Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BUKET İLHAN
İstanbul’daki elektrik ekipmanları ile aydınlatma sektörü temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi ile Aydınlatma Meslek Komitesi’nin birlikte organize ettiği zümre toplantısı, ‘İthalatta Yaşanan Ürün Güvenliği ve Denetimi Uygulamaları’ ana temasıyla gerçekleştirildi.
İHRACAT ARTIYOR
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Türkiye’nin son yıllardaki büyüme hızı ve buna bağlı olarak sürdürdüğü ekonomik istikrarın en önemli unsurlarından birinin ticaret ve sanayi erbabının hem üretim hem de hizmet alanlarındaki faaliyetleri olduğunu söyledi.
Soylu, “Bu faaliyetler, ticaret ve sanayi erbabının uluslararası rekabete uygun ürünler üreterek, bunları yurtdışı pazarlara açmasıyla daha fazla önem kazanıyor” dedi.
Soylu, son yıllarda artan kentsel dönüşüm ve inşaat faaliyetlerinin elektrik ekipmanları ve aydınlatma sektörlerini de etkilediğini hatırlatarak, beş yıllık dönemde ihracat tarafında düzenli bir artış yaşandığını belirtti.
HAKSIZ REKABET
Sektörde olumlu gelişmelerin yanı sıra bazı olumsuz durumların da gözlemlendiğini söyleyen Soylu, son yıllarda Çin’den gelen kalitesiz ürünler nedeniyle sektörde standartların altında mal girişinin arttığını belirtti.
İlhan Soylu, “Çin’den ithal edilen aydınlatma ürünlerinin birçoğu, etiket değerlerini karşılamıyor. Bu durumda teknik değerlere uymaması nedeniyle haksız rekabet doğuyor. Böylece yerli üretici, rekabet şansını kaybediyor” dedi.
Toplantının oturum başkanlığını yürüten Yrd. Doç. Dr. Bülent Çelik ise şunları söyledi: “Bundan sonra fiziki denetim yerine, belirlenen ürünlerden numune alınarak laboratuvarlarda denetim yapılacak. Böylece haksız rekabet önlenecek.
Bu durum ülke ekonomisine de fayda sağlayacak.”
TAREKS, ÇAĞDAŞ BİR YAZILIM SİSTEMİ
Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü İthalat Denetimleri Daire Başkanı Bumin Kaan Öztürk, sektör temsilcilerine Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi’ni (TAREKS) anlattı. Öztürk, ihracat ve ithalat aşamalarında uygulanan denetimlerin, ekonomik ve ticaret koşullarına uygun, son teknolojinin imkânlarından yararlanarak çağdaş bir yazılım sistemi olduğunu söyledi. Öztürk, sistemin amacının tamamen hatasız ürün çıkartabilmek olduğunu belirtti.
ÜRÜN, BEŞ GÜNDEN FAZLA BEKLEMEMELİ
İTO Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sami Yılmaz, son zamanlarda Sanayi Bakanlığı’nın birçok denetim yaptığını, ancak verilen cezaların caydırıcı olmadığını savundu.
Yılmaz, denetimden yana olduğunun altını çizerek, “Uygulanacak sistemin hayata geçirilme süresinin uzatılması taraftarıyım” dedi. Yılmaz, ithalat denetim sürelerinin uzun olmasının sektörü rahatsız ettiğini dile getirerek, “Denetimlere maksimum bir süre verilmesi gerekiyor. Gelen ürünlerin beş günden fazla denetimde kalması sektörü zarara uğratıyor” dedi.
BELGELERE DİKKAT!
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü İthalat Denetim Şubesi Endüstri Mühendisi Dr. Simge Yelkenci, yapılan incelemelerde usulsüz, eksik veya yanlış birçok belge düzenlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Yelkenci, “Muafiyet belgesi için incelediğimiz belgelerde, kapasite raporu ve sanayi sicil raporu gibi istenmeyen belgelerin bulunduğunu görüyoruz. Bundan dolayı bizler de muafiyet iptaline gidiyoruz” dedi.
26 Eylül 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı