tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul ekosistemi hızla geliştiriyor. Türkiye’de olmaz denilenleri hayata geçiren Teknopark İstanbul firmaları, dünyaya parmak ısırtacak üretimlere imza atıyor. İstanbul Ticaret Odası, Teknopark İstanbul firmalarını İstanbul Ticaret’in sayfalarına konuk ederek, iş dünyasının onları daha yakından tanımasını sağlıyor. Bu haftaki konuğumuz, Smartes Teknoloji ve Yazılım.
Makina üretim, endüstriyel otomasyon ve endüstriyel yazılım sektörlerinde 15 yıllık tecrübeye sahip Smartes Teknoloji firması, geliştirdiği ‘SmartFactory’ isimli yazılım projesi ile Teknopark İstanbul’a kabul edildi.

TÜM SEKTÖRLER İÇİN

Endüstriyel üretim yapan tüm sektörler için verimlilik takip sistemi yazılımı SmartFactory ile firma en az maliyetle yabancı rakiplerine meydan okuyor. Smartes Teknoloji, 2017 yılında çocukluk arkadaşları Erkan Erden ve Sonay Özsoy tarafından kuruldu. İstanbul Ticaret’in sorularını Erkan Erden cevapladı.

MÜŞTERİ İSTEYİNCE

SmartFactory nasıl doğdu?
SmartFactory yazılımına bir müşterimizin isteği üzerine başladık. Müşterimiz, CNC tezgahlarının verimlilik analizlerinin yapılması, performans değerlerinin ölçülmesi ve verimliliğinin yükseltilmesi için bir yazılım istemişti. Bu çalışmaya saha deneyimlerini de ekledik. Böylece birçok modülü içinde barındıran bir yazılım geliştirdik.

KULLANICI DOSTU

Bu yazılım ne işe yarıyor?
SmartFactory, gerçek zamanlı izlenebilirlik ve derin analiz yeteneği ile üretim alanlarının verimliliğini artıran bir üretim analiz ve raporlama platformu. Tak-çalıştır özelliği ile herhangi bir ara ekipmana ihtiyaç duymuyor ve doğrudan makinanın kontrolcüsü ile haberleşiyor. Kolay kurulumu, modüler yapısı ve kullanıcı dostu ara yüzleri ile kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlıyor.

İşe özel uygulamalar geliştirilebiliyor mu?
SmartFactory yazılımı, esnek modüler yapısı ile müşterilerinin taleplerine en uygun cevabı veriyor ve aynı zamanda yatırım maliyetini de en aza indiriyor. Yatay ve dikey entegrasyona açık SmartFactory API’leri ile işe özel uygulamalar geliştirilebiliyor. Mesela firmanın mevcut ERP sistemlerine entegre çalışabiliyor. Bu sayede iş akışları tek platformdan yönetilebiliyor, mevcut ekipmanlardan maksimum verim alınabiliyor.

İTHALATI AZALTACAĞIZ

Yabancı benzer yazılımlarla kıyaslarsanız…
Biz aynı işi yaparken makinanın kendi kontrolcüsünü kullanıyoruz. İnternet bağlantısı olan, modern tüm CNC ve PLC kontrol ünitelerine doğrudan internet altyapısı ile bağlanıyoruz. Böylece yatırım ve işletme maliyetleri minimuma iniyor. Bu sebeple yazılımımızı yeni nesil üretim takip sistemleri diye nitelendiriyoruz. Türkiye’de bu özelliklere sahip ilk yazılım. Özellikle Amerikalı firmaların üzerinde çok yoğun çalışmalar yaptığı veri toplama sistemleri, ülkemiz sanayisine hep dışarıdan ithal olarak yerleştirilmiş. Biz bunu kendi imkânlarımızla yaparak bir nebze de olsa dışarıya olan bağımlılığı azalttığımızı, giderek daha da azaltacağımızı düşünüyoruz.

MANİPÜLE EDİLEMİYOR

Sağladığı kolaylıklar neler?
Üretim bilgileri, makina durumu, alarm bilgileri, motor sıcaklıkları gibi tüm datalar kontrolcünün üzerinden alınıyor ve veri tabanına yazılıyor. Böylece hiçbir şekilde manipülasyona izin vermeyen program hem üretim hem de yönetim birimlerine büyük kolaylık sağlıyor. Gerçek zamanlı izlemeye ek olarak, geriye dönük raporlamalar ile karşılaştırma imkânı tanıyor. İşletmenin gelişimi dijital ortamdan kolaylıkla takip edilebiliyor.
‘Big Data’ analizleri yaparak karar vericiye ipuçları sunuyor.

HIZLI MÜDAHALE İMKANI

SmartFactory, üretimdeki aksamalara hızlı müdahale imkânı veriyor. İyileştirme süresini minimuma indiren yazılımımız ile üretim tesisleri anlık olarak izlenebiliyor. Bu sayede plansız duruşlar önleniyor ve atıl süreler en aza indiriliyor. Önleyici bakım ekranları ile saniyelik duruşa tahammülü olmayan tesislerin minimum duruş ve arıza ile işletilmesini sağlıyor.

TÜM MAKİNALAR ENTEGRE EDİLİYOR

Şu anda endüstriyel üretimin yapıldığı tüm tesislerde, endüstriyel robotların yanı sıra hidrolik presler, otomatik testereler gibi plc kontrollü tüm makinaların entegrasyonu aynı yazılım sayesinde yapılabiliyor. Yazılım; CNC kontrolörlerinin IoT altyapısı ile fabrikanın ağına bağlanmasını sağlıyor. Kontrolörlerden belirlenen aralıklarla alınan bilgileri fabrikanın veri tabanına kaydediyor. Kaydedilen dataları analiz ediyor, raporluyor ve mevcut ERP sistemine aktarıyor. Üretim alanındaki ekipmanların teknik yeterliliğini, arıza sıklığını ve üretilen her bir parçanın maliyetini belirliyor.

ARA EKİPMAN İHTİYACI YOK

SmartFactory’i değerli kılan bir diğer yönü, tüm işlemleri yaparken herhangi bir ara ekipmana ihtiyaç duymaması. Yani diğer yazılımlar verilerin toplanmasında ara ekipmanlar kullandıkları için yatırım ve işletme maliyetini yükseltiyor. Ayrıca sistemde ne kadar çok ekipman olursa sistemin arıza yapma sıklığı da o kadar artıyor.

21 Ocak 2019 Pazartesi

Etiketler : Sektörel