Bu alanlar, uluslararası fuarlar, global markalarla yerli firmaları buluşturan Tedarikçi Günleri, İhracata İlk Adım Programı, sektörel ticaret ve alım heyetlerine yenilerinin eklenmesi olarak tespit edildi. Uçtan Uca e-İhracat Merkezi projesi de ihracat için atlama taşı olacak.
HABER: ADEM ORHUN
Tekstilden makinaya bütün sektörler maliyet, dijitalleşme, tedarik ve ihracat gündemiyle bu yılı tamamladı. Çoğu firma da sürdürülebilirlik ve yeni pazarlara açılma hedefine odaklandı. İstanbul Ticaret Odası da üyelerinin sorunlarına çözüm olacak, girişimleri geliştirecek, firmaların büyümesini destekleyecek çalışmalar için hazırlıklarını yaptı. Bu kapsamda İTO’nun 2024 Yılı İş Programı’nda önümüzdeki yıl yapılacak çalışmalar açıklandı.
İTO’nun İş Programı’na göre, iş dünyasının uygulamadan ve mevzuattan kaynaklanan sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapılacak, paydaşlarla gerekli işbirliği adımları atılacak. Ayrıca üyelerin faaliyetlerinde dijital dönüşümü ve entegrasyonu geliştirme amacıyla e-ticaret, e-ihracat, e-dönüşüm vb. konularda yeni çalışmalar yapılacak.
DIŞ PAZARLARA HIZLI ÇIKIŞ
İTO’nun geleneksel ticaretin geliştirilmesine yönelik çalışmalarının yanı sıra, dijitalleşme ve tedarik krizinde dikkatlerin çevrildiği dış pazarlara hızlı çıkış konusunda yeni çalışmaları olacak. Bu kapsamdaki çalışmaların odağında e-ihracat bulunuyor. 5986 sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar doğrultusunda; şirketler, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri, B2B platformları ve e-ihracat konsorsiyumları destekleniyor. Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı yeni nesil ihracat desteklerini duyurdu. İTO da mevcut ve potansiyel bütün imkanları kullanarak 2024 yılında daha fazla üyesinin ihracatçı olması için gaza basacak.
İşte ‘İTO ile ihracat 5.0’ dedirten 5 faaliyet:
1 - UÇTAN UCA E-İHRACAT MERKEZİ
İTO’da, 2024 yılı içerisinde e-ihracat ekosisteminin içerisinde yer alan veya almak isteyen üyelerin mevcut desteklerden yararlanması için çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda İTO tarafından ‘Uçtan Uca E-İhracat Merkezi Projesi’ yürütülüyor. İTO’nun projesine göre, İstanbul’da e-ihracata dair ihtiyaç duyulanlar tek bir yerde toplanacak; e-ihracat alanındaki yabancı firmalar ve girişimciler için bir çekim alanı oluşturulacak. Böylece İstanbul’un bir e-ihracat merkezi olmasının önünü açacak kapsayıcı bir e-ihracat merkezi kurulacak.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ‘Güdümlü Proje Desteği’ ile kurulması planlanan Uçtan Uca E-İhracat Merkezi, İSTKA’nın 2022 Yılı Fizibilite Desteği kapsamına alındı. İSTKA ve İTO arasında 1 Ağustos 2022 tarihinde sözleşme imzalandı. Fizibilite raporu tamamlanırken, bu merkezin nihai çerçevesi de belirlendi. Elde edilen bulgular ışığında İTO’nun kuracağı Uçtan Uca E-İhracat Merkezi destek mekanizmalarına uygun olarak en verimli şekilde hayata geçirilecek.
Bu kapsamda Merkez’in, aşağıda belirtilen üç ana başlıkta hizmetlerini sağlaması planlanıyor:
* Kapasite geliştirme
* Ekosistem geliştirme
* Özelleştirilmiş programlar
Online akademi, bilgi merkezi, tanıtım ve network faaliyetleri ve yatırımcı-firma buluşmalarının yanı sıra, e-ihracatı destekleyici özelleştirilmiş programlar kapsamında e-İhracat Analiz Merkezi ve e-İhracat Uygulama Merkezi kurulacak.
2 - DIŞ FUARLARA KATILIM
Genel olarak ihracata yönelik faaliyetler bununla sınırlı kalmayacak. İTO’nun çeşitli alanlarda sürekli geliştirdiği faaliyetleri, Türkiye’nin ihracatçı firma sayısını ve ihracat hacmini artırma hedefine uyumlu şekilde üyelere ve girişimcilere dokunuyor.
Milli iştiraki ve Türkiye katılım organizasyonu İTO tarafından gerçekleştirilecek uluslararası fuarlar sayesinde, üye şirketlerin ve girişimcilerin dış pazarlara açılması dolayısıyla daha fazla ihracat yapılması destekleniyor. 2024 yılında 44 yurt dışı fuar için İTO, milli katılım iştiraki veya Türkiye katılımı organizasyonu yapacak. Bu fuarların ilki, 9-11 Ocak’ta Düsseldorf’ta yapılacak PSI 2024 Fuarı, sonuncusu Aralık 2024’te Singapur’da düzenlenecek ATF Asia TV Forum&Market 2024 Fuarı olacak. Bunların yanı sıra yurt içindeki fuarlar da hem iç ticareti hem de ihracatı destekliyor.
3 - TİCARET VE ALIM HEYETLERİ
İTO, ‘Sektörel Ticaret Heyeti’ ve ‘Sektörel Alım Heyeti’ faaliyetleriyle şirketlerin ihracata hazırlanmaları ve dış satış hacimlerini artırmaları yönünde yeni kapılar açıyor. Bu faaliyetler, ‘İhracat Destekleri Hakkında Karar’ kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından destekleniyor. İTO, 2024 yılında, Kazakistan Hazır Giyim, Rusya Dokuma-Örme Kumaş, Avustralya Otomotiv Yedek Parça Sektörü, Güney Kore-Japonya, Brezilya-Arjantin e-ihracat Sektörü Sektörel Ticaret Heyetleri düzenleyecek. Ayrıca üyelerden gelecek taleplere göre farklı pazarlara ve sektörlere yönelik Sektörel Ticaret Heyetleri organize edilecek.
4 - İHRACATA İLK ADIM
İTO, KOBİ’lerin ihracatla tanışmaları, mevcut ihracat kapasitelerini geliştirmeleri ve yeni pazarlara açılmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2005 yılından bu yana İhracata İlk Adım Programı (İİAP) düzenliyor. 15 etapta 326 firmanın yararlandığı programın en son etabı da 2024’ün ilk çeyreğinde tamamlanacak. Daha sonra yıl içinde yeni etaplarla yeni firmalar ihracata yelken açacak.
Ayrıca programın e-ihracat, sektörel firma kümelenmeleri gibi unsurları içeren farklı konseptleri geliştirilerek etki alanı genişletilecek.
5 - TEDARİKÇİ GÜNLERİ
İhracatı artıran çalışmalardan biri de İTO’nun 34 yıldır faaliyette olan Yan Sanayi Borsası’nın etkinlikleri. Bu borsanın üyeleri, İTO’nun düzenlediği Tedarikçi Günü etkinlikleriyle hem global markalara ürün/hizmet üretiyor hem de dış pazarlara açılma fırsatı yakalıyor. 2024 yılında mevcut sektörel strateji eylem planı çalışmalarına paralel olarak başta yazılım olmak üzere farklı sektörlerde Tedarikçi Günü düzenlenecek. Ayrıca Yan Sanayi Borsası, uluslararası sanayi fuarlarında tanıtılarak, üye tedarikçilerin global markalarla temas imkanı da geliştirilecek.
YAPAY ZEKAYLA DİJİTAL DÖNÜŞÜM
İTO, KOBİ’lerin yeni nesil uygulamalar hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları ve kendilerini bu yönde geliştirmeleri kapsamında çeşitli seminerler düzenliyor. Özellikle ön plana çıkan yapay zeka (AI), çok kanallı ticaret (omnichannel), siber güvenlik ve dijital pazarlama başlıklarını da içerecek şekilde, 2024 yılında da sektörün tüm paydaşlarının katılacağı konsept seminerler/webinarlar organize edilecek.
Üyelerin inovatif yaklaşımlar benimsemesi için 2024 yılı içinde birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Çalışmalar kapsamında, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), İstanbul Ticaret Üniversitesi ve diğer paydaşlar ile ortak çalışmalar yürütülecek.
FİNANSMANDA ALTERNATİF ÖNERİLERİ
* KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve teminat konusunda yaşadıkları sorunların çözülmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek.
* Hammadde ve ticari ürün ihtiyaçlarının katılım bankaları aracılığıyla faizsiz sistemle gerçekleştirilmesine istinaden çalışmalar planlanıyor.
* Konkordato ilan eden firmalar ile tedarikçi firmalara düşük faizli ve uzun vadeli kredi kullanımının sağlanması konusunda çalışmalar gerçekleştirilecek.
* Senetlerin çek gibi ödenebilmesinin sağlanması amacıyla süresi içinde ödenmeyen senetlerle ilgili olarak Çek Kanunu’ndaki gibi caydırıcı işlemler uygulanması için çalışmalar yapılacak.