tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Gıda ve tarım alanında kendi kendine yetebilen Türkiye, bazı gıda ve tarım ürünlerinde ihracatını da artırıyor. Türk gıda ürünleri, uluslararası birçok tüketiciye ulaşıyor. Gıda ve tarım alanında en büyük ortağımız ise Irak, Almanya, Rusya ve ABD. Türkiye’nin gıda ve tarımdaki beşinci ortağı İtalya’dan girişimciler, işbirliklerini artırmak için iki ülkenin Ticaret Odaları arasında düzenlenen online toplantıda, Türk girişimcilerle bir araya geldi. ‘İtalyan Tarımsal Gıda Sektöründeki Faal KOBİ’ler İçin Türkiye Pazarı ve Pazardaki Fırsatlar’ konulu toplantıya, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, Piemonte Ticaret Odası yetkilileri, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Genel Sekreteri Fatih Ayçin ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) yetkilileri katıldı.

İBRE SAĞLIK VE GIDADA

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, gıda sektörünün dünya ekonomisinin en önemli, en avantajlı sektörü olduğunu vurguladı. Türkiye’nin gıdaya ve tarıma bağlı ekonomisinin birçok alanda genişlediğini belirten Özer, şöyle konuştu: “Artan küresel nüfusa bağlı olarak gıda sektörünün stratejik önemi de gün geçtikçe artıyor. Yüzyıllardır ülkeler arasındaki ticari rekabet; petrol, maden, enerji ve sanayi alanında yaşanıyordu. 21. yüzyıldan itibaren bu rekabetin sanayi ve enerji alanında yükselmesi beklenirken, pandemiyle birlikte ibre sağlık ve gıdaya döndü. Türkiye, yatırımlarını gelecek duruma göre tasarladı. Modern hastaneler ile gıda ve tarımın geleceğini hesaba katarak bir yol haritası çiziyor. Avrupa da bu tedarik sıkıntısını Türkiye’ye yapacak yatırımlarla çözebilir.”

DONDURULMUŞ ÜRÜN

Türkiye’de dondurulmuş gıda yatırımlarının oldukça az olduğunu ifade eden Özer, buna gerekçe olarak Türkiye’de seracılığın gelişmesini gösterdi. Gıda merkezlerinin (haller) dağıtım için önemine dikkat çeken Özer, şunları söyledi: “Türkiye, Avrupa’yı, Asya’yı ve Afrika’yı birbirine bağlıyor. Birçok ülke ile de Gümrük Birliği anlaşması var. İtalyan firmalar diğer ülkelere ulaşmak istiyorsa, önceliğin Türk pazarı olması gerektiğini söyleyebilirim. Pandemi döneminde Fransa, Almanya, Hollanda ve İsviçre’nin Türkiye’den gıda ürün alımları üst seviyeye çıktı. Bu durum aşılı normalleşmeyle devam ediyor. Gıda sektöründeki ihracatın büyük bir kısmı ithalata dayalı. O yüzden ortaklıklarla bu rakamları en üst düzeye çıkarabiliriz. Bu ortaklıklara, AB ülkelerinde çok tüketilen dondurulmuş ürünlerden başlayabiliriz.”

YEŞİL DÖNÜŞÜMDE GIDA

AB’nin belirlediği Yeşil Mutabakat kapsamında gıdanın dönüşümü için şimdiden çalışılması gerektiğini hatırlatan Özer, “Yeşil dönüşüm ile enerji ve gıda alanında erkenden yol alıp, kârlı olmak için yatırımları artıralım” uyarısını da yaptı. Özer, “Gıdada üretimden dağıtıma kadar tüm süreçler AB standartlarında yürütülüyor. Yeşil dönüşüm belirli sektörlerde değil, gıda üretimi, dağıtımı ve her alanda öncelikli olacak. Bu yüzden yeşil dönüşüme gıdadan başlamalıyız” dedi.

SU ÜRÜNLERİNDE FIRSATI DEĞERLENDİRELİM

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Genel Sekreteri Fatih Ayçin, Türkiye’nin Avrupa’daki bir numaralı ortağının Almanya, tüm ülkelerin en büyük ticari ortağının ise Çin olduğuna dikkat çekti. Ayçin, “Türkiye’nin Almanya ve ABD ile savunma sanayi, Rusya ile ise enerji ortaklığı var. Gıda alanında da Türkiye ve İtalya arasındaki ortaklığı artırabiliriz. İki ülke arasında gıda alanındaki 750 milyon dolarlık dış ticareti en üst noktaya çıkarmak, ana gündem maddesi olabilir. Bu ortaklığa su ürünlerinden başlayabiliriz” dedi.

SEKTÖREL YATIRIMLARA ÖZEL BÜTÇE

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Proje Direktörü Oya Ersöz, TOBB ve odalar arasında sektörlerin ortaklıkları için bu yıl toplamda 150 bin Euro’luk yatırım yapıldığını söyledi. Ersöz, gıda, tarım ve kadın girişimciler kapsamında programlarını artırdıklarını vurguladı.

18 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel