Cuma, 22 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı Türkiye ekonomisinin yol haritasının çizildiği Orta Vadeli Program’ı (OVP) değerlendirdi.
GÜNCELLENMESİ PROAKTİF BİR YAKLAŞIM
Yeni OVP’nin hayırlı olmasını dileyen İTO Başkanı Avdagiç, şöyle devam etti: “Revize OVP dezenflasyonu temel öncelik olarak ilan ederken, programın üreteceği sonuçların reel sektörün yapısal gücüne halel getirmemesini vazgeçilmez görüyoruz. Türkiye’nin kapsamlı bir ekonomik program yürüttüğü bu dönemde, OVP’nin güncellenmesi proaktif bir yaklaşımdır. Bununla birlikte OVP’nin ‘dengelenme programı’ olarak ilerlemesini ve terazinin iş dünyası kefesini ihmal etmemesini istiyoruz.”
YENİ GELİŞMELERE ANINDA REFLEKS
Ekonomik programın uygulama sürecinde sıranın zor kazanımları elde etmeye geldiğinin farkında olduklarını belirten İTO Başkanı Avdagiç, “Kalıcı düşük enflasyona ivedi şekilde ulaşılması önemli. Zorlu hedeflere, iş dünyasının üretim ve istihdam hedeflerinden ödün vermeden ulaşmak daha da önemli. Görüyoruz ki yeni OVP’de hem enflasyon tarafında hem büyüme tarafında revizyonlar oldu. Böylece ekonominin gerçekleriyle uyumlu, yeni gelişmeler karşısında anında refleks gösterebilen bir yönetim anlayışı ortaya kondu” diye konuştu.
HİKAYENİN TEMELİ, REEL SEKTÖRÜN ELİYLE ATILACAK
Avdagiç, şunları söyledi: “OVP hedeflerinin yakalanmasının bir ayağı topyekûn kararlılık ise diğeri de bugünkü programda sıkça vurgulandığı gibi yatırım ortamının süratle iyileştirilmesidir. Yeni Türkiye ekonomisi hikayesinin temelleri, mutlaka reel sektörün eliyle atılacaktır. Bu nedenle özellikle KOBİ’lerin, ayakta kalmak için finansman imkanlarının artmasına, üretimlerini güçlendirecek şekilde yatırım koşullarının revize edilmesine ihtiyacı var. Bir kere daha ifade etmeliyiz ki; enflasyonla mücadele ederken üretim, ihracat, istihdam ekosistemini korumayı ihmal edemeyiz. Özel sektörün nefesi güçlü olmalı ki hedeflerimizi gerçekleştirebilelim. OVP hedeflerinin yakalanmasının önemli ayaklarından biri, kur politikasının gerçekçi olmasıdır. 2025 sonrası kur ve enflasyon arasında bir korelasyon öngörülmüş olmakla beraber; 2024 için öngörülen kur, ihracatçıyı ve ihracata çalışan sektörleri ciddi şekilde zorlamaya devam edecektir. Bu durumun ithalatı artırarak cari dengede bir risk oluşturmaması için gerekli tedbirlerin alınacağının beklentisi içindeyiz.”
05 Eylül 2024 Perşembe
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma