Perşembe, 05 Aralık, 2024
Yakın bir geçmişe kadar ‘ithalatçı sektör’ olarak bilinen promosyon sektörü, hızla algısını yeniliyor. Son yıllarda sektörel altyapısını geliştiren sektör, ithalatçılıktan ihracatçılığa giden dönüşümünü fuarlarla güçlendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde Kurumsal Tanıtım ve Reklam Ürünleri Fuarı (PROMOGIFT İstanbul) ile Uluslararası Endüstriyel Reklam ve Dijital Baskı Teknolojileri Fuarı’nı (SIGN İstanbul) eş zamanlı olarak TÜYAP’ta gerçekleştiren sektör, yeni ihracat bağlantıları kurdu.
TÜRKİYE’NİN KONUMU
Açılış töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye’nin konumuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye, artık her noktada ticaretin dünyadaki merkezlerinden biri oldu. 3 saatlik uçuş dilimi içinde Türkiye, birçok ülkeye ve yaklaşık 2.5-3 milyar nüfusun olduğu bir alana çok rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu da Türkiye’nin jeoekonomik konumu açısından
önde gelen bir avantajıdır.”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı da SIGN İstanbul ile güçlerini birleştirerek hayata geçirilen PROMOGIFT İstanbul’un, bambaşka bir kimlikle sektörün karşısına çıktığını belirterek, bu fuar sayesinde büyük bir sinerji oluştuğunu kaydetti.
DOĞU VE BATI REKABETİ
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ise endüstriyel reklam ve kurumsal tanıtım sektörlerinin dinamik yapılarına değinerek, matbaa ve promosyon sektörlerinin kalite açısından batı, fiyat açısından doğudaki rakipleri ile çok rahat rekabet edebildiğini söyledi.
2 MİLYAR DOLARLIK GÜÇ
İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, fuarların mesleki birliktelik açısından önemine işaret ederek, promosyon sektörünün Covid-19 döneminde dahi küçülmediğini dile getirdi. Develioğlu, açılan fuarlara ilişkin, “Bu iki fuarın aynı anda birlikte düzenlenmesi çok önemli. Promosyon sektörü, 2 milyar doları aşan bir güce sahip. Yan dallarla birlikte 300 bin kişilik bir istihdamdan bahsediyoruz. Her geçen gün büyüme potansiyelini kullanıyor. Pandemi sonrası da büyümenin çok hızlı olduğunu görüyoruz. İthalat ağırlıklı sektörden ihracat ağırlığına geçmek çok önemli” dedi.
ÜRETİCİ AÇILIMA İSTEKLİ
Promosyon ve Matbaa Sanayici İşadamları Derneği (PROMASİAD) Başkanı Ömer Karatemiz de tanıtım ürünleri sektörünün her geçen yıl büyüdüğüne dikkat çekerek, “Uzun yıllar boyunca ithalatın lokomotif olduğu sektörümüzde son yıllarda üretim yatırımları ciddi şekilde arttı. Üreticilerimiz, dış pazarlara açılma noktasında çok istekli ve yurt dışı fuarlara katılmak için gayret gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.
Dört gün süren organizasyonun ardından İstanbul Ticaret’e özel açıklamalarda bulunan PROMASİAD Başkanı Ömer Karatemiz, “2019-2021 yıllarında SIGN İstanbul Fuarı’nda özel alan olarak başlattığımız, geçen yıl ise özel salon etkinliği ile düzenlediğimiz PROMOGIFT İstanbul’u bu sene ilk defa bağımsız bir fuar olarak gerçekleştirdik” değerlendirmesini yaptı. Karatemiz, şunları kaydetti: “Endüstriyel reklam ve baskı teknolojileri sektörü ile promosyon sektörü hedef kitlesi, dağıtım kanalları ve çalışma alanları itibariyle birbirleri ile örtüşen iki sektör. Avrupa, ABD ve Asya’da gerçekleşen tüm uluslararası fuarlarda her iki sektör eş zamanlı olarak yer alıyor. Ülkemizde de her iki alandaki sektörel fuarların eş zamanlı olarak aynı mekanda düzenleniyor olmasının iki sektöre de güç ve sinerji sağladığını görmüş olduk. Oldukça başarılı bir organizasyonu geride bıraktık.”
İHRACATTA GİDİLECEK YOL
PROMASİAD Başkanı Ömer Karatemiz, fuar tamamlandıktan sonra İstanbul Ticaret’e özel değerlendirme-lerde bulundu. Organizasyonun ulusal ve uluslararası alanda ileriki yıllarda daha büyüyeceğine, hem sektörlere hem de ülkeye önemli katkılar sağlayacağına inandığını vurgulayan Karatemiz, sektörün ihracat potansiyeli hakkında da şu açıklamaları yaptı: “Promosyon ve tanıtım ürünleri sektörü, uzun yıllar boyunca ithalatın sürüklediği bir sektör olarak kalmıştı. Sevinerek ifade etmek isterim; üretim yatırımları sektörümüzde son yıllarda sürekli olarak artış eğiliminde. Üreticilerimiz dış pazarlara açılmaya istekli ve yurtdışı fuar katılımları ile ihracat şartlarını zorluyorlar. Sektörün üretim alanında çok güçlü bir ihracat potansiyeli taşıdığına inanıyoruz.”
Sektörün geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi-ğini belirten Karatemiz, hedeflerinin bunu daha yukarılara taşı-mak olduğunu kaydetti.
ÜRETİM YATIRIMLARIMIZ ARTIYOR
Türkiye’de bugün birçok ürün dalında fiyat düzeyi olarak Uzakdoğu ile rekabet edebilecek önemli sayıda işletmenin olduğunu belirten Ömer Karatemiz, “Son yıllarda ithal ürünlere getirilen ek vergiler ve artan döviz kurları ile birlikte sektörümüzde üretim ve tasarım odaklı çalışmalar arttı ve ihracat şansı ciddi şekilde zorlanmaya başladı. Yeni üretim yatırımları bu süreçte halen artarak devam ediyor. Avrupalı büyük promosyon ürün tedarikçileri, pandemi dönemi ile birlikte daha da yoğun bir şekilde yeni tedarikçi arayışı içinde. Ülkemiz bu anlamda lojistik üstünlüğü ile birlikte üretim üssü olarak ön plana çıkıyor. Önümüzde çok önemli fırsatlar olduğunu düşünüyoruz ve bu anlamda şirketlerimizin ihracat altyapısı sağlamalarını ve dış pazarlara odaklanmalarını oldukça önemsiyoruz” dedi.
İKİ FUAR EŞ ZAMANLI
Endüstriyel reklam ve dijital baskı endüstrisinin bölgedeki en büyük ticaret fuarı olma özelliği taşıyan SIGN İstanbul ile başta KOBİ’ler olmak üzere her ölçekten tüm işletmelerin farklı ihtiyaçlarına yönelik tanıtım ve promosyon çözümleri sunan PROMOGIFT İstanbul, eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Açılış törenine, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, İKMİB Başkanı Adil Pelister, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Tarsus Türkiye Genel Müdürü Zekeriya Aytemur ve PROMASİAD Başkanı Ömer Karatemiz de katıldı.
02 Ekim 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba