Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) 97. kuruluş yılına ithafen düzenlenen ‘Temas İstanbul’ sergisinde, ‘Vatan’, ‘Gelenek’, ‘Gelecek’ ve ‘Gurur’ başlıklarıyla kurum kültürü ve dijital dönüşüm anlatılıyor. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) ‘istihbarat ve strateji’ temasıyla açılan sergi, 11 Şubat’a kadar pazartesi günleri hariç 11.00-20.00’de ziyaret edilebilecek.
KÜRESEL OYUN KURUCU
‘Temas İstanbul’un küratörü Zihni Tümer, serginin bölümlerine ilişkin şu bilgileri verdi: ”Vatan, bu topraklarda istihbarat geçmişini 1000 yıl kadar geriye götürebileceğimiz bir sürece işaret ediyor. Gelenek ise tarihimiz, hafızamız, bütün bilgilerimizin derlendiği bir nokta. Gelecek bölümü, çocuklarımıza neler anlatabileceğimizle alakalı. Çünkü kurumun genel misyonlarından biri, müreffeh bir ülke ve vatana giden yolda emniyet ve müdafaa faaliyetleridir. Bütün bunları bir araya getirdik. Gurur bölümünde ise Türkiye’nin küresel ölçekte oyun bozucu ve oyun kurucu olmasını gösterdik. Son dönemde MİT’in bu noktada nelere aracı olduğu konusunda bir bölüm sunduk.”
ELE GEÇİRİLEN OBJELER
Tümer, sergide, ziyaretçilerin heyecanla izleyebilecekleri birçok metafor kullandıklarının altını çizerek, şunları kaydetti: “Teknolojinin gelişmesiyle sanat ve teknoloji bağlamında benzer algoritmaların kullanıldığı ama birbirinden bağımsız işlerin bir araya getirildiği işleri sergimize koyduk. Dama odası var. Bu da bizim için çok önemli bir metafor. Türk daması olarak tanımlanmış bir başlığın altını çizmek istedik. İçinde berabere kalma fonksiyonunu içeriyor. Bu bir centilmenlik anlaşması. Bugünkü karşılığı ‘kazan-kazan’ olan bir şeyin bir oyun içerisinde nasıl fonksiyon kazandığını göstermeye çalıştık. Bunu biraz da kurumla özdeşleştirdik. Bu odada çeşitli operasyonlarda ele geçirilmiş birçok obje ve nesne bulunuyor.”
Tümer, özellikle gençlerin MİT’i doğru tanımalarını ve MİT’te bulunmalarını teşvik etmeyi hedeflediklerini söyledi.
ROBOT KRAVAT
1965-1980 yılları arasında kullanılan robot kravat, broş görünümlü ve çapı 1.5 cm olan bir kamera marifetiyle operasyonlarda görüntü almayı sağlamış.
TUĞLA İLE DİNLEME
MİT tarafından 1965 yılında Avrupa’daki bir büyükelçiliğimizde ele geçirilen tuğla içerisine yerleştirilmiş, gizli dinleme cihazı.
ŞİFRELİ MENDİL
1960’lardan itibaren kullanılan bir gizli haberleşme metodu
DİNLEME CİHAZI KOL SAATİNDE
Kablolu kol saatleri çeşitli operasyonlarda gizli dinleme için sıklıkla kullanılan cihazlardan.
İSTİHBARAT RAPORU
Yavuz mühürlü istihbarat raporu, Fransız Konsolosluğu ile teması nedeniyle şüpheli bulunan Kilisli Hasan Tahsin’in faaliyetlerinin takibi konusunda MAH Riyaseti’nin Adana Bölge Amirliği’ne gönderdiği talimat, İstanbul Bölge Amirliği’nin bir yazısı, Felah Grubu tarafından dönemin Genelkurmay Başkanlığı olan Erkan-ı Harbiye-İ Umumiye Riyaseti’ne gönderilen yazı, Sadrazam Damat Ferit zamanında istihbarat hizmeti veren haber kaynaklarına ait liste. (Soldan itibaren)
KAYIT DEFTERİ
Kontr Espiyonaj şüphelilerine ait tutulan kayıt defteri. (1927-1931)