tatil-sepeti
tatil-sepeti

İtalya ile 30 milyar dolarlık hedefe adım adım

Giriş: 09.11.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Baskı, grafik ve ambalaj alanında faaliyet gösteren İtalyan ve Türk sektör temsilcileri, İtalyan Grafik, Kağıt, Teknik Karton Makinaları Üreticileri Derneği (ACIMGA), İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı İstanbul Ofisi ile İstanbul Ticaret Odası’nın işbirliğinde gerçekleştirilen webinarda bir araya geldi. Webinara, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve İTO Meclis Üyeleri de katıldı.

EKONOMİLERİMİZ ENTEGRE

Pandemi döneminde webinarların öneminin daha çok anlaşıldığını belirten İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, “İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle bundan sonra da bu tür faaliyetlere devam etmeyi umuyorum” dedi. Sanayi 4.0, sürdürülebilirlik, inovasyon ve üretimi daha etkin kılacak yatırımlara öncelik verdiklerini belirten Büyükelçi Gaiani, şöyle konuştu: “Ekonomilerimiz ve üretim süreçlerimiz birbirine entegre durumda. Ortak bir çaba sergilememiz gerekiyor. Türkiye’ye ihracatımızda ileri teknoloji makinaların yeri büyük. Bu makinalar Türk şirketlerinin imalatı ve ihracatı için son derece önemli. İşbirliğimiz, Türk endüstrisinin daha rekabetçi hale gelmesi için de önemli. Türkiye’nin üretim kapasitesine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.”

AB’DE İKİNCİ BÜYÜK PARTNER

Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkilerin istikrarlı ve güvene dayalı olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, “En büyük ticari ortağımız olan Avrupa Birliği ülkeleri arasında İtalya ikinci büyük ortağımız. Bu ticari ilişkide ithalat ve ihracat dengesinin bulunması da ayrıca memnuniyet verici” dedi.

Her iki ülkenin de coğrafi avantaja sahip olduğunu vurgulayan Dr. Kuralay, şöyle devam etti: “18 milyar dolarlık dış ticaret seviyesinin 30 milyar dolara çıkartılması ilk hedef. İtalya nasıl ki Avrupa Birliği’nin girişi ise Türkiye de Ortadoğu ve Türk dünyası için o derecede kilit bir noktada. Tarihi İpek Yolu’nun baş aktörü. Elbette burada İstanbul’un ekonomik ve jeostratejik önemini ortaya koymalıyız. Roma ve İstanbul, dünyadaki tarihi ticari yolların kesiştiği iki önemli şehir. Bu yollar hâlâ çok aktif. Bu yolların gücünü daha fazla arttırmalıyız.”

BASIM-YAYIN SEKTÖRÜ YÜZDE 14 BÜYÜDÜ

Türkiye’de basım-yayın sektörünün hareketli ve büyüyen bir sektör olduğunu vurgulayan Dr. İsrafil Kuralay, şu bilgiyi verdi: “Girişimci sayısı artıyor. 2018 yılında 3.6 milyar dolar olan sektör cirosu 2019 yılında yüzde 14 artmış. Türkiye tarafından, 2019 yılında yaklaşık 109.9 milyon dolar değerinde ithalat yapılmış. Burada İtalya 5.6 milyon dolarla 7. sırada. Türkiye’den 124.1 milyon dolar değerinde ihracat yapılmış. İtalya ise 1.1 milyon dolarla 22. sırada.”

ÜRETİM MAKİNASINDA FİNANS KOLAYLIĞI ÖNERİSİ

Webinara katılan Türk ambalaj sektörü temsilcileri, üretim makinası tedarikçisi olarak İtalya’nın önemli bir çözüm ortağı olduğunu belirterek, finansa erişim konusunda İtalya’nın imkan sağlaması durumunda daha iyi bir seviyenin yakalanabileceğini kaydetti. Türkiye’de çok aktif bir kitap piyasası olduğuna dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ise şöyle konuştu: “2018’de 410 milyon adet, 2019’da 424 milyon adet kitap basıldı. Çok aktif bir yayıncılık piyasamız var. Türkiye, kitap okuyan bir ülke ve gençlerimiz de çok kitap okuyor. Pandemi döneminde de online üzerinden ciddi satışlar yapıldı.”

AMBALAJDAN 4.7 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Ambalaj sektörünün Türkiye’de KOBİ ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Dr. Kuralay, şöyle konuştu: “Ambalaj sektöründeki KOBİ’lerin sayıları yaklaşık 3 bini buluyor. Ülkemizin ihracatı 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 2.5 artarak, 4.7 milyar dolara ulaştı.

İtalya 192.6 milyon dolar ile 5. sırada yer alıyor. Geçen yıl bu sektörde bir önceki yıla oranla yüzde 11.6 azalma ile toplamda 2.9 milyar dolar ithalat gerçekleştirildi. İtalya, 263 milyon dolar ile 3. sırada. Sektörlerde son derece büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz.”