tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Hükümetin istihdam seferberliği kapsamında uygulamaya başladığı istihdam teşvikleri 2020 yılına kadar sürecek. 6111 sayılı yasa ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizleri, yaş sınırlaması olmaksızın kadınları, mesleki eğitim almış işçileri ve 6 ay süreyle işsiz kalmışları istihdam eden işverenler, 2020 yılı sonuna kadar istihdam teşviklerinden yararlanabilecek. Teşvikler, işverenin son 6 ayda çalıştırdığı işgücüne ek olarak sağladıkları istihdam için verilmeye başlanmıştı.

İŞKUR’A KAYITLI OLACAK

Buna göre işveren, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden seçmek şartı ile istihdam ettiği her işçi için daha az sigorta primi ödüyor. İşveren istihdam edeceği kişileri 18-29 yaş arası genç işsizler, yaş sınırlaması olmaksızın kadınlar, mesleki eğitimliler ve 6 süreyle işsiz olanlar arasından seçebiliyor. İşveren, son 6 ay adına SGK primi yatırılmamış birini işe aldığında ise SGK işveren payı, sigorta primleri 54 aya kadar varan süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

ÜCRETSİZ MESLEKİ EĞİTİM

Belge zorunluluğu getirilen mesleklerde de belgesi olmayanların çalıştırılması yasak. Bu nedenle İŞKUR bu mesleklerde ortalama bir haftalık ücretsiz eğitimler veriyor. Eğitim alanlar daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) yetki verdiği sınav ve belgelendirme kuruluşlarında sınava giriyor. İŞKUR, teorik ve uygulamalı bu sınavlarda başarılı olanların belge masrafı ile sertifika ücretini de karşılıyor.

İŞBAŞI EĞİTİMİNİ ÖDÜYOR

İŞKUR, tüm maliyetlerini karşılayarak işverene, işe aldığı işçiyi işbaşında yetiştirme imkânı veriyor. İşbaşı Eğitim Programı’ndan işsizler ve öğrenciler yararlanıyor. Programa katılanların aylık net asgari ücret düzeyinde ödeme ile iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primlerini İŞKUR karşılıyor. İşe alınanların sigorta primlerini imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde de 30 ay boyunca İŞKUR ödüyor.

İSTEDİĞİNİZ GİBİ EĞİTİN

İŞKUR, işverenin ihtiyacı olan işgücünü kendi işyerinde hem eğitip hem de çalıştırmasına olanak sağlayacak işbirliği ile mesleki eğitim kursları düzenliyor. Bu şekilde işsizlere meslek kazandırmanın yanı sıra nitelikli işgücü yetiştiriyor.

ÇALIŞANA DA MESLEKİ EĞİTİM

İŞKUR, çalışanların mesleki eğitim belgesi sahibi olmalarını da sağlıyor. Çalışanlara yönelik mesleki eğitim kursları ile işverenin ek maliyete katlanmasına gerek kalmıyor. İşveren böylece tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerdeki işçileri için gerekli olan belge alma zorunluluğunu da karşılıyor.

HER İŞVERENE BİR DANIŞMAN

2012 yılından itibaren İŞKUR’a kayıtlı bütün işverenlere bir “iş ve meslek danışmanı” atanıyor. İşverenin talebi olursa danışman işyerini ziyaret ediyor. Sundukları hizmetler hakkında bilgi veriyor.

28 Mart 2017 Salı

Etiketler : Gündem