İstanbul Ticaret Odası, girişimciliği desteklemek amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile hem yerel hem de uluslararası alanda gururlandıran başarılara imza atıyor. Oda, Dünya Odalar Kongresi kapsamında iki yılda bir düzenlenen Dünya Odalar Yarışması’nda, BTM Projesi ile ‘En İyi KOBİ ve Girişimcilik Geliştirme Projesi’ kategorisinde finale kaldı.
6 FİNALİST ARASINDA
Yarışmaya şubat ayında dört farkı kategoride yapılan başvurular, Dünya Odalar Federasyonu (WCF) tarafından değerlendirildi. İstanbul Ticaret Odası, ‘En İyi KOBİ ve Girişimcilik Geliştirme Projesi’ kategorisinde 6 finalist Oda’dan biri olmaya hak kazandı.
Finale kalan proje sunumları, 12-14 Haziran 2019 tarihlerinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılacak Dünya Odalar Kongresi’nde gerçekleştirilecek. Ardından kazanan Odalara ödülleri verilecek.
KÜRESEL PLATFORM
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF) iki yılda bir düzenlediği Dünya Odalar Kongresi, dünya çapındaki Oda, işadamları kuruluşları ve özel sektör liderlerini bir araya getiriyor. Odalar arasında finansman, yönetim, icraat ve hizmetlerin tanıtımının yanısıra başarılı tecrübelerin paylaşıldığı küresel bir platform oluşturmayı hedefleyen kongrenin 11’incisine, 12-14 Haziran 2019 tarihlerinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kenti ev sahipliği yapacak.
Dünya Odaları arasında yapılan ilk ve tek yarışma olan Dünya Odalar Yarışması ise yaratıcı hizmetlerin yaygınlaştırılmasına ve yenilikçi uygulamaların desteklenmesine olanak sağlıyor.
ÖDÜL KAZANDIRAN PROJELER
Moda Atölyesi
İstanbul Ticaret Odası, Dünya Odalar Yarışması’nda en son, 2013 yılında Katar’ın başkenti Doha’da, ‘Moda Atölyesi Projesi’ ile ‘En İyi Genç Girişimci’ kategorisinde finale kalarak ikincilik ödülü aldı. 42 ülkeden başvuran 65 Oda arasından seçilen İTO, Moda Atölyesi ile 12 ay boyunca 11 genç moda tasarımcısına teknik ve estetik tasarımdan yurtdışı fuar katılımına, defile organizasyonundan pazarlama ve tanıtıma kadar pek çok alanda danışmanlık hizmeti verdi. Hazır giyimde Türkiye’yi marka yapmayı, genç ve umut vaat eden moda tasarımcılarının önünü açmayı hedefleyen proje, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirildi.
Sosyal sorumlulukta en iyi
İTO, aynı yarışmada 2011 yılında sosyal sorumlulukta dünyanın en iyi Odası seçildi. Meksika’da yapılan yarışmaya ‘ÖZİMEK Projesi’ ile katılan İTO, ‘En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’ kategorisinde birinci oldu.
İstanbul İl Özel İdaresi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR İstanbul ile birlikte yürütülen ÖZİMEK Projesi, meslek edindirme ve geliştirme projesi olarak tasarlandı.
İhracata ilk adım
Oda, 2009 yılında da ‘İhracata İlk Adım Projesi’ ile ‘En İyi Uluslararası Proje’ kategorisinde finalistler arasında yer aldı.
***
İTO’nun girişimcilik merkezine büyük ödül
Girişimcilik Merkezi BTM, TOBB’un düzenlediği proje yarışmasında bir girişim hikayesi olarak ödüle lâyık görüldü. BTM’nin ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.
Girişimcilik merkezi BTM, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından organize edilen Oda/Borsa proje yarışmasında ‘Girişimcilik’ kategorisinde ödüle lâyık görüldü.
100’DEN FAZLA PROJE
Türkiye’deki Oda/Borsalardan 100’ü aşkın projenin dahil olduğu yarışma, Sektörel Gelişim, Mesleki Eğitim ve İstihdam, Sosyal Sorumluluk, Girişimcilik, Ar-Ge ve İnovasyon/Üniversite Sanayi İşbirliği, Dış Ticaret, Kurumsal Kapasite ve Altyapı ve Diğer olmak üzere 8 ayrı kategoride düzenlendi. Ödüle lâyık görülenler, 10 bölge Oda/Borsa genel sekreterliğinin oyları ile belirlendi.
Oylama sonucunda ‘Girişimcilik’ dalında verilen ödülü, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) girişimciliği teşvik etmek amacıyla kurduğu ve faaliyetleri İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İstanbul Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Mekanizmalarının Kurulumu Projesi aldı.
Yarışmanın sonuçları da 1-2 Mayıs tarihlerinde düzenlenen TOBB 75’inci Genel Kurulu’nda açıklandı.
CUMHURBAŞKANI VERDİ
Girişimcilik Ödülü’nü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan törende İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ve BTM Direktörü İbrahim Elbaşı da bulundu.
300 GİRİŞİMCİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iki yıl önce kurulan BTM’nin yenilikçi iş fikirlerine sahip girişimcilerin hayallerine ortak olduğunu söyledi. Avdagiç, “BTM’nin ödüle lâyık görülmesi çok anlamlı. Türkiye’nin geleceği, büyük hayal ve düşüncelerimizin ticarileşmesiyle büyüyecek. Ödül de gösteriyor ki, Türk unicorn’unu çıkarmaya çeyrek kaldı” dedi.
Şekib Avdagiç, BTM’nin hali hazırda yaklaşık 120 girişime ve 300 girişimciye ev sahipliği yaptığını bildirdi. BTM’de iki yıllık süre zarfında yatırımcı karşısına çıkarılan 100’e yakın girişimci içinde 12 startup şirketinin toplam 52.5 milyon lira değerleme ile yatırım almayı başardığını belirten Avdagiç, “Türkiye’nin start-up’lar dahil yerli ve milli üretim için Ar-Ge’yi ticari mala dönüştürecek oryantasyonu başarması gerekir” dedi.