Pazar, 24 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, istihdam seferberliği kapsamında yılbaşından beri sağlanan 788 bin 509 ilave istihdamın yüzde 30’nun İstanbul iş dünyası tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Oda’nın nisan ayı Meclis toplantısında konuşan Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete istihdam konusundaki desteği için teşekkür etti. Çağlar, “Bu hedefe inanarak, elini taşın altına koyan başta Meclis ve Komite Üyesi arkadaşlarım olmak üzere 400 bin üyeme de çok teşekkür ediyorum. Hedefimiz bu rakamı yılsonuna kadar 500 bine ulaştırmaktır” dedi.
TARİHİN EN BÜYÜK DESTEĞİ
Oda Meclis toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Sağlık Bakanlığı döneminde Şehir Hastaneleri projesiyle önemli bir dönüşüme imza attığını vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu: “Kendileri bugün de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak iş dünyasının en önemli meselelerine uzlaşmacı ve bütüncül bir bakış açısıyla köklü çözümler üretiyor. İş mahkemelerinde zorunlu arabuluculuk müessesesi, Kıdem Tazminatı Fonu gibi önemli meselelerde büyük mesafeler kat ettiğini biliyoruz. Kendisinin Bakanlığı döneminde Cumhuriyet tarihindeki en büyük istihdam teşvikleri yürürlüğe girdi.”
BÜYÜME VE İHRACAT
Türkiye’nin etrafındaki ateş çemberine rağmen güven ve istikrar merkezi olarak büyüdüğünü belirten İbrahim Çağlar, son ekonomik verileri ise şöyle değerlendirdi: “Ülkemizin 2016 büyüme oranı açıklandı. Yüzde 2.9. Keza 2017’nin ilk çeyreğine ilişkin dış ticaret rakamlarına göre geçen yıla göre yüzde 6.7 artışla 37 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Son bir yılda dünyadaki ihracat hacmi yüzde 14 azalırken, küresel büyüme yüzde 2 seviyelerini aşamazken, Türkiye 7 yıllık kesintisiz büyüme serüvenini sürdürüyor.”
İSTİHDAM VERİLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği çağrısına en yüksek taahhüdü İTO’nun verdiğini hatırlatan Çağlar, son istihdam verileri hakkında ise şunları söyledi: “Türkiye genelinde seferberlik kapsamında 788 bin 509 ilave istihdam var. Bu rakamın içinde İstanbul iş dünyasının payı 223 bin 297.”
KIDEM TAZMİNATI
Çağlar, kıdem tazminatı konusunda rapor hazırladıklarını dile getirdi. Başkan Çağlar, özellikle işsizlik sigortasına ödenen yüzde 2’lik işveren priminde indirime gidilerek farkın kıdem tazminatı fonuna aktarılması ve fonda birikecek tutarın KOBİ ölçeğindeki işletmelere, yatırdıkları prime orantılı olarak ‘kredi’ şeklinde kullandırılması gibi düzenlemelerin büyük fayda getireceğine inandıklarını söyledi.
ÜYE ÇOCUKLARINA SERTİFİKA PROJESİ
Başkan İbrahim Çağlar, Oda üyelerinin çocukları için “Yeni Dünya ve Yeni Ticaret” sertifika programı hazırladıklarını açıkladı. Çağlar, “İTO’nun her üyesinin bir çocuğuna ücretsiz olarak “Yeni Dünya ve Yeni Ticaret” konusunda eğitim vereceğiz. Gençlere, yeni dünyanın değişen kavramları doğrultusunda çağın gerekleriyle uyumlu bir vizyon kazandıracağız” dedi.
İNSANLIĞA İHANET
Önceki hafta İdlip’te rejim güçlerinin gerçekleştirdiği kimyasal saldırılara dikkat çeken
İbrahim Çağlar, “Burada söz konusu alçak olayın müsebbipleri, hiç kuşkusuz tüm insanlığı hedef almışlardır. İnsanlığa karşı yapılan bu ihaneti kınıyoruz” dedi.
ALTIN KURALIMIZ ZAMAN VE İSTİKRAR
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, istihdam seferberliğinde Oda olarak öncü rol oynadıklarını söyledi. “İş dünyası için etkin ve hızlı çözümlerle ilerlemek, bürokratik açmazlara teslim olmadan yürümek elzemdir” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Ekonomik başarıların altın kuralı, zamanı iyi kullanmak ve istikrarlı yönetimlere kavuşmaktır. Her şeyden evvel, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin aydınlık yarınlarına olan inancımız tamdır. Bu çatı altındaki çalışmalarımızın asıl saiki budur.”
MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
EMLAK BANKASI TEKRAR CANLANIYOR
Mehmet Zeki Sayın/Finans Kuruluşları Meslek Komitesi: 2003 yılında Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı dahil 13 başkanlık görevimin hepsini başarıyla yaptım ve teslim ettim. Emlak Bankası’nı canlı hale getireceğimize söz verdik. Bugün için hazineye olan tüm borçlarımızı ödedik, hazineden alacaklı konumuna geçtik, sermayelerimizi tespit ettik. 16 Nisan’dan sonra tasfiyenin kalkması için kanun metnini hazırladık. BDDK’nın tanıdığı 9 aylık süre içinde personelimizi tayin edeceğiz ve işe başlayacağız. İthal ikameli projeler getirirseniz teminat almadan proje kredisi vereceğiz. Ekonomik olarak kuvvetlendikçe kimseye boğun eğmeyiz. Avrupa ile kavgamız ekonomik olarak ilerlememizdendir. Hepimize büyük görevler düşüyor.
TRABZON DTM’DE ZOR İŞLER BAŞARDIK
Birol Hacıoğlu/ Tekstil Terbiye Meslek Komitesi: Hazine, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’ne (TDTM) tahsis edilmiş ve yatırımları bitmek üzere olan araziyi bizden geri isteyince büyük bir mücadeleye başladık. Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a konuyu ilettik, ‘Yatırım maliyetinden daha çok harcadık, 250-300 kişilik istihdam sağladık, yanlış raporlama var’ dedik.
Bakan Ağbal talebimizi haklı bularak destek verince sorun çözüldü. Ne kadar zor bir iş başardık. Başkanımız İbrahim Çağlar’a ve Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
YENİ FABRİKAYA DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR
Tolga Batallı/İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: 2017 Mart ayında Yalova’da faaliyete geçirdiğimiz yün, angora ve kaşmir iplik üreten fabrikamızın açılışına geldiğiniz ve bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Ayrıca komitelerin liste alma sayısının üçe çıkması da teşekküre değer.
BAKLAVA KONUŞMALARINA SINIRLAMA GETİRİLSİN
Mehmet Yıldırım/ Baklava Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi: Günde bin ton üretim yapan, yılda 10 milyar ciroya sahip sektörün, 100 bine yakın çalışanı var. Kendisini gıda uzmanı olarak tanıtan bazı kişilerin ‘şeker zehirdir; ekmek, tatlı yemeyin’ gibi konuşmalarına bakanlık kısıtlama getirmeli. Bu durumdan ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Şeker zehir olsa Urfa ve Antep gibi şehirlerdeki insanlar telef olurdu. Yıllarca tereyağı, zeytinyağı zararlı diyerek başka sektörlerin önünü açtılar. Bunları söyleyenler de doktordu. Şimdiki doktorlar tereyağı, zeytinyağı yememizi söylüyorlar. 100 gram baklava 400 kalori. Bir bardak koladaki kalori 100 gram baklavadakinden daha fazla.
KOMİTE LİSTELERİ
Ahmet Özer/ Meclis Başkan Yardımcısı- Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi: Komite üyelerinin kendi gruplarına ilişkin üye listelerini bir yerine, üç defa alabilmelerine ilişkin düzenlemeden haberdar oldum. İnternet sayfasında birebir var olan listeler komiteye sınırlama ile veriliyorsa, ne olursa olsun bir meclis üyesine kendi listesinin verilmesi lütuf addediliyorsa bence bu iş bitmiştir.
SANAYİ BÖLGELERİ RANTA DÖNÜŞMESİN
Ender Yazıcıoğlu/ Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Proje bankacılığı konusunda Zeki Sayın’ı kutluyorum. Elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Otistik çocuk köyü projeleri var. İnşallah hayata geçmesi mümkün olur. İş adamları olarak işçinin hakkını yiyen insanlar değiliz. Bu yakıştırmadan utanç duyuyoruz. Türkiye yerli tohum meselesini çözmeli. Ülkemizde birçok serbest bölge var ve bunlar büyük bir boşluk içinde. Bu bölgeler özel üretim bölgelerine çevrilmeli. Organize sanayi bölgeleri rant bölgeleri haline geldi. Bu nedenle sanayi bölgesinde ruhsat değişikliği yapılmamalı. Aynı makineyi kullanan sanayici tekstilde yüzde 8, ayakkabıda yüzde 18 KDV ödüyor. Böyle bir şey olabilir mi? Sektörde KDV ne ise yan sanayide de o olmalı.
20 Nisan 2017 Perşembe
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar