istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İstlink’ten yerli atılım: Hayat kurtaran hücresel yayın servisi

Savunma sanayi için geliştirdiği ürünlerle dikkat çeken Teknopark İstanbul firması İstlink, telekom alanında da hayat kurtaran stratejik bir projeye imza attı. Yüzde yüz yerli olarak geliştirdiği Hücresel Yayın Servisi sayesinde kamu kurumları, vatandaşlara bir dakikadan kısa sürede kitlesel uyarılar gönderebiliyor.

Giriş: 24.01.2025 - 15:46
Güncelleme: 12.02.2025 - 15:09
İstlink’ten yerli atılım: Hayat kurtaran hücresel yayın servisi

Teknopark İstanbul firmalarından İstanbul Link Haberleşme (İstlink) tarafından geliştirilen Hücresel Yayın Servisi (Cell Broadcast Service), acil durumlarda kamu kurumlarının vatandaşlara kitlesel uyarılar göndermesini sağlıyor. Yüzde yüz yerli geliştirilen yazılım sayesinde yangın, deprem, sel, heyelan ve terör tehditleri gibi acil durumlarda milyonlarca kişi bir dakikadan kısa sürede uyarılabiliyor. Hayat kurtaran sistemde kişinin cep telefonuna sesli ve titreşimli uyarı ve mesaj olarak iletiliyor. Uyarı, tüm ülkeyi ya da olayın yaşandığı bölgeyi kapsayacak şekilde yapılabiliyor. İstlink’in Finans ve Proje Sorumlusu Fazlı Şahin, geliştirdikleri sistemi ve gelecek hedeflerini İstanbul Ticaret’e anlattı.

Fazlı Şahin

SAVUNMADA ÖNEMLİ PROJELER 

-Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? 

Yazılım, elektronik ve haberleşme alanında savunma ve telekom sektörlerine hizmet vermek amacıyla 2013 yılında kurulan İstlink, 12 yaşında. Bu 12 yıllık yolculuk, sadece bir şirketin değil, yerli teknolojinin ve milli üretim anlayışının başarı hikayesi. Kurucu ortaklarının bilgi birikimi ve vizyonuyla hayata geçirilen İstlink, kuruluşundan itibaren ilkelerine bağlı kalarak çizgisini bozmadan ilerlemeyi başardı. Geride kalan yıllarda, savunma sektörüne sunduğu çözümlerle 20’den fazla projeyi hayata geçirerek sektöre önemli katkılar sağladı. TUSAŞ’ın Anka-SİHA veri linklerin tasarımı ve ULAK Baz İstasyonu’nun bazı yazılımları bunlara örnek projeler olarak söylenebilir. 


TELEKOMDA YERLİ ÇÖZÜM

Telekom sektöründe ise bu vizyonun en somut örneklerinden biri, Hücresel Yayın Servisi yazılım çözümü oldu. Acil durumlarda kamu kurumlarının vatandaşlara kitlesel uyarılar göndermesini sağlayan bu sistemin, ithalat yoluyla temin edilmesi planlanıyordu. Ancak İstlink ekibi, bu ihtiyacın farkına varır varmaz hızlıca harekete geçti ve yüzde 100 yerli bir çözüm geliştirdi. Bu sadece teknolojik bir başarı değil, aynı zamanda ithalatı önleyerek ülke ekonomisine katkı sağlayan stratejik bir adım oldu. Çözümlerin yerlileştirilmesi konusundaki hassasiyetimiz savunma sanayine verdiğimiz hizmetten gelen duyarlı anlayışı oldu. 


1 DAKİKADAN KISA SÜREDE UYARIYOR

- Hücresel Yayın Servisi hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Yaklaşık 7 yıl önce, İstlink olarak Hücresel Yayın Servisiyazılım ürünümüzü geliştirmeye başladığımızda, bu yenilikçi yazılımın bugünkü kadar kritik bir ihtiyaç haline geleceğini öngörüyorduk. Acil durumlarda kamu kurumlarının milyonlarca vatandaşı bir dakikadan kısa sürede bilgilendirmesini sağlayan bu sistem, kitlesel haberleşme ihtiyacına güçlü bir çözüm sunuyor. 

İklim değişikliğiyle artan doğal afetler ve terör tehditleri, dünyanın dört bir yanında hızlı ve etkin iletişim sistemlerine duyulan ihtiyacı katladı. Bu farkındalık, sistemi yalnızca küresel ölçekte yaygınlaştırmakla kalmadı, aynı zamanda ülkemizde de öncelikli hale getirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa’nın birçok ülkesinden önce bu teknolojinin değerini görerek operatörlerden kurulmasını talep etti. Tam da bu kritik noktada, İstlink olarak devreye girdik. Ülkemizin bu ihtiyacına, tamamen yerli bir çözüm sunarak karşılık verdik. 



STRATEJİK YAZILIM


Hücresel Yayın Servisi ürünümüz, yalnızca bir teknolojik yenilik değil, aynı zamanda kamu güvenliğini artırmayı ve can ile mal kayıplarını önlemeyi amaçlayan stratejik bir yazılım aracı. Bugün bu sistem hem yerli teknolojiye duyulan güvenin hem de İstlink’in geleceği şekillendiren vizyonunun bir simgesi olarak çalışmaya devam ediyor. Hayat kurtaran bu çözümle sadece bir ürün değil, bir fark oluşturmanın gururunu yaşıyoruz.


YAPAY ZEKA HIZ KATTI

-Yapay zeka ya da makina öğrenmesi gibi ileri teknolojiler kullanıyor musunuz?

Ürünümüzün geliştirilmesi noktasında 3GPP, ATIS, TIA gibi uluslararası standartlara uyum göstermek temel önceliğimiz oldu.  Böylece her türlü sisteme hızlı ve uygun entegrasyon sağlayabiliyoruz. Ancak standartların üzerinde hizmet sunma anlayışı, İstlink’i diğer firmalardan ayıran temel anlayıştır. Bu çözümün doğal afetler vb. senaryolarda kullanılacağı düşünüldüğünde en önemli özelliği mesajın hızlıca mobil kullanıcıya ulaşması. O nedenle sistemin aciliyet hassasiyeti göz önüne alınarak yapay zeka ile geliştirmeler yapılarak mesaj süresi kısaltılmasına yönelik çözümler üretmeyi başardık. Güvenlik kamera, meteorolojik ve benzeri sismik sensörlerden alınan görüntü ve verilerin yapay zeka ile işlenmesi sonucu durum hakkında otomatik üretilen mesajın hızlıca mobil kullanıcılara yayınlanması, yapay zekayı kullandığımız alanlardan biri. 


İLK ETAPTA 5 ÜLKEYE KURULACAK

-Geliştirdiğiniz ürünün ticari geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? Yurt dışından talep var mı?

Dünya, iklim değişikliği ve doğal afetlerin artan etkisiyle mücadele ederken, her ülke kitlesel haberleşme sistemlerine daha fazla önem vermeye başladı. Doğal afetlerin yarattığı riskler, acil durumlarda hızlı ve etkin iletişim sistemlerine olan ihtiyacı daha görünür kılıyor. İstlink olarak, bu küresel değişimin farkında bir vizyonla hareket ediyoruz. Türkiye’de yüzde yüz yerli olarak geliştirdiğimiz Hücresel Yayın Servisi çözümümüz, sadece ülkemizde değil, dünya çapında büyük bir ilgi görüyor. Bu potansiyeli öngörerek birçok ülkeyle iletişime geçtik ve sistemimizin sınırlarımızın ötesine taşınması için stratejik adımlar atmaya başladık. Önümüzdeki üç yıl içinde en az beş ülkede bu kritik ve stratejik sistemi kurarak küresel arenada yer almak istiyoruz. Bu adım, sadece İstlink’in değil, yerli teknolojimizin gücünü dünyaya gösterme fırsatını da beraberinde getirecek.


YENİ ÜRÜN YOLA ÇIKTI

-Gelecekte farklı alanlarınız olacak mı, hedefleriniz neler?

İstlink olarak, telekom sektöründe yenilikçi çözümler sunma arzumuz devam ediyor. Yerli teknolojilerle sektöre değer katmak için yerel telekom firmalarıyla yakın temas halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, sadece mevcut ihtiyaçları karşılamak değil, aynı zamanda ileri teknolojilerle geleceği şekillendirecek çözümler üretmektir. Bu vizyon doğrultusunda, yapay zeka destekli yeni bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Şu an teknoloji hazırlık seviyesi olarak 4. aşamaya ulaşan bu ürün, ilerleyen yıllarda piyasada aktif olarak kullanılmaya başlanacak. Bu adım, sadece bir ürün geliştirme sürecinden fazlasını temsil ediyor. Aynı zamanda geleceğin teknolojilerine bugünden hazırlanma kararlılığımızın bir yansıması.


TEKNOPARK İSTANBUL EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİMİZDEN BİRİ OLDU

-Teknopark İstanbul’da yer almak hangi faydaları sağlıyor?

Teknopark İstanbul’u, kurulduğu 2010 yılından beri takip ediyoruz. Alanında uzman firmaların bir arada olduğu bu kümelenmenin bir parçası olmak için yaklaşık 10 yıl önce, şirketimiz Teknopark İstanbul’da yer alma kararı aldı. Şirketimizin bu kararının ne kadar doğru olduğunu bünyesinde bulunan birçok firma ile geliştirdiğimiz projelerle ispatlamış olduk. Firmalarla yakın temas halinde olmamız sektörün yönelimlerini, beklentilerini görme noktasında fazlasıyla etkin oldu. Ayrıca Teknopark İstanbul, yalnızca sektörün kalbinde yer almakla kalmıyor, aynı zamanda düzenlediği etkinlikler ve verdiği destekler sayesinde bizlerin kat ettiği yolda büyük destekçilerimizden oldu.