Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL - ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, TBMM’ye sunulan 11. Kalkınma Planı’na ilişkin, “Katma değerli üretimi önceleyen ve sanayiyi merkeze koyan çok önemli bir vizyon belgesi. Bu planla teknoloji odaklı yeni bir kalkınma modelini inşa edebileceğimize inanıyoruz” ifadesini kullandı.
İTO Meclis toplantısında konuşan Başkan Avdagiç, ‘Yeni İstanbul Yaklaşımı’ diye anılan şirket borç yapılandırmasının, ‘Finansal Restorasyon Planı’ şeklinde ele alınmasını önerdi. Avdagiç, bankalar ile sanayi ve ticaret kesiminin ortak çalışma grubu oluşturmasının önemine dikkat çekti ve “Öncelik listesi belirlenmeli” dedi.
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında ‘Yeni İstanbul Yaklaşımı’ diye anılan şirket borç yapılandırması da gündeme geldi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, ‘Yeni İstanbul Yaklaşımı’ diye anılan şirket borç yapılandırmasının, daha geniş bir kapsamla ‘Finansal Restorasyon Planı’ şeklinde ele alınmasını önerdi.
ÇARKLARI HIZLANDIRACAK
Bankacılık sektöründe takipteki alacakların büyüklüğünün 115 milyar lira olduğunu hatırlatan Avdagiç, böyle bir süreçte konuya kanun düzeyinde el atılmış olmasının kritik önemde olduğunu vurguladı. Avdagiç, “Böylece ilk defa borç ötelemenin ötesine geçen bir yapılandırma gerçekleştirilecek. Ekonominin aktörleri, üretimin içinde tutulacak” dedi.
Avdagiç, “TBMM’ye sunulan bu kanun teklifini iş dünyası olarak çok önemsiyoruz. Geçmiş tecrübelerin ışığında güçlenmiş yeni bir İstanbul yaklaşımının sıkıntıların aşılmasına büyük destek vereceğini düşünüyoruz. Bu yaklaşım, ekonominin çarklarının hızlı ve arzu edilen seviyede dönmesine yardımcı olacak” diye konuştu.
YENİDEN BÜYÜME İÇİN ELZEM
Avdagiç, şunları kaydetti: “Kanun teklifi, borçlu şirketlerin finans kuruluşlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kapsamlı bir çerçeve çiziyor. Bu teklifle, ekonomimizin kilit sorunlarından birine el atıldı. Türkiye ekonomisinin de temel taşı şirketler. Türkiye’nin şirketleri, Türkiye’nin kapasitesidir, istihdamıdır, daha çok üretmesidir. Dolayısıyla Türkiye’nin şirketleri, Türkiye’nin geleceğidir. Bu yüzden Türkiye’nin kapasitesini, istihdamını, üretimini ve geleceğini korumak için atılan bu adımları takdirle karşılıyoruz. Şirketlerimize, değişen ekonomik ve jeopolitik koşullar nedeniyle bozulan bilançolarını düzeltmeleri için fırsat verilmesi, Türkiye’nin istihdam, üretim ve hizmet kapasitesini korumak için önemli. Hem yılların emeği varlıklarını heba etmemek hem de ekonominin yeniden büyüme rotasına dönmesi için elzem.”
TEKNOLOJİ ODAKLI KALKINMA
Yeni kalkınma planıyla ilgili görüşlerini de paylaşan Avdagiç, şöyle devam etti: “11. Kalkınma Planı’nın görüşmelerine, 9 Temmuz’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandı. Plan, 2023’e kadarki dönemi kapsıyor. En önemli özelliği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olması. Meclis komisyonlarında görüşülmeye devam eden On Birinci Kalkınma Planı, katma değerli üretimi önceleyen ve sanayiyi merkeze koyan çok önemli bir vizyon belgesi. Teknoloji odaklı sanayi hamlesiyle, Türkiye’nin cari açık verdiği ürünler için yeni bir program başlatılacağı haberi önemli bir müjde. Planda kimya, ilaç, tıbbi cihaz, makina, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları öncelikli sektörler olarak belirleniyor. Ayrıca üretim sektörlerinin ihtiyacı olan lojistik, insan kaynağı, eğitim ve dijital dönüşümle ilgili yatırımlar, iş dünyasının beklentileriyle örtüşüyor. Planla teknoloji odaklı yeni bir kalkınma modelini inşa edebileceğimize inanıyoruz.”
İKİ BÖLÜM AÇILIYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katıldıklarından da bahseden Avdagiç, “Öğrencilerin mezuniyet sevincini paylaştık. İTO olarak yeni dönemde istatistik ve matematik bölümlerini üniversitemize tekrar kazandırıyoruz. Big data ve yapay zekâ gibi geleceğin meslekleri bu alanlardan çıkıyor. İstatistik Bölümü’nü tercih eden öğrencilere yüzde 100 burs veriyoruz. Matematik Bölümü’nü tercih eden öğrencilere de yüzde 100, yüzde 75 ve yüzde 50 burslar veriyoruz. Aynı şekilde Moda ve Tekstil Bölümü’nde okuyacak öğrencilerimize de yüzde 75 ve yüzde 100 burs sağlayacağız. Bu yıl da ilk beş tercihinde üniversitemizi yazıp kazanan öğrencilere yüzde 20 indirim sağlayacağız. İlk 3’te tercih edenlere ise öğrenim süreleri boyunca, her yılın dokuz ayında 400 lira burs vereceğiz. Bu arada 420 bin üyemize de indirim imkanı sunmaya devam ediyoruz. İTO üyelerinin eş ve çocuklarına yüzde 15, diğer kardeş Oda ve borsaların üyelerine de yüzde 10 indirim yapacağız. Meclis ve komite üyelerimizin eş ve çocuklarına da üniversitemizi tercih etmeleri halinde yüzde 25 indirim uygulayacağız.”
YAPILANDIRMAYA ÖNCELİKLER ÖNERİSİ
* Yeniden yapılandırmada, bankalar ile sanayi ve ticaret kesiminin ortak bir çalışma grubu oluşturmasını, bir öncelik listesi belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylece şirketlerin yapısal nedenlerden mi yoksa genel ekonomik koşullardan dolayı mı güçlükler yaşadığı ortaya konulabilecek. Bu sayede öncelik sıralamasında adil bir yaklaşım sergilenecek.
* Yeniden yapılandırma sürecine kamunun da katkısı önemli. Bu kapsama alınan şirketlerin vergi ve SGK gibi kamu borçları da yeniden yapılandırma sürecine dahil edilebilir.
* Dolar ve Euro bazında yüksek faizlerle gerçekleştirilen yapılandırmalar tekrarlanmamalı. Çünkü bunlar, kısa vadeli zaman kazanmanın ötesine geçemez.
15 TEMMUZ, ‘YURTDIŞINDAKİ HESABIN YURTİÇİNE UYMAYACAĞININ’ EN BÜYÜK İSPATI
İTO Başkanı Avdagiç, 15 Temmuz Pazartesi gününün, hain FETÖ kalkışmasının üçüncü yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “O gece milletimiz demokrasiyi doğrudan savunmaya geçip, hain FETÖ’cüleri safdışı etti. 15 Temmuz, Türk halkının yazdığı çağdaş bir zafer destanıdır. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türk Milleti’nin övünç madalyalarından biridir. Vatanı işgal eden emperyalist güçlere karşı yürüttüğümüz Kurtuluş Savaşı’nda şehit ve gazilerimize verilen İstiklal Madalyası gibi bağımsızlığımızın simgesidir.
15 Temmuz, aynı zamanda ülkesine ihanet edenlerin deşifre olduğu bir gün. O gece, ipotekli kimlikler taşıyan hainlere, halkımız gerekli dersi verdi. Beyinleri yıkananlara, robot gibi yetişenlere, yabancı güçlerle kol kola girip vatanına ihanet edenlere karşı, milletimiz gerçek anlamıyla bir zafer kazandı. Bu yönüyle 15 Temmuz, ‘yurtdışındaki hesabın yurtiçine uymayacağının’ en büyük ispatıdır. 15 Temmuz, aynı zamanda bir turnusol kağıdıdır. Dost ile düşmanın belli olduğu gecedir. İstanbul iş dünyası olarak, 15 Temmuz’u asla unutmayacağız” diye konuştu.
MECLİS KÜRSÜSÜNDEN YANSIMALAR
YENİ BİR BAŞARI HİKAYESİ YAZACAĞIMIZA İNANCIMIZ TAM
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran, Oda’nın temmuz meclisini açarken yaptığı konuşmada,15 Temmuz hain darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü vesilesiyle şehitlere rahmet diledi. Oran, “Bugün hâlâ gerek ekonomi cephesinde, gerek ticaret cephesinde ve gerekse de askeri bir takım pazarlıklarla, ülkemizin önüne set çekme çabalarını görüyoruz. Böylesi bir dönemde bizlerin yoğunlaşması gereken en önemli konu ise ekonomi ve ticaret. Yatırımları artırmak, ekonomik hareketliliği canlandırmak ve yeniden büyümeye devam edebilmek için elimizden gelenin fazlasını ortaya koymalıyız” dedi.
EKONOMİK TOPARLANMA
Ekonomik verilere bakıldığında yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide toparlanma gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Oran, diğer yandan gelişmiş ekonomilerden gelen faiz indirim sinyallerinin de uluslararası yatırımlarda risk iştahını artırdığını söyledi.
HEDEFLERİ DE AŞABİLİRİZ
Oran, şöyle devam etti: “11. Kalkınma Planı Meclis’te. Son derece gerçekçi ve ulaşması elzem hedefler ortaya konulmuş. Türkiye bu hedeflerin üstüne çıkabilir. Önümüzdeki seçimsiz dönemde bu yol haritası doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşacağımıza, yeni bir başarı hikayesi yazacağımıza inancımız tam.”
KIBRIS TÜRKÜ’NE DESTEK
İstanbul’daki yerel seçimlerin de geride kaldığını hatırlatan Oran, “Şehrimize, ülkemize hayırlar getirsin. Bu vesileyle Sayın Ekrem İmamoğlu’nu da tebrik ediyoruz” dedi.
Temmuz ayının aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 45. yıldönümü olduğunu dile getiren Oran, “Akdeniz’de şu sıralar iyice artan bir hareketlilik söz konusu. Bu çıkar çatışmaları arasında Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türkü’nün haklı davası için elinden gelen desteği göstermeye devam edecek” diye konuştu.
YUMURTA TÜKETİMİNİN ARTIRILMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILMALI
Zeki Paşalı / Perakende Ticaret Meslek Komitesi: Türkiye’de tavukçuluk sektörü öldürülüyor. Tüm yumurtaları tek sepete koyduğumuzdan dolayı bir ülkenin, Türkiye’den ithalat yasağı yüzünden şu an yumurtalık tavuklar kesiliyor. Zaten sektörün yüzde 65’i yabancı yatırımcıların elinde. Yarın bizi açlıkla terbiye edecekler, kuşatılıyoruz. Bunun için İstanbul Ticaret Odamızın, yönetim kurulumuzun hassas davranması gerekiyor. Yumurta bilinci geliştirmeliyiz. Toplumda yumurta tüketiminin artırılması için bir kampanya başlatılması gerekiyor. Yumurtanın faydaları anlatılmalı. Buradan çıktığınızda, 20’şer karton yumurta alarak komşularınıza hediye etmenizi rica ediyoruz. Biz buralarda neler yapabiliriz? Yönetenleri nasıl uyarabiliriz? Bu konulara kafa yorarsak çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu yumurta konusu önemli, rica edelim bu konuya eğilin. Yoksa böyle giderse 60 gün sonra, tavuğu ithal edecek duruma düşeriz. Bu kuşatmayı kırmak için bir çaba sarf edelim ama hayatın her alanında çaba sarf edelim.
İTO İÇ YÖNERGESİ YENİLENDİ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında, kurumsal yenilenmeye yönelik bir adım daha atıldı. 2018 Haziran ayından bu yana ilgili kurum ve birimlerin istişaresiyle üzerinde çalışılan İTO İç Yönergesi, temmuz ayı meclis toplantısında meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Böylelikle Türkiye’nin en büyük ticaret odası olan İTO, yeni vizyonuna ve günümüz ihtiyaçlarına bağlı olarak kendi iç işleyiş sistemini güncellemiş oldu. Söz konusu yönerge, İTO’nun bir anlamda iç işleyişini düzenleyen kurallardan oluşuyor.
12 Temmuz 2019 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı