İstanbul Ticaret Odası’nın yeni yıl bütçesi ve iş programı oy birliği ile kabul edildi. İTO Meclisi, gerçekleştirdiği olağanüstü oturumda, Oda’nın 2019 bütçesini ve iş programını görüştü. Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Rotamız, ihracat. İstanbul Ticaret Odası olarak, 428 bin müteşebbis üyemizden aldığımız güçle 2019’u, ‘Ekonomimize Global Nefes: İhracat Yılı’ ilan ediyoruz” dedi.
Olağanüstü meclis toplantısında Oda’nın 2019 yılı iş programı hakkında bilgi veren Avdagiç, ilk kez ihracat yapan ya da iki yıl arka arkaya ihracat yapmamış, özellikle imalatçı ihracatçı firmaların elini daha sıkı tutacaklarını söyledi.
HEDEF ÜRETİM GÜCÜ
Reel sektör olarak ekonomiyi ‘cari fazladan vazgeçmeden’ büyütmek için çalışacaklarını kaydeden Avdagiç, şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odası olarak, 2019’da ülkemizi, üretim gücüyle çekici hale getirecek çalışmaların içinde olacağız. Cari fazlanın kaynağı ancak katma değerli üretimden gelen zenginlik olursa anlamlı olur. Ekonomimizin hava durumunu gösteren tek barometrenin dolar kuru olmasını ancak bu şekilde önleyebiliriz.”
HERKES İHRACAT YAPACAK
KOBİ’lerin ihracatçı olmalarının önemine dikkat çeken Avdagiç, “Küçük-büyük her üyemizin ihracat yapması, yapabiliyor olması en büyük hedefimiz. Küçük girişimcilerimizin ilk kez e-ihracatla yapacağı bir satış, 20 dolarlık bile olsa, o firma için küçük ama biriktiğinde Türkiye için büyük bir adım olacak” diye konuştu.
14 ÜLKEDE 38 FUAR
Avdagiç, “Üyelerimizi 2019’da, ocak ayından aralık ayına kadar 14 ülkede tam 38 fuara taşıyacağız” diyerek, şöyle devam etti: “900 firmamızın katılacağı bu fuarlarda, toplam 17 bin metrekarelik alanda Türk ürünlerini teşhir edeceğiz. Böylece B2B görüşmeler, standlar ve sektörel heyet programları ile ihracatımıza değer katacağız, ihracat rakamlarımızı yukarılara taşıyacağız.”
İHRACATA İLK ADIM
İTO Başkanı Avdagiç, İhracata İlk Adım Programı’na, 2019’da yeniden başlayacaklarını belirterek, hayata geçirilecek ihracat odaklı diğer çalışmaları da şöyle anlattı: “Yerli ve yabancı ana sanayicilerin satın alma bölümlerine doğrudan özel olarak, teknik talep eşleştirme organizasyonları yapacağız. Yani 2018’de düzenlediğimiz Tedarikçi Günlerini, kapsamlı ve yaygın hale getireceğiz. Türk girişimcilerin dış pazarlara açılmasına yönelik verilen ulusal ve uluslararası destekler için Girişimci Günleri düzenleyeceğiz. Ticaret, dijital pazarlama gibi alanlarda sektörlerin tüm paydaşlarının katılacağı konsept seminerler gerçekleştireceğiz. İhracat ile ilgili süreci yavaşlatıcı ve maliyet artırıcı her türlü bürokrasinin iyileştirilmesi için önerilerimizi hükümetle paylaşmaya devam edeceğiz.”
AFRİKA’YA AÇILIM
İstanbul Ticaret Odası olarak 2019’u, aynı zamanda ‘Afrika Açılım Yılı’ olarak gördüklerini açıklayan Avdagiç, şu bilgiyi verdi: “Çünkü Afrika’yı da tıpkı Asya ülkeleri gibi gelecek 10 yılın en iyi pazarı olarak kabul ediyoruz. Hedefimiz, ihracat yapma potansiyeli olup da yapamayanları ihracatla tanıştırmak.”
3 ÖNCELİK
20. Dönem Yönetim Kurulu olarak yönetim anlayışlarını, 3 temel unsurun oluşturduğunu hatırlatan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bu ilkeleri şöyle anlattı:
Birincisi üyeye hizmet: İTO’nun bütün faaliyetlerinin odağında üyesi var. Çünkü üyemizin üretim tezgahı işliyor, küresel ticarette yer edinebiliyor, çağın şartlarına uyum gösterebiliyorsa, her şey yolundadır. Bunu sağlamak da İstanbul Ticaret Odası yönetimi olarak bizim vazifemiz.
İkincisi gelenekçilik. Yani 136 yıllık deneyim ve birikimimiz. Odamızın geleneği, bugüne yön verebiliyorsa, başarı bizim için kaçınılmaz. Çünkü geleneğimiz, anayasamızdır.
Üçüncüsü bitimsiz ve sınır tanımayan hizmet aşkımız, çalışma sevdamız. Zorlu zamanları kolay kılan, yeni projeleri uygulama gücü veren, hayallerimizi kamçılayan, bizi uykusuz gecelerde yalnız bırakmayan bu sevdamızdır.
DİJİTAL ARŞİV
İstanbul Ticaret Odası gazetesinin 1885’ten beri yayınlandığını hatırlatan Avdagiç, yeni yılda dijital arşiv projesini hayata geçireceklerini söyledi. Avdagiç, “Bu gazete o tarihten itibaren ekonomik ve ticari gelişmelerin yansıdığı en büyük veri kaynağı oldu. Şimdi bu yayınlarımızı elektronik ortama aktarıyoruz. Dersaadet Ticaret Odası Mecmuası olarak yayınlanan, zamanla adı Ticaret Gazetesi’ne dönüşen bu yayınımızın ikinci bir kopyası yok. Tek kopyası var. O da bizde. Şimdi bu nüshalarımızı İTO Dijital Gazete Arşivi Projesi’yle hayata geçiriyoruz” dedi.
HİTİT TABLETLERİ TİCARET MÜZESİ’NDE
İstanbul’un 8 bin 500 yıldır ticaretin merkezi olduğunu vurgulayan Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Müzesi projesini şöyle açıkladı: “İstanbul Ticaret Odası olarak, şehrimize İstanbul Ticaret Müzesi’ni kazandırıyoruz. 2019’da çalışmalarını başlatacağımız bu projemizle, İstanbul ve ticaret bir daha ayrılmaz bir şekilde buluşacak. Coğrafyamızın zengin ticari materyalleri, sözgelimi Hitit ticari tabletlerinden örnekler burada yer alacak.”
RAKAMLARLA 2018
ODAKLANILMASI GEREKEN TEK ŞEY REFORMLAR
İTO’nun olağanüstü meclis toplantısının açılışında konuşan Meclis Başkanı Öztürk Oran, yeni yılda dünya ekonomisini şekillendirecek beş önemli konunun olduğunu söyledi. Oran, bunları şöyle sıraladı: “Birincisi, Fed’in faiz artışları, gelişmekte olan ülkelere fon akış maliyetini birebir etkiliyor. İkincisi, Brexit sonrasında Türkiye ile İngiltere ve Avrupa ticari ilişkileri nasıl şekillenecek? Üçüncüsü, petrol fiyatlarındaki dengesizlik hali son bulacak mı? Dördüncüsü, ABD ile İran arasındaki gerilim martta nasıl bir seyir izleyecek? Beşincisi ise ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim yumuşayacak mı?”
Oran, Türkiye’nin 2019’da odaklanması gereken tek şeyin reformlar olduğunu vurgulayarak, “Üyemizin emanetini nasıl en iyi şekilde değerlendiririz ve nasıl tasarruf ederiz sorusunun cevabını ortaya koyacağız. Tasarruf, faaliyetlerden kısarak değil, en iyi işi en uygun şekilde başarmakla olur” diye konuştu.
Yeni yılda faaliyetlerin artacağını, projelerin hayata geçeceğini, İTO’nun da üyesiyle birlikte büyüyeceğini belirten Oran, şunları söyledi: “Bugün 137. yıla adım atmak üzere olan İTO olarak bayrağı daha ileri taşımanın heyecanını yaşıyoruz. 2019’da da üretimde, yatırımda ve ihracatta seferber olacağız.”
MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
BİRLİK İÇİNDEÇALIŞMALIYIZ
Ferhan Ademhan - Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: İTO başkanı, ekonomi ve İstanbul ile ilgili konularda en önde yer almalı. Dünyanın en büyük üçüncü Odasıyız. Kürsümüzü birbirimize saygı çerçevesinde kullanmalı, birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız.
İSTANBUL TÜCCARINA KATKI SAĞLAMALIYIZ
Bekir Taner Ateş - İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: Sektörümüz ilk çeyrekte büyüdü, dördüncüde küçüldü. Geri dönüşüm ürünlerine talep var. 100 ülkeden gelen tekstil ve iplikleri dönüştürerek elyaf ihracatı yapıyoruz. Fabrika ve atölyeler inşaata döndü, sektör küçülmeye başladı. İş mahkemelerindeki sorunlar, elyafa getirilen ek gümrük, dış ticaretteki suistimaller, uygulanmayan çek-hapis kararları ve konkordato nedeniyle sıkıntı sürüyor. Döviz kredisi yasağı sektöre zarar veriyor. Sektörümüz dünyaya entegre ve döviz kredisi yasağından olumsuz etkileniyoruz. İstanbul Kart projesi, konunun uzmanları tarafından yapılırsa değerli olacak. Yeni iş alanlarına ihtiyacımız var.
KOMİTE BÜTÇELERİNİ BÜYÜTMELİYİZ
Sait Kılıç - Kargo Posta ve Depolama Meslek Komitesi: Bütçe ve iş programı ile ilgili bilgiler meclis üyelerine toplantıdan en az 7 gün önce gelmeli. Bu sürede rahatlıkla inceleyebiliriz. Programda önemli olan neyin yazıldığı değil, neyin ne zaman ve nasıl yapılacağı. Üç bölüme ayırarak, neleri yapabileceğimizi belirleyerek meclise sunmalıyız. Böylece diğer Odalara ve kuruluşlara öncü, örnek oluruz. Yönetimde, yeni dönemde komitelerden gelen talepler için kamu ile irtibatlı bir oluşum yararlı olacak. İTOTAM’ı üyelerimize daha hızlı tanıtmalıyız, daha fazla güçlendirmeliyiz, daha etkin kullanımını sağlamalıyız. Buradaki başarı bize büyük katkıda bulunur. Önerim, bütçeyi yüzde 25 büyütürken, komitelerin bütçesini de yüzde 25 büyütmemiz.
TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ PARASINI ALAMIYOR
Kazım Eryaşar - İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Programda en fazla yer kaplayanlardan biri ilaç ve tıbbi cihaz sektörü olduğu için teşekkür ediyorum. Eksilmeden artarak, gelen sorunlarımızı tartışarak çözüm getirmeliyiz. Sağlıkta öncelikli sorunlar, malzeme eksikliği. Beş yıldır üniversitelerden hak ettiğimiz paraları alamıyoruz. Yaz aylarında paramızın yüzde 30’undan feragat ederek bir kısmını aldık. Sektör hâlâ 2017 fiyatları ile ürün veriyor. Bilançolarımız, rasyolarımız bozuldu. Dövizdeki dalgalanmalar ve kredi faizlerinin yükselmesiyle işin içinden çıkamaz hale geldik. 2019’da e-ihale hayatımıza girecek. Çözüm sağlanmazsa üniversite hastanelerinde büyük sıkıntı yaşanacak.
SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
Hacı Demir - Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Mali idarelere her ay Ba ve Bs formalarımızı bildiriyoruz. İdare, bu konuda kodlama yaparken iyi ve kötü niyetli firmaları aynı sepete koymamalı.
Bu uygulama İTO, TOBB ve bizim meslek odalarımızın da görüşü alınarak tanımlanmalı. İhracatını, ticaretini düzgün yapan tüccar, mali ve idari baskı, itibarsızlaştırma ile karşı karşıya kalmamalı. Önceden idareye yazılı beyanname verilmediğinde, idare görüşmeye çağırırdı. Şimdi bir hafta gecikme olsun e-beyanda anında ceza kesiliyor. Neden görüşmeye çağrılmıyor, bir makul süre verilmiyor? Düzeltme fırsatı verilmeli. Kötü niyet varsa ceza kesilmeli.
Hazır yemek sektöründe, eğlence yerlerinde 5510 sayılı kanun nedeniyle polis ve zabıta eliyle yapılan sigortalı çalışan denetimini SGK yapmalı. Böylece suistimaller önlenebilir. Taşeron tanımı, işveren örgütlerinin de görüşü alınarak yapılmalı. Yabancı işçi çalıştırma uygulamasında bürokrasi azaltılmalı. İşveren, mahkemede peşinen suçlu olmamalı. SGK’lı yurtdışında sağlık hizmetlerini alabilirken, Bağ-Kur’lu alamıyor. Bu eşitsizlik giderilmeli.
Gümrük idareleri, ihracat malının değerinin izahını istiyor. Bu, üretici ve ihracatçıyı şaşırtıyor. Bakanlığın özel datası olmalı ve vergi mükelleflerinin bilgisi bu datada bulunmalı. İsteyen oradan bilgiyi alabilmeli.
BECERİ OLİMPİYATLARI PLATFORMU’NA KATILIN
Orhan Albayrak - Eğitim Meslek Komitesi: Global Rekabet İndeksi 2018 yayınlandı. Türkiye 61’inci sırada yer alıyor. Yaklaşık 19 meslek dalında sıralama yapılmış. En iyi olduğumuz sağlık sektöründe 47’nci sıradayız. Mesleki eğitimde iyice aşağılardayız. Listedeki ilk 10’a giren ABD, Singapur, Almanya, İsviçre, İngiltere, Hollanda, Japonya gibi ülkelerin ekonomilerinin daha rekabetçi olması için gençlerin mesleki eğitimine çok önem verdiğini görüyoruz. İTO mesleki eğitimi özendirmek adına çalışmalar yapmalı. İnsanları girişimci yapmak için müfredata bir şeyler koymamız gerekiyor.
Dünya Mesleki Beceri Şampiyonaları’na katılmalıyız. Beceri Olimpiyatları Platformu oluşturuyoruz. İTO burada öncü rol oynasın.
YARIŞMADA ODAMIZI VE SEKTÖRÜMÜZÜ TANITTIK
Numan Hocaoğlu - Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Komitemiz tamamen sağlıkçı, gözlükçülük yüzde 100 sağlık mesleği. Sorunlarımız programda farklı bir sektörde olsa da önerilerimiz dikkate alındı. İTO’da 10 farklı ihtisas komitesi bulunuyor. Çatımız altında sağlıkla ilgili 4 ihtisas komitesi var. Sektörün her kademesinde çalıştım. 52 üniversitede optisyenlik ve meslek yüksekokulları var. İTO çatısı altında bir yarışma düzenleyerek hem Odamızı hem de sektörümüzü tanıttık.
PLAKA TAHDİDİ BEKLİYORUZ
Levent Birant - Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: Plaka tahdidi sorunu sürüyor. 50 bin araç için tahsis edilen servis araçlarına ait plaka serisi işlemleri devam ediyor. UKOME kararı ile servis araçlarının 31 Ocak’a kadar bu seriden plakalarını almaları gerekiyor. Konu 100 bin aileyi ilgilendiriyor. Tamamen tahditli plakaya geçilmeli. İTO olarak iş programımızın birinci maddesinde konu yer aldı. UKOME’de temsil meselemiz var. 16 yıldır her iş planında temsil konusu var, umarım bu konuyu bu yönetim başaracak. Öğrenci taşımacılığını koordine edecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Kademeli saat konusunu harekete geçirmeliyiz, kazanımı yüksek olacak. Engelli bir şoför, sektör için teknik olarak mümkün değil. Mesleki bir düzenlemeye ihtiyaç var. Şehirlerarası otobüs taşımacılığı ile ilgili sıkıntı var. Yavuz Sultan Selim’e girme zorunluluğu gözden geçirilmeli. Otobüsler rahat saatlerde FSM köprüsünü kullanabilmeli. Köprü geçiş cezalarında da hatalardan dolayı sorun yaşanıyor. İTO, geçiş cezasını çözüme kavuşturmaya müdahil olmalı.
KAMU ALACAKLARIDAHA HIZLI ÖDENMELİ
Abdulkadir Turan - İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Kamuya iş yapan, özel sektörde faaliyetleri olmayan birçok firma, faaliyetsiz kaldı.
Kamuya geçişlerle, hastanelerdeki ve sokaklardaki çöpler de dahil birçok hizmet kamu eliyle yapılmaya başlandı. Çalışanlar kadroya geçti. Araç-gereçler geçici kiralama yöntemi ile alındı. Bu hizmet kalemlerinin özel sektör eli ile yürütülmesinde başarı elde edilmişti. Kamuya verdikleri hizmette hak edişlerini bir yıldır alamayan firmalar var. Kamu alacaklarının daha hızlı ödenmesi ile firmalarımızın ayakta durması sağlanacak. Tecrübeli firmalar, dünyanın birçok kentinde iş yapmaya başladı. 20 bin firmanın merkezinde, çalışan 100 bin kişinin işsiz olduğunu düşünüyoruz. Belediyelere iş yapan firmalar etkileniyor. Alt işverenlerin kıdem tazminatı çözüldü. Firmalar rücu davaları ile baş başa. Küçük bir dokunuş ile bu sorunlar çözülebilir.
SINIR TİCARETİ SORUNU SÜRÜYOR
Ali Uluoğlu - Fotoğrafçılık Meslek Komitesi: Sınır ticaretiyle ilgili sıkıntı sürüyor. Ertesi günü Tahtakale, Sirkeci’deki satışlarda KDV rekabeti yapamıyoruz. Kamu kuruluşlarında foto kabinler, esnafı çok rahatsız ediyor. Konuyu dile getirdik. Sektör kan kaybetmiş durumda. Araştırdık ve İçişleri Bakanlığı’na gidersek çözüm bulacağımızı öğrendik.
TEK RAKİBİMİZ BÜROKRASİ
Bayram Bilgin - İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Trafiği engellediği gerekçesiyle çekilen araçlarla ilgili durum amacından çıktı. Amacına yönelik çalışma ile sorun giderilebilir.
2019 iş programında; vergi mevzuatı, SGK kanunu, iş kanunu gibi her konu detayları ile tespit edilmiş. Sıkıntımız, yeterli kanunlar olduğu halde uygulamadaki sorunlar. İşimizi bürokrasi nedeniyle yapamıyoruz. Tek rakibimiz bürokrasi. Arabuluculuk müessesesi ile ilgili uygulamada olay, dönüp dolaşıp bürokrasiye geliyor. Sorun, işi yaptığınız kurumun personeli ile ilgili. Bireysel kabiliyetsizlikler ve umursamazlıklar sonucu oluşuyor.
Vergi taksitlendirmelerinde uygulamada sıkıntı var. KDV’de tevkifatlı iadeler var. Sorunlar uygulamalardan kaynaklanıyor.
Vergi idaresinde bir yazınız üç ay bekliyorsa bu da kanunla ilgili değil, uygulamalarla ilgili. e-ticaret ile ilgili vergi düzenlemeleri, fiili uygulamaya çok uygun değil.
Bu sorunların büyük kısmı kanun değişikliği gerektirmiyor, yöneticilerin sorumluluğunda. İstanbul’daki kamu yöneticileri yönetimsel hatalar ile ilgili olarak İTO’nun yönlendirmesiyle irade kullanabilir. Böylece bürokrasinin yüzde 50’si azalır.
KÜÇÜK ESNAFA YÜKSEK KÖPRÜ CEZASI GELİYOR
Kadir Gümüş - Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Meslek komitelerine bütçe daha çok ayrılmalı. İTO ile Ankara’ya gittik, sorunlarımızı ilettik, teşekkür ederiz.
Sektör değerlendirme toplantılarımızı yaptık. Komiteleri çalıştırmak için sektörün bizi çalıştırması lazım.
Köprü geçiş sorunu, sıkıntılı. Küçük çiçekçi esnafa inanılmaz yüksek cezalar geliyor.
15 Temmuz Şehitleri Ormanı Teknopark İstanbul içinde bakımsız durumda ve düzeltilmesi lazım.
BİRLİK OLMAK ZORUNDAYIZ
Mahmut Özcan - Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Mevzuat komisyonumuza karşı bir komisyon kurmak niyetinde olmadık. Kendi iç yönergemiz için bir komisyon kurmak istemiştik. Yanlış anlaşıldık. Katkı sağlamaya geldik. Birlik olmak zorundayız. İç yönergemizi yeniden oluşturmalıyız.
DOKUMA AKADEMİSİNE DESTEK VERİN
Rasim Mazlum - Dokuma Meslek Komitesi: İstanbul Dokuma Akademisi adında bir oluşum gerçekleştirmek istiyoruz. Mesleğimiz, kaybolan meslekler arasında.
Halıcılık, Şile Bezi gibi dokumacılık alanları Dokuma Akademisi adı altında birleştirilmeli. Makina ve halı sektörünü aramıza bekliyoruz. Katılmak isteyen komitelere açığız. İmar Barışı ile ilgili taksitlendirme yapılmalı, yoksa ödenmesi mümkün değil. SGK geriye dönük parayı istiyor. Buna çözüm bulmalıyız. Vergi mükellefi olup da işçi çalıştıran hepimizin, özellikle de sanayicinin Allah yardımcısı olsun.
TEKSTİL DE YAN SANAYİ BORSASI’NA DAHİL OLSUN
Yahya Uğur - Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: İhracata İlk Adım Programı’nın bütçe imkanı olmayan firmalar için önemini, sektörlere katkısını biliyorum. Komiteleri de bu sürece dahil etmeliyiz. Türk Yan Sanayi Borsası, çalışmalarını tekstilde de yapmalı. Tedarikçi Günleri talep eşleştirmelerinde sektörümüz de olmalı. Nefes Kredisi ile ilgili meclis üyelerine, sektörlerinden iletilen tepkiler oldu. İhtiyaca göre ve eşit erişimin sağlanabileceği şekilde hareket etmeliyiz. Üyelerin iletişim bilgileri güncellenmeli. Sektörel envanterimiz olmalı. Ağır tehlikeli işler yönetmeliğine girecek firmalar masa başında belirlenmemeli. Çıkmak isteyene sonra ‘belgelerinizi getirin, çıkın’ diyorlar. Bu konuda çalışma yapılmalı. Bağ-Kur ile SGK arasındaki fark giderilmeli. İşleri bozulduğu için borcunu ödeyemeyen Bağ-Kur’lu işveren sağlık hizmeti alamıyor.
İTO HER YIL CİDDİ TASARRUF YAPIYOR
Osman Akyüz - Finans Kuruluşları Meslek Komitesi (Bütçe Komisyonu Başkanı): Komisyonumuz, yönetim ile birlikte bütçe tasarısının tüm kalemlerini tek tek gözden geçirdi. Hesapları İnceleme Kurulu olarak yönetim kurulu ile toplanıyor, tüm kalemleri gözden geçiriyor, bütçeye uygunluğunu denetliyor ve rapor sunuyoruz. 5174 sayılı kanunun 62’nci maddesinde bütçe denkliğinin sağlanmasında bütçe geliri esas alınır diyor. İTO, gelire göre gider tahsisi yapmış ve giderlerde de kendi kendini disipline etmiş. İTO her yıl ciddi bir tasarruf yapıyor.
SİGORTALILIK BİLİNCİ
Doğan Şen - Sigortacılık Meslek Komitesi: Mali hesapların incelenmesi en zor işlerden biri, bütçe oluşturmak ondan daha zor. Komite, başına düşen bütçenin yetmediği durumda yönetimin destek verecek olması yüreğimize su serpti. Komitemizin sigortalılık bilinci ile ilgili çok ciddi çalışmaları var.
MESLEK LİSELERİNE BURS VERELİM
Ahmet Sevilmiş - Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: Nitelikli meslek liselerine yerleştirilen öğrencilere burs vermeliyiz. Meslek liseleri henüz tercih noktasında fen ve Anadolu liselerinin gerisinde. Tematik okullara yüzde 20 ile giren öğrenci var, yine de kontenjanları boş. Başarılı ve yetenekli öğrencilerin bu okulları tercih etmeleri için çaba sarf etmeliyiz, burs vermeliyiz. İmkânları az, başarılı ve yetenekli öğrencilere imkan tanınmış olur. Meslek liselerinin başarı oranı yükselecek. İş hayatına daha kolay dahil olacaklar. Hamilik projeleri artarak devam etmeli.
TASDİKLENEN KIYMETİN SORUMLULUĞU ALINMALI
Serdar Keskin - Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi: Tüccar kendi ihracatçı birliğine nispi aidat yatırıyor. Sonra ihracat beyannamesini gümrüğe geçiyoruz. Aidat yattıktan sonra o beyannamenin doğruluğunu ihracatçılar birliği onaylamış oluyor. Kıymetinin doğruluğunu teyit ediyor. Gümrük İdaresi, 4458 sayılı kanuna göre ihracatta kıymet araştırması yapabilir. Gümrük İdaresi, ihracatçı birliğine kıymeti sorduğunda maalesef farklı cevaplar verilebiliyor. İhracatçılar meclisi, tasdiklediği ihracat beyannamesinin kıymetinin de sorumluluğunu almalı.
FUARLARA İLGİLİ ÜYELER GİTMELİ
Fatih Güner - Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Uluslararası piyasada her türlü sektörün fuarı oluyor. Gıda fuarına kağıtçının, film fuarına gıdacının gitmesi ne kadar doğru. Oda aidatlarının, gönüllülük esasına göre olması konusunun düşünülmesi lazım.