HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Covİd-19’lu günler, dünyanın pek çok yerinde kültürel faaliyetlere uzun molalar verilmesine neden oldu. Ancak sürekli olumsuz haberlere maruz kalan insanlarda huzursuzluk, kaygı ve geleceğe yönelik bir endişe hali baş gösterdi.
Bu durumun Covid-19’un en büyük yan etkisi olduğunu düşünen kültür duayenleri, bu olumsuz ruh halinin ilacının ‘kültür’ olduğu konusunda hemfikir. Kurulduğu günden bu yana İstanbul’un kültür hayatını şekillendiren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) de barındırdığı zengin arşivini ulaşılabilir hale getirerek elini taşın altına koydu.
İLK BATILI SANATLAR
Üniversitenin sanatı daha ulaşılabilir hale getirme çalışmalarının başında Resim ve Heykel Müzesi arşivini dijital ortama aktarmak geliyor. Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar Müzesi olarak 1937 yılında hizmet vermeye başlayan merkezde, geç Osmanlı döneminden 20. yüzyılın sonlarına kadar olan resim ve heykeller sergileniyor.
Türkiye’nin en önemli arşivlerinden birini barındıran müzede, 10 bin 140 resim ve 651 heykel bulunuyor. MSGSÜ Rektörlüğü, bu önemli arşivin belgelerini dijital ortama aktardı. Bu belgeler tasnif edildikten sonra eserlerin sanal ortamda sunumu gerçekleşecek.
10 BİN FİLMLİK ARŞİV
MSGSÜ Rektörlüğü’nün bir diğer çalışması da Türk sineması arşivi üzerine olacak. Prof. Sami Şekeroğlu tarafından 1960’lı yıllarda ilerleyen yıllarda bir merkeze dönüşmek üzere temeli atılan Sinema TV Merkezi’nde 10 binin üzerinde film bulunuyor. Yeşilcam’ın belleğini oluşturan arşiv, yakın zaman önce yalnızca film listesi olarak dijital erişime açıldı.
Açık erişimde bulunan film-arsivi.msgsu.edu.tr adresinden Türkiye’de üretilen filmlerin neredeyse tamamına ulaşmak mümkün. Çalışmalar tamamlandığında bu filmlerin paylaşıma uygun olanları sinemaseverler tarafından tek bir adresten izlenebilecek.
MÜZİK ARŞİVİ YOLDA
Ayrıca sinemaya dair kâğıt malzemeler de dijital ortama aktarılacak. Filmlerin çekimine dair fotoğraflar, afişler ve bunun gibi kâğıt materyaller de dijital ortamda tasnif edilmelerinin ardından erişime açılacak.
Şehrin kültür hayatını şekillendiren MSGSÜ, müzik arşivi oluşturmak için de çalışmalara başlayacak. 1972 yılında eğitim-öğretime başlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı için müziğin hafızası olacak bir merkez oluşturma hazırlıkları sürüyor.
‘SALGININ ETKİLERİNİ HAFİFLETMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, salgın sürecinde de İstanbul’un kültür dünyasını zenginleştirme çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Elçi, şu şekilde konuştu: “Bir şehri şehir yapan kültür ve sanat hayatındaki canlılıktır. Bu alanlarda nabzımızın yavaşlamasına asla izin vermemeliyiz. Bunun için fiziki ortamlarda bir araya gelmemiz şart değil. Dijital imkanlar sonsuz ve bazen çok daha avantajlı olabiliyor. Her zaman bardağın dolu tarafını görmeye ve krizi kazanca dönüştürmeye hedefli olduğum için salgının bizi kurum olarak içe döndürdüğü bu günlerden başka başka kazanımlarla çıkmanın yollarını arıyor ve buluyoruz. Bir araya gelemediğimiz salgın döneminde kültür ve sanat hayatımız için yapılabilecek en yararlı iş, arşivlerimizi paylaşmak olacaktır.”
Müzede, geç Osmanlı döneminden 20. yüzyılın sonlarına kadar olan resim ve heykeller sergileniyor. Türkiye’nin en önemli arşivlerinden birini barındıran müzede, 10 bin 140 resim ve 651 heykel bulunuyor.