tatil-sepeti

HABER: BEGÜM DEKAN

İstanbul yüzyıllardır kuşçuluğa dair geniş bir tarihe ve kültüre ev sahipliği yapıyor. Bu kültürü, günümüzde kuş merakını eve taşıyanlar sürdürüyor. Şehrin tarihi mekanlarında hâlâ varlığını koruyan kuşçularda, huzur veren sesleri ve rengarenk güzellikleriyle birçok türde kuşu bulmak mümkün.

MERHAMETİN SEMBOLÜ

Şehir coğrafi konumunun göç yolu üzerinde olmasıyla 225-250 arasında kuş türüne ev oluyor. Eski zamanlarda kuşlarla güzel dostluklar kuran atalarımız bu canlılara her zaman saygı ve merhamette bulundu. Tarih boyunca oluşan hassasiyetin vücut bulduğu en değerli mimari yapılardan biri ise onlara barınacak yer olan kuş evleri oldu.

Kuş denince akla ilk gelen yer Tarihi Eminönü Kuşçular Çarşısı. Baharın gelmesiyle bahçe ve balkon kullanımının artması, karne tatilinin yaklaşmasının da etkisiyle evcil kuş beslemek isteyenlerin ilk uğrak yeri Tarihi Eminönü Kuşçular Çarşısı oluyor.

MUHABBET VE SULTAN PAPAĞANI

Çarşı esnafı; ömürlerinin uzun, ev yaşamına uygun ve makul fiyatlara sahip olan muhabbet kuşu ve sultan papağanının çok rağbet gördüğünü söylüyor. Bu kuşların fiyatı 50-150 Lira arasında değişiyor. Bazı kuş türleri ise ithal edildiği için kurdaki değişimlere bağlı olarak daha yüksek fiyattan alıcı buluyor. Bunların başında papağanlar ve başta Çekya olmak üzere yurtdışından getirilen muhabbet kuşları geliyor. Bunun yanı sıra saka, kanarya ve güvercinler de ilgi gören kuş türleri arasında.

ÇOCUKLAR İÇİN

Öte yandan özellikle akıllı telefonların, tabletlerin ve ileri teknolojinin günlük rutinimizde edindiği yer büyüdükçe, internet ve sosyal medya araçlarının kullanımı da her yaştan kitleler için erişilebilir hale geldi. Eminönü Kuşçular Çarşısı’ndaki esnafa göre, dijital platformlara bağlı yetişen çocuklar, tabiat ve hayvan sevgisinden uzak yetişiyor. Çarşı esnafı, bunu durumu tersine çevirip çocuklara hayvan sevgisi aşılamak amacıyla başlangıç olarak, dönem sonunda karne hediyesi maksatlı çocuklara kuş hediye edilebileceğini belirtiyor. Böylece çocuklara ‘sorumluluk’ ve hayvan sevgisi bilincinin de erken yaşlarda aşılanabileceği ifade ediliyor.

EVLERİN SULTANI

Sultan Papağanı, Avustralya kökenli. 1800’lü yıllarda önce Amerika’ya sonra da Avrupa’ya evcilleşerek geldi. Dirençli olması ve zahmet gerektirmeyen bakımı sayesinde hem ev ortamına hem de aile üyelerine kolayca uyum sağlıyor. Meraklı bir yapıya sahip ve bu özellikleri ile eğitilmeleri de çok kolay.

EVLERDEKİ MUHABBET

Anavatanı Avustralya olan muhabbet kuşları, son derece gösterişli ve papağanlarla aynı familya içerisinde yer alıyor. Geniş renk ve desen seçenekleri ile sıklıkla evcil hayvan olarak tercih ediliyor.

NASIL BAKILMALI?

Kuşlar, kediler ve köpeklerden sonra en popüler evcil hayvanlar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Fiyatı çok yüksek değil ancak onlara kendilerini rahat hissetmeleri için gereken ilgiyi vermek de önemli. Evde kuş bakmanın püf noktaları ise şöyle:

  • Kafes, kuşun rahat hareket edebileceği genişlikte olmalı.
  • Kafesin içinde, bir su kabı, bir yem kabı ve kuşun gagasını ve tırnaklarını törpülemesi için mürekkep balığı kemiği bulunmalı.
  • Kafesin yeri, doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak uygun bir yerde seçilmeli.
  • Kuşun sağlıklı olması için günlük olarak belirli süreler dahilinde ev ortamında uçmasına izin verilmeli.
  • Kafes, haftada bir düzenli olarak temizlenmeli.
  • Yem olarak tohum, meyve ve sebze karışımı ideal bir seçim oluyor.

DIŞ PAZARA DA KANATLANDILAR

Kilis’te doğup büyütülen kuşlar, İstanbul’da kurulan karantina merkezinde kontrol işlemleri yapılarak, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Lübnan gibi Arap ülkeleriyle Afrika’ya ihraç ediliyor. Her yıl iç piyasada üretilen 5 bin kuş, 7 ülkeye ihraç edilerek, ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlıyor ve böylece ekonomiye de katkısı oluyor.
Ağırlıklı olarak muhabbet kuşu, sevda papağanı ve sultan papağanı türleri ihraç ediliyor.

03 Mayıs 2019 Cuma

Etiketler : Gündem