin artırılması ile güçlendirdik” dedi.
36 FUARA KATILACAK
İTO’nun çalışmalarının temel enstrümanlarından birinin uluslararası fuarlar olduğunu kaydeden Avdagiç, “İhracatçılığımızı ve rekabetçiliğimizi artırmak için her yıl çok sayıda fuar organize ediyoruz. 2020’de katılacağımız fuar sayısı 36” dedi.
TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ
İTO’nun, Türkiye’nin ihracat artışına katkıda bulunmak için bu yıl dört ülkede Türk İhraç Ürünleri fuarları açacağını belirten Avdagiç, “Bu fuarlar, şunlar: Tacikistan 1. Türk Ürünleri Fuarı, Gana 2. Türk Ürünleri Fuarı, Bosna Hersek 7. Türk Ürünleri Fuarı ve Etiyopya1. Türk Ürünleri Fuarı” diye konuştu.
BTM’YE DAVET
İTO’nun kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) hızla geliştiğini anlatan Avdagiç, “BTM, girişimciler ve startuplar için olduğu kadar yabancı yatırımcılar için de açık” dedi.
TEKNOPARK İSTANBUL
İTO’nun kurucu ortağı olduğu Teknopark İstanbul’u da konuk ticaret müşavirlerinin dikkatine sunan Avdagiç, “İnanıyorum ki, kısa zamanda Teknopark İstanbul, Avrupa’nın en nitelikli teknoparklarından biri olacak” diye konuştu.
İTO HERKESE AÇIK
Ticaret müşavirlerine, “Sizlerle işbirliğine büyük önem veriyoruz” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “İstanbul’un sunduğu fırsattan tüm işadamları yararlansın istiyoruz. Sizlerin kendi iş dünyanıza, ülkemiz için büyük ve olumlu bir ufuk çizeceğine inanıyoruz. Bu nedenle İTO, size ihtiyaç duyacağınız her türlü bilgiyi ve katkıyı sunmaya hazırdır. Şunu biliniz: İstanbul Ticaret Odası, sizin de Odanız ve ofisiniz gibidir.”
BİR YILDA 12 BİN YABANCI, ŞİRKET KURDU
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul, sağlıktan bilişime kadar geniş ve kârlı sektörleriyle yabancı yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. İki bin yıl önce olduğu gibi bugün de İstanbul, küresel ticaretin bayrağını taşıyor” dedi. Buna somut bir örnek veren Avdagiç, şöyle konuştu: “İTO’nun 35 bin 383 üyesi, yabancı ortaklı. Bu firmaların 12 bin 653’ü 2019’da kuruldu. 2019’da kurulan firmaların toplam sermayesi 3 milyar 352 milyon dolar.”