Cuma, 22 Kasım, 2024
Cumhuriyetin ikinci asrının ilk günlerinde düzenlenen Meclis Çalışma Toplantısı’nın anlamlı olduğunu belirten Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “İTO’nun kurumsal yapısının yansıdığı, geleneğinin aktarıldığı en önemli etkinliklerimizden biridir. Bu nedenle her dönem özenle düzenli olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Cumhuriyetin ikinci asrının ilk Meclis Çalışma Toplantısı’nı gerçekleştirdi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın Antalya’da icra edilen 21. Dönem 1. Meclis Çalışma Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, istişare kültürünün önemine dikkat çekti. “Çalışma toplantıları bizim için iki nedenle önemlidir” diyen Avdagiç, ilkini şöyle açıkladı: “Toplantılarımız, İTO’nun temelinde bulunan istişare kültürünün somutlaşmış halidir. İTO’nun kurumsal yapısının yansıdığı, geleneğinin aktarıldığı en önemli etkinliklerimizden biridir. Bu nedenle her dönem özenle düzenli olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca ister gündemli ister gündemsiz şekilde yapılsın, tüm çalışma toplantılarımız bizim için yeni fikirlerin nüvelendiği yerdir. Aylık meclis toplantılarımız nasıl kısa vadeli sorunları çözmeyi amaçlıyorsa, çalışma toplantılarımız da uzun vadeli politikaların ortaya çıktığı bir yapıyı temsil ediyor.”
TANIŞ OLMA TOPLANTISI
Başkan Avdagiç, çalışma toplantılarının önemine dair ikinci neden konusunda da şunları kaydetti: “Koşuşturmadan uzak, işimizle ya da diğer programlarla gölgelenmeyen bir ortamda yapılmasına özen gösteriyoruz. Bu şekilde de hem toplantılarla hem aktivitelerle hem de boş zaman gibi görünen sohbetlerle birbirimizle önyargısız ve hesapsız bir şekilde yakınlaşmayı amaçlıyoruz. Böylece Meclis üyelerimizin birbiriyle tanış olmasını, derinlemesine konuşma ve görüşme imkanı bulmasını hedefliyoruz. Gerçekten de iletişimin en üst seviyede olduğu, yanlış anlamaların en az oranda gerçekleştiği toplantılarımız, çalışma toplantılarımızdır.”
DİJİTALDE ATILIM DÖNEMİ
21. Dönemi, dijital dönüşümde atılım dönemi ilan ettiklerini belirten Avdagiç, “Üyelerimizi dijital dönüşümün ‘avlananı’ değil, ‘avcısı’ yapmak için dijital dönüşüm, faaliyetlerimizin odak noktasında. Bu sebeple bu dönemin ilk yılını da dijitalleşmeyi ticaretimizin ve KOBİ’lerimizin genlerine işleyecek çalışmalarla donattık” dedi. İSTKA ile birlikte ‘Uçtan Uca E-İhracat Merkezi Projesi’ni hayata geçirmek için çalıştıkları bilgisini veren Avdagiç, “e-ihracata dair tüm gereksinimleri tek bir yerde toplayan projemizle İstanbul’u bir e-ihracat merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
“21. Döneme damgasını vuracak projelerimizin başında SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi geliyor” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Bu yıl devreye aldığımız projemiz ilk mezunlarını da verdi. İş dünyasının ihtiyacı olan yazılımcıları yetiştirmekte büyük bir başarıya imza atıyoruz.”
İşbirliği imkanları için kurumsal ziyaretler
ANTALYA’YA DEĞER KATAN ÇALIŞMALAR
İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve Yönetim Kurulu, kentteki temasları kapsamında Antalya Valisi Hulusi Şahin’i ziyaret etti. Ziyarette Antalya’ya değer katan çalışmalar gündeme geldi.
TİCARET BORSASI’NI ZİYARET
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Avdagiç ve Yönetim Kurulu, İTO’nun Meclis ve Çalışma Toplantısı’ndan hemen önce Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ı ziyaret ederek, işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.
ODALARIN ORTAK GÜNDEMİ
İTO yönetimi, Antalya Ticaret Borsası’nın ardından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar ile bir araya geldi. Görüşmede, Odaların ortak konuları ve işbirliği imkanları konuşuldu.
ÜNİVERSİTELERİMİZ ORTAK PROJE GELİŞTİREBİLİR
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Antalya Bilim Üniversitesi (ABÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ile bir araya geldi. Görüşmede, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve ABÜ arasında gerçekleştirilebilecek ortak projeler hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Üniversiteyi gezen Avdagiç, öğrencilerle de eğitim ve gelecek planları hakkında sohbet etti.
MARKA BULUŞMALARI ZİRVESİ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Züccaciye Derneği’nin (ZÜCDER) düzenlediği 12. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici ve Marka Buluşmaları Zirvesi’ne de iştirak etti. Zirveye 40 ülkeden 80’i yabancı 120 firma katıldı. Başkan Avdagiç ve ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, sektörün genel gidişatı ve geleceği hakkında konuştu.
BAŞARILI TEMSİL İÇİN KATILIMCI OLALIM
İTO’nun 21. Dönem 1. Meclis Çalışma Toplantısı’nın açılışında konuşan İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Meclis Üyelerini, kürsüde daha fazla söz alarak, sektörlerinin sorunlarını dile getirmeye çağırdı. Dr. Erken, İTO Meclisi’nin bir yıllık performansına dair şu bilgileri paylaştı: “Bugüne kadar 75 Meclis Üyemiz kürsüde konuşma yaptı. 49 komitemiz fikirlerini bizlerle paylaştı. 81 sektörün mensupları ve iş dünyamız, seçilen 273 Meclis Üyesi ve Komite Üyelerimizden kendi problemlerine sahip çıkmayı ve bu sorunları yönetimin gündemine getirmeyi bekliyor. Dönem bittiğinde bizleri seçen üyeler, ‘Görevde olduğunuz sürede gelişmeleri izlediniz mi? Eksik gördüyseniz uyardınız mı’ diye soracaklar. Bu sorulara cevap vermek için meclisi takip edelim, söz alalım ve anlatalım.”
İTO’da 1995’ten beri birçok görev üstlendiğini belirten Dr. Erken, “Göreve başladığımızdan bu yana Türkiye ekonomisi üzerinde farklı bir rüzgâr estirebilir miyiz sorusu, bizler için öncelikli hedefti. Değer merkezli, hak ve hukukun daima üstün tutulmaya çalışıldığı, adaletli, özellikle belli sektörlerde tekelleşmiş yapıların diğer girişimci çabaları engelleyemediği, verimli ve geliştirici serbest rekabetin oluştuğu bir ekonomik yapı kurmak için çalışmak, en önemli hedeflerimiz arasındaydı. KOBİ’lerin önünün açıldığı, sermayeye daha rahat ulaşabildiği, ortaklıklar yoluyla ekonomide güçlü aktörler haline gelebildiği, kanunların ve vergi sistemlerinin onlara destek olduğu bir çerçeveyi sağlama yolunda katkı vermek, bizler için çok önemliydi. Öte yandan, ahilik ve fütüvvet ruhunun sadece bir nostaljik değer değil, zamanın şartları ile harmanlanıp yeniden hakim olduğu bir ekonomik zemini oluşturmaya, anlatmaya her daim çalıştık. Biz, bu üç husus için var gücümüzle mesai harcadık” dedi.
“İstanbul Ticaret Üniversitesi, Teknopark İstanbul, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ve Dünya Ticaret Merkezi’nin başarıları, bizim çalışmalarımızın bir göstergesidir” diyen Dr. Erken, şöyle devam etti: “Başardığımız birçok proje ve iş var. Ancak, başarılamayan hususları düşünüp bu eksiklikleri yerine getirmeye çalışmamız gerekiyor. Acaba neleri başaramadık sorusunu, her işimizde sormamız lazım. Türkiye ve dünya sürekli değişiyor. Biz bu değişimleri analiz etmeliyiz.”
KÜRSÜDEN YANSIMALAR
İTO’nun, 21. Dönem 1. Meclis Çalışma Toplantısı’na katılan Meclis Üyeleri, görüş ve önerileriyle sektörlerin nabzını yansıttı.
İstanbul Ticaret Odası 21. Dönem 1. Meclis Çalışma Toplantısı, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu’nun Divan Heyeti’ni takdimi ve heyetin yerini almasıyla başladı. Toplantıda, Divan Heyeti Başkanlığı’nı Dr. Orhan Albayrak, yardımcılığını ise Abdullah İpekli ve Mehmet Cebeci yürüttü. Prof. Dr. Alayoğlu da İTO Meclis Üyelerine Oda hakkında sunum yaptı.
OTOMOBİLDE BARKOD SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Hayrettin Ertemel-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: Otomotiv sektörü, 2023’ü arz talep dengesini kurma ve kayıt dışıyla mücadele ile geçirdi. Kayıt dışı faaliyetlere karşı alınan 6 ay, 6 bin km zorunluluğunun düzeltilmesini istiyoruz. Kayıt dışının tamamen engellenmesi için 2024’te barkod sistemine geçilmeli.
HASTANELERİ DEPREME HAZIRLAYALIM
Dr. Mustafa Cantürk-Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi: İstanbul’da binlerce sağlık kuruluşunun yarısından fazlası 2000 yılından önce, yani eski deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Yeni deprem yönetmeliğine uygun binalar inşa etmeliyiz. Yoğun bakım hizmetlerinden ücret farkı alınmıyor. Ücret tarifesi güncellenmeli.
METAL BORSASI AÇILMALI
Ali Bakaner-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi: Yılda 2.5 milyon ton alüminyum ve bakır ithal ediyoruz. Yerli üretim çok kısıtlı olduğu için sektörümüz net ihracatçı olamıyor. Net ihracatçı kavramı düzeltilmeli. Londra Metal Borsası’nın İstanbul’da da açılmasını istiyoruz.
YERLİ ÜRETİCİLERİ DESTEKLEYELİM
Nazım Erdemir-Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi: Asya’dan gelen fiber optik ürünlerde vergi çok az olduğu için firmalar ithalata yöneliyor. Yerli fiber optik kablo üreticilerini desteklemek için ithal ürünlere ilave vergi getirilmeli.
SENSÖRLERLE CARİ AÇIK DÜŞEBİLİR
Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Türkiye, enerjisinin yüzde 40’ını yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Enerji depolama sistemlerine yatırım yapmalıyız. Verimlilik için her alanda sensör kullanılmalı. Sensör teknolojisi ülkelerin cari açığını azaltacak.
FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞMALI
Mehmet Ünal-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Finansmana erişimde hâlâ sıkıntı yaşanıyor. Başvuruların sonuçlanması iki ayı buluyor. Kamuyla iş yapan firmalar için finansmana erişim kolaylaşmalı.
SOSYAL BİR PROJE
Yavuz Altun-Perakende Ticaret Meslek Komitesi: Pazar günleri firmalarımızı kapatırsak, hem personelimizi motive edebilir hem de küçük esnafımızı koruyabiliriz. Tekel ürünlerini de küçük esnafın satmasını istiyoruz. Bu, sosyal bir proje.
GELİRLERİMİZ İHRACAT RAKAMLARINA DAHİL OLSUN
Levent Birant-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: Yurt dışındaki iştirak gelirlerimizin müteahhitlikteki gibi ihracat geliri olarak görülmesini talep ediyoruz. Engelli kotası, taşımacılıkta teknik olarak mümkün değil. Taşımacılığa özel bir istisna gerekiyor.
BAHŞİŞ KAYIT ALTINA ALINMALI
Ebru Koralı-Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi: Bahşiş konusunun çalışanlarımızın refahına katkı sağlayan bir gelir olarak kayıt altına alınmasını talep ediyoruz. İstanbul Gastronomi Merkezi’ni, 2024 yılında İstanbul’a kazandırmayı hedefliyoruz.
DEPREM ÇALIŞTAYI YAPILMALI
Melek Yıldız–Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Deprem çalıştayı yapmak istedik. İnşaat İhtisas Komitesi’nin daha kapsamlı bir gündem ile yapacağını öğrendik. Çok gerekli olan bu çalıştayın yapılmasını bekliyoruz.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR NASIL SİGORTALANACAK?
Levent Korkut-Sigortacılık Meslek Komitesi: Otonom ve elektrikli araçlarda yazılım yüzünden oluşabilecek hatalarda kusurlu kim olacak, bilmiyoruz. Hasar ve yazılım denklemini çözmemiz gerekiyor. Bu konuda yeni düzenlemelere ihtiyaç var.
KONTEYNERDEN EK ÜCRET ALINMASIN
Rıdvan Yasin Altay-Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: Türkiye’ye her yıl 9 milyon konteyner giriş yapıyor ve her birinden ortalama 500 Euro vergi alınıyor. Bu, yılda 5 milyar Euro vergi demek. Bu ücretin alınmamasını istiyoruz.
ENFLASYON MUHASEBESİ FAYDALI OLACAK
Semih Ferit Emekli-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Enflasyon muhasebesinin daha faydalı olacağını düşünüyorum. Tekrar dövizle ödeme gerçekleştirmek istiyoruz. Üniversitemizde dış cephe üzerine eğitim vermeliyiz.
E-İhracat İçin Destek Olalım
Hikmet Tanrıverdi-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: e-ihracatta en büyük sorun, kargo süreci ve maliyetleri. Dijital reklamlar maliyetleri de oldukça yüksek. Ayrıca yapay zekaya odaklanmalıyız. Bu üç konuda üyelerimize destek olalım.
PROJELERİMİZ ROL MODEL OLUYOR
Hatice Güner Kal-Telekomünikasyon Meslek Komitesi: TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak 81 ilde girişimcilik ağımız bulunuyor. Yükselen Markalar, Fikrim Artık İşim gibi projelerimiz diğer illerimize de rol model oluyor.
BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ
Mehmet Özgür Yılmaz-Sigortacılık Meslek Komitesi: Daha güçlü bir sigorta sektörü için çalışmalara devam edeceğiz. Yönetimin de desteklerini bekliyoruz. Bir başarı sağlanacaksa birlikte olur.
İFM SPORUN DA MERKEZİ OLSUN
Ramazan Hakan Yılmaz-Kültür ve Spor Meslek Komitesi: İFM’de etkinlik olmadığı zamanlarda spor organizasyonları düzenleyebiliriz. Böylece İFM’yi uluslararası bir spor merkezine dönüştürebiliriz.
ÖDEMELER İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI
Mustafa Manav-Meyve ve Sebze Meslek Komitesi: Mevzuata göre, ürünlerin bedelini 15 gün içinde üreticiye ödemek zorundayız. Ancak biz alacaklarımızı 15 günde alamıyoruz. Ödemelerle ilgili mevzuat düzenlemesi talep ediyoruz.
FUAR FİYATLARI ARTMAYACAK
Berke İçten-Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Avrupa’nın en büyük 4 ayakkabı fuarının merkezi olmayı başardık. Uygun fiyatlı ve nitelikli fuarlar yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde fuar fiyatları değişmeyecek.
ENGELLİ PERSONEL BULAMIYORUZ
Harun Karahan-Mobilya Meslek Komitesi: Engelli çalışan bulmakta zorlanıyoruz. İŞKUR’a müracaatı olan firmalara ceza yazılmamasını talep ediyoruz.
ULAŞIM SEKTÖRÜ DİJİTALLEŞMELİ
Ercan Karakurt-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: 4925 sayılı Karayolu Kanunu’nun revize edilmesi, denetimlerin artırılması, ulaşım sektörünün dijitalleşmesi ve lojistik eğitimi verilen okulların hamiliğinin İTO tarafından yapılması için çalışacağız.
GENÇLERİMİZE MESLEK EDİNDİRELİM
Mustafa Zeytin-İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi: Meslek liselerinden mezun olanların yüzde 85’i kendi mesleklerini yapmıyor. Gençlerimizin meslek edinmelerini sağlamalıyız. Taklit ve tagşiş ürünlerinde denetim artmalı.
YENİ MESLEK OKULLARI AÇMALIYIZ
Metin Ağırman-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde çeşitli meslek okulları açarak, sektöre
nitelikli insanlar kazandırmalıyız. İTO olarak ortak akıl ile hareket edelim. Sektörlerin gelişmesi için birlikte çaba harcamalıyız.
ÖZ SERMAYE KAZANDIRACAK
Noman Sağ-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Enflasyon düzeltme-lerinin maliyeti olacak ve düzeltilen bilançonun vergisi ortaya çıkacak. Bu konuda net bilgiye ihtiyacımız var. Enflasyon muhasebesi sürecinde öz sermaye ile devam eden firmalar daha az vergi ödeyecek.
SAHTE SERTİFİKALARA DİKKAT!
Salih Dursun-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Özel güvenlik sektöründeki öğrencilerin, derse gitmeden sertifika aldığını duyuyoruz. Sahte sertifikalarla haksız kazanç engellenmeli.
ÖNCELİĞİMİZ HEDEF FUARLAR
Hüseyin Karasu-Tekstil Terbiye Meslek Komitesi: Sektörümüzde 4 hedef fuar var. Bunlar; Milano, Frankfurt, Şanhay ve Atlanta’da gerçekleştiriliyor. Önceliğimiz sektörümüzün hedef fuarlara katılması.
YENİ OTOGAR LAZIM
Birol Özcan-Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi: Anadolu Yakası’na hâlâ tam kapsamlı bir otogar açılmış değil. İstanbul’un bu yakasına açılacak otogara destek verilmeli.
YERLİLEŞMEYİ ARTIRALIM
Ramazan Ceylan-Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi: Hayvancılıkta bir dönem birçok ülkeye rol model oluyorduk. Yerlileşmeyi artırıp tekrar o konuma gelmeliyiz.
MAKRO ANALİZ YAPILMALI
Ali Kılıç-Kimyevi Madde Meslek Komitesi: İhracat gelirleri TL’ye dönüştürülüp tekrar dövize çevrildiğinde kayıplar yaşanıyor. Sektör makro düzeyde analiz edilerek önlem alınmalı.
04 Aralık 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma