İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) düzenlenen Texhibition Kumaş ve İplik Fuarı'nın (Texhibition İstanbul) açılışında yaptığı konuşmada, tekstil sektörünün Türkiye'nin stratejik sektörlerinden biri olduğunu ifade etti.
EKONOMİK DENGELER AÇISINDAN ÖNEMLİ
Avdagiç, tekstilin ekonomik dengeler açısından önemine dikkat çekti.
Avdagiç, "Türkiye’nin stratejik sektörleri vardır. Bu sektörler ülkemizin geleceği için önemlidir. Çünkü ülkenin gücünün kaynağıdır. Ekonomiyi ayakta tutar, üretim çarklarının dönmesini sağlar. Tekstil sektörü de böyledir. Ekonomiye sürekli taze kan pompalar, istihdamı sağlar, ihracat odaklı üretimiyle ülkemize döviz getirir. O nedenle bu sektör gücünü kaybetmeye başlarsa, ekonomi gücünü kaybetmeye başlar. Toplumun dengesi sarsılır” dedi.
EN BÜYÜK İŞVEREN SEKTÖRÜ
İTO Başkanı Avdagiç, tekstilin aynı zamanda Türkiye'de vasıflı ve vasıfsız işgücünün en büyük işveren sektörü olduğunu belirterek, "Bugünlerde istihdam azalsa da 400 bin kişiye iş sağlayan tekstil hem ekonomik hem de sosyal dengenin mimarıdır" tanımlamasını yaptı.
SÜREKLİ BİR DEĞİŞİM İÇİNDE
Avdagiç, sektörün sürekli bir değişim içinde olduğunu ve teknolojik yeniliklerle tasarım-moda alanındaki gelişmelerin bir arada ilerlediğini vurguladı.
Türkiye’nin “net ihracatçı” sektörlerinden biri olan tekstil sektörümüzün dünya tekstil pastasından aldığı payı büyütmek zorunda olduğumuzu kaydeden Avdagiç, şöyle devam etti: “Bu payı yüzde 6-7’lere çıkartma potansiyelimiz var. Bu, bir sektör politikası olmanın yanında ve ötesinde devlet politikası olmalıdır. Çünkü Türkiye’nin ihracata dayalı büyüme hedeflerinde ve dış ticaret dengesinin iyileştirilmesinde tekstil sektörü, kritik öneme sahip... Kamunun teşvik, destek ve katkıları sektörün üzerinden eksik olmamalı. Bu hedeflere ulaşmak için bize de görevler düşüyor. Mevcut pazarlarımızı koruyup yeni pazarlar edinmede hamlelerimizi, zorluklar kapımızı çalmadan yapmalıyız. Sözgelimi en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında AB ülkeleri ve ABD geliyor. O halde biz Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın şartlarını, regülasyonlar dayatılmadan yerine getiren sektör olmalıyız.”
İHRACAT POTANSİYELİMİZ YÜKSELİŞE GEÇECEK
Avdagiç, ‘Sürdürülebilir tekstil’ konseptinin sektörün ajandasının daimi maddesi olması gerektiğini ifade ederek, “Eğer bunları başarırsak, ihracat potansiyelimiz de yükselişe geçecektir. Kamunun uygulayacağı doğru politikalar, sektörü durağanlıktan kurtaracaktır. Bugüne kadar olduğu gibi, ‘ekonomik büyümeye, dış ticaret dengesine ve istihdama pozitif yönde katkı’ vermesini sağlayacaktır” dedi.
Avdagiç, yeni çıkış yolları üretmede Texhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’nın da ciddi katkısı bulunduğunu, fuarın Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Avrupa’ya bütün kıtaların buluştuğu bir merkeze dönüştüğünü sözlerine ekledi.
İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) düzenlenen Texhibition Kumaş ve İplik Fuarı 13 Eylül 2024 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.