İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomide 2019 yılı beklentilerine ilişkin yaptığı açıklamada, ekonomi yönetiminin yapısal reformlarda ekonomiyi rayına sokma noktasında önemli bir ilerleme kat ettiğini kaydetti. Şekib Avdagiç, “Hükümet 2019’da akıllı telefon diliyle açıklarsak, ekonomide yeni ‘bir güç planı’ yaptı. Yapısal reform adımlarını hızlandırdıkça, ekonomide dengeli güç modundan, performans moduna yeniden geçeceğimize şüphemiz yoktur” değerlendirmesini yaptı.
İŞ DÜNYASININ ÜÇ BEKLENTİSİ VAR
Avdagiç, 2019’da iş dünyasının beklentilerinin üç konu etrafında yoğunlaştığını belirtti. Şekib Avdagiç, “Kamuyla iş yapan yüklenici firmalara, hak edişlerinin zamanında ödenmesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda da açıkladığı üzere KDV iadesi ödemelerinde hızlı hareket edilmesi. Ve finansmana erişimde iyileşme sağlanması. Bu üç konu ortak payda” diye konuştu.
ABD Merkez Bankası Fed’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın 2019’da parasal sıkılaştırma ‘yapamayacaklarına’ dair görüş ve beklentinin ağırlık kazandığına işaret eden İTO Başkanı Avdagiç, “Bu, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere finansman akışının devam edebileceğine bir işaret. 2019’da TL’nin gücünü korumak için enflasyonu düşürmemiz çok önemli. Alınan ve alınacak yeni tedbirlerle 2019’u makul bir büyüme ve öngörülen enflasyona yakın bir oranda kapatmayı bekliyoruz. Kur ve faiz düzeyindeki istikrar da yatırımları canlandıracaktır muhakkak. Özellikle ihracat sipariş miktarına ilişkin artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiği gözleniyor. Özellikle belirsizlik döneminde azalan stokların yerine konulma ihtiyacı da baş göstereceğinden, yatırımlarda da ılımlı bir konjonktüre gireceğimize inanıyorum” dedi.
KÜRESEL EKONOMİDE RÜZGAR KARŞIDAN ESECEK
“Global ekonomik sistemden ‘büyümenin sürdürülebilirliği’ noktasında gelen sinyaller ise oldukça zayıf. Küresel ekonomide 2019’da rüzgar karşıdan esecek gibi görünüyor” diyen Avdagiç, “Ticaret anlaşmazlıkları, petrol, politik belirsizlikler ve yüksek faizlerin hepsi küresel ekonomik büyüme için risk oluşturuyor” ifadesini kullandı.2018’in Türkiye için bir test yılı olarak geçtiğini belirten Avdagiç, “Ben bu yılın dördüncü çeyreğinde de yine pozitif bölgede kalacağımız kanaatindeyim. Hükümet iş dünyasından gelen taleplere, önerilere son derece dinamik şekilde reaksiyon gösteriyor. 2019 bir dengelenme yılı olarak üreticinin kazanç hanesine yazılacaktır. İş dünyası 2019’da üretimin yeni kodlarını programlayarak ekonomide bambaşka pencereler açmalıyız. Yeni Ekonomik Programın oluşturduğu yol haritası, enflasyonla topyekûn ve etkin şekilde mücadele gibi makro tedbirler de bu anlamda reel sektörün önünü açmaya devam edecektir” diye konuştu.