İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın 21. Dönem 2. Meclis Çalışma Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik kültürünün önemine dikkat çekti. Başarıya giden yolun temelinin daha fazla üretim, istihdam, katma değer, yenilikçilik, yüksek teknoloji, Ar-Ge ve ihracat olduğunu belirten Avdagiç, “Bu yoldaki görevimizi ihmal edersek Türkiye, küresel şirketlerin mutlak pazarına ve kötülük odaklarının hedef alanına dönüşebilir. Bu risklerin önüne geçmek, 810 bin üyeyi temsilen İTO Meclisi’nin görevi” uyarısında bulundu.
BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası, 250 meclis üyesinin katılımıyla 21. Dönemin İkinci Meclis Çalışma Toplantısı’nı Sapanca’da gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun kurumsal misyonundan ticari diplomasiye, uluslararası fuar faaliyetlerinden eğitim projelerine kadar pek çok konuyu gündeme taşıdı.
BİRLİK VE BERABERLİK KÜLTÜRÜ
Çalışma toplantılarının İTO’nun kurumsal yapısının ve köklü geleneklerinin can bulduğu önemli buluşmalar olduğunu vurgulayan Avdagiç, toplantılarda birlik ve beraberlik kültürünün en yüksek seviyede yaşandığını belirtti. Avdagiç, bu etkinliklerin amacının mikro meseleleri konuşmak değil, makro meseleleri tartışıp, yeni yıl için stratejilerin ve yenilikçi fikirlerin yeşerdiği bir zemin sunmak olduğunu ifade etti. Avdagiç, toplantıların bir diğer önemli özelliğinin ise yoğun iş temposundan uzak, samimi bir ortamda gerçekleşmesi olduğunu belirtti. Avdagiç, “Çalışma toplantılarımız, meclis üyelerimizin samimi sohbetlerle iletişimini güçlendirdiği, derinlemesine fikir alışverişlerinde bulunduğu birer tanışma platformu haline geliyor. Bu şekilde yanlış anlaşılmaların en aza indiği, ortak aklın en yüksek seviyeye ulaştığı bir ortam sağlıyoruz” dedi.
ÖNCÜ ŞEHİR, ÖNCÜ ÜLKE
Başkan Avdagiç, İTO’nun şehir ve üyeler için sadece bugünü değil, aynı zamanda geleceği de inşa etmek adına çalıştığını vurguladı. Avdagiç, geleceği şekillendiren politikalar üretme hedefinde olduklarını belirterek, “İstanbul bayrağını daha yükseğe taşıyacak adımları, siz değerli üyelerimizle birlikte atacağız. Sizlerle omuz omuza çalıştıkça, İstanbul ve Türkiye’nin bölgemizde ve dünyada öncü bir şehir ve ülke olacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu. Başarıya giden yolda temel şartları sıralayan Avdagiç, “Daha çok üretim, daha fazla istihdam, daha fazla katma değer, daha fazla yenilikçilik, daha yüksek teknoloji, daha fazla Ar-Ge ve daha fazla ihracat peşinde olmamız şart” dedi.
MECLİSİN TEMEL GÖREVİ
Bu prensiplerden bir an bile uzaklaşmanın risklerine dikkat çeken Şekib Avdagiç, “Görevimizi ihmal edersek Türkiye, küresel şirketlerin mutlak pazarına ve kötülük odaklarının hedef alanına dönüşebilir. 142 yıllık çabamızla Cumhuriyetimizin 101. yılına kadar kazandığımız ekonomik değerleri bir anda kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulunarak, bu risklerin önüne geçmenin İTO’nun, 810 bin üyesinin ve İTO Meclisi’nin görevi olduğunu vurguladı.
142 YILDIR EKONOMİ İÇİN VARIZ
“İTO, gücünü üyelerinden ve iştiraklerinden alıyor” diyen Avdagiç, İTO’nun tarihsel önemini şöyle vurguladı: “Odamız, bu yıl 142. yılını kutluyor. 19. yüzyılın son çeyreğinde, Sultan II. Abdülhamid’in talimatıyla 1882’de kurulan İTO, yalnızca kağıt üzerinde kurulmuş bir kurum değil; ziraat, ticaret ve sanayi alanında ülkemizin kalkınma hamlesinin baş aktörlerinden biridir. İmparatorluğun her köşesinde ticaret odaları kurup ticareti geliştirmeye çalıştık. Böylece yerli üretimi ve ihracatı artıracak hamlelere giriştik. Demiryollarının genişletilmesinden kara yollarının inşasına, limanlardan tarımda makinalaşmaya kadar birçok projenin hayata geçirilmesini sağladık.”
21. YÜZYILIN İLK ÇEYREĞİ
Cumhuriyet’in kuruluş döneminde de ekonomiye yön veren güçlü bir aktör olduklarını dile getiren Avdagiç, “21. yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakırken, ülkemizin ekonomik ivmesini kaybetmemesi için Türk özel sektörü olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Ekonomi ve ülkemizle ilgili her konuda, doğru olanın yanında durmayı milli bir görev kabul ediyor, bu bilinçle hareket ediyoruz” dedi.
MİLLİ KATILIM REKORU
Toplantıda, 2024 yılı uluslararası faaliyetlerine de geniş yer veren Avdagiç, bu yıl İTO’nun rekor seviyede etkinlik gerçekleştirdiğini belirtti. Avdagiç, “4 kıtada, 17 ülkede, 47 fuar organizasyonu gerçekleştirdik. Bu fuarlarda ürünlerimizi ve iş dünyamızı dünya pazarlarına taşıdık. Ticari ilişkilerimizi ülkemiz lehine geliştirmek amacıyla çok sayıda Oda ile mutabakat zaptları imzaladık. Ticari diplomasi kapsamında, Odamızda 20’den fazla ülkenin diplomatik temsilcilerini de ağırladık” dedi.
İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenen fuar sayısının da 100’e yaklaştığını ifade eden Avdagiç, yılsonuna kadar 2.5 milyon ziyaretçi rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Avdagiç, İFM’nin 2 katlı 40 bin metrekarelik yeni fuar holünün proje sürecinde de sona geldikleri müjdesini verdi.
GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ
Şekib Avdagiç, İTO’nun iştirakleri Teknopark İstanbul ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde (BTM) birçok önemli projenin hayata geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “BTM olarak, 1107 girişime, 1422 girişimciye destek verdik. Girişimcilerin 365’ini yani yaklaşık yüzde 25’ini kadın girişimciler oluşturuyor. 2025 yılı hedeflerimiz doğrultusunda daha fazla girişimcinin ekosistemimize katılmasını hedefliyoruz. Kadın girişimcilerimizin de sayısını artırmayı ve genç girişimcilere daha fazla fırsat sunmayı amaçlıyoruz.”
Avdagiç, SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi’nin 3. döneminin de yakında başlayacağını belirtti.
55 BİN ÖĞRENCİNİN HAMİSİYİZ
İTO Başkanı Avdagiç, konuşmasında mesleki eğitimin İTO’nun 142 yıllık misyonunun ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi. Avdagiç, “Bu bağlamda 2024 yılında, en parlak projelerimizden biri olan İTO Hamilik Projemize desteğimizi artırdık. Hedefimiz, hamisi olduğumuz okullarda eğitim gören 55 bini aşkın öğrencinin en donanımlı ve en nitelikli şekilde yetişmesine katkımızı sürdürmek” diye konuştu. Yüksek öğretimde de İstanbul Ticaret Üniversitesi’yle var olduklarını hatırlatan Avdagiç, “Üniversitemiz, en büyük sosyal sorumluluk projemiz olarak gururumuz olmaya devam ediyor. 23 yılda mezun olan öğrenci sayımız
26 bin 415’e, öğrenci sayımız ise 9 bin 561’e ulaştı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, URAP Türkiye sıralamasında bir yılda
26 sıra yükseldi. Böylece en hızlı yükselen üniversite unvanına sahip olduk” değerlendirmesini yaptı.
İSTANBUL’A HİZMET MEDENİYET HAVZASINA HİZMETTİR
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Hz. Mevlana’nın pergel metaforuna atıfta bulunarak, İstanbul’un merkez kabul edildiği bir çerçeve çizdi. Avdagiç, şöyle devam etti: “İstanbul’u pergelin sabit ucu kabul ediyoruz. Diğer ucuyla yalnızca Türkiye’yi değil, dünyanın dört bir yanını kapsayan geniş daireler çiziyoruz. İş dünyamızı, üretimde, ihracatta ve yenilikçilikte küresel hedeflerle donatıyoruz. Ancak İstanbul’a hizmetin yalnızca Türkiye’ye değil, medeniyet coğrafyamıza hizmet etmek anlamına geldiğini unutmuyoruz. İstanbul’a değer katan herkes, Filistin’e, Doğu Türkistan’a, Afrika’ya ve yeryüzünde adalet ve refah bekleyen her insana umut veriyor. Bu misyonla çalışmaya devam ediyoruz.”
TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKIYORUZ
İstanbul çehresinde yer alan İTO bina ve yerleşkelerini tarihi yarımadanın mirasına uygun şekilde yenilediklerini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, devam eden çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
Eski İTO binası: Üniversitemize bağışladığımız eski İTO binamız yaklaşık yüzde 90 bitti. Şu an için bitiş tarihimizi, Ocak 2025 olarak planlıyoruz. Tarihi yarımadada olduğumuz için çok titiz çalışıyoruz.
İTO ek hizmet binası: İnşaatın yüzde 55’i tamamlandı. Şu an işin bitiş tarihini, Temmuz 2025 olarak planlıyoruz. Manzarası ile İstanbul’u ayağınıza serecek.
Taş Hanı ek blok: Ek blok, bodrum katıyla birlikte toplam 7 kat. Yanında bir de 3 katlı bina olacak, yan yana iki yapı olarak inşa edilecek. Hedefimiz, kombine yapının 2025’in mart ayında bitirilmesi.
Yeni İTO binası: Otopark alanında inşa çalışmalarına başladık. Zemin iyileştirme, iksa çalışmaları ve jet grout (enjeksiyon) işleri de tamamlandı. Aralık ayı içerisinde kaba inşaat işlerine başlamayı planlıyoruz. Ayrıca trafo binasını taşıdık ve meydan oluşturmaya başladık.
Hidayet Camii restorasyonu: Zemin ve restorasyon güçlendirme işleri devam ediyor. Amacımız, restorasyon işlerini de 2025 yılı temmuz ayında bitirmek.
21. dönemin iki yıllık karnesi
İTO’nun 21. Dönem 2. Meclis Çalışma Toplantısı’nın açılışında konuşan İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Meclis Üyelerini, kürsüde daha fazla söz alarak, sektörlerinin sorunlarını dile getirmeye çağırdı. Ekonomik ve siyasi gündemin yanında savunma, ticaret, sosyal dayanışma ve millet-devlet ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Dr. Erken, 21. Dönem İTO Meclisi’nin iki yıllık performansına dair şu bilgileri paylaştı: “Meclis kürsüsünde iki yılda 90 Meclis Üyemiz sektörel sorunlarını dile getirmek üzere söz aldı. 183 Meclis Üyemiz kürsüyü hiç kullanmadı. 29 komitemizin sorunlarını ve görüşlerini, Meclis kürsüsünden maalesef hiç duymamışız. Ben, Meclis’te konuşan ve fikirlerini bizlerle paylaşan arkadaşlarımızın çok daha fazla olmasını arzu ediyorum. İnşallah yeni dönemde bu arayı kapatırız.”
TİCARİ DİPLOMASİ
Komitelerin iki yıl içinde 9 zümre toplantısı gerçekleştirdiğini belirten Dr. Erken, şöyle konuştu: “Zümre toplantılarına ilaveten istişare toplantısı sayısı 95 olmuş. Format, biraz daha bu yöne kaymış gibi görünüyor. 15 Kasım 2022’den bugüne kadar toplam 92 fuara iştirak edilmiş. 59 bin 856 metrekare alanda 2 bin 760 iştirakçi, bizim organizasyonlarımız dâhilinde fuarlara gitmiş. Üyelerimizden 82 heyet, Odamız dışında çeşitli temaslar yapmış. Yine bu süre zarfında Odamıza yurt dışından 70 heyet çeşitli görüşmeler yapmak üzere gelmiş. İki yıl zarfında Odamızda B2B tabir edilen 12 organizasyon yapılmış. Tüm bu organizasyonlara 960 firma katılmış. UR-GE çerçevesinde de 4 program düzenlenmiş ve buralara 53 firma katılmış.”
İTO olarak iş dünyasının çıkarlarını korumak için daha etkin bir ‘ticari diplomasi’ yürüttüklerini anlatan Dr. Erken, devlet ve iş dünyası arasındaki güçlü işbirliğinin önemine dikkat çekti. İTO’nun ülkenin ekonomik sorunlarına dair çözüm üretme ve karar alıcılara yol gösterme sorumluluğuna sahip olduğunu ifade eden Erken, “İş dünyası olarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal meselelerinde başrol oynamalıyız” dedi.
BEŞ ÖNEMLİ DEĞER
Dr. Erken, devletin temel görevinin milletin refahını ve huzurunu sağlamak olduğunu vurgulayarak, Hz. Ali’nin toplumsal yapı hakkındaki sözlerine atıfta bulundu. Devletin farklı kesimlerinin uyum içinde devam etmesi gerektiğini belirten Erken, şunları söyledi: ”İnsanoğlunun beş önemli değeri vardır ki, bunların korunması daima esas olarak değerlendirilmiştir. Bunlar; can, mal, akıl, nesil ve dinin korunması. Millet, belli değerler etrafında toplanan insanlardan müteşekkildir. Devlet, insanın ve insanlardan müteşekkil milletin bu değerlerini korumakla mükelleftir. Hiçbir yönetici, yanlışlarının ve sorumsuzluklarının bedelini gelecek nesillere bırakmamalı.”
KÜRSÜDEN YANSIMALAR
İTO’nun, 21. Dönem 2. Meclis Çalışma Toplantısı’na katılan Meclis Üyeleri, görüş ve önerileriyle sektörlerin nabzını yansıttı.
İstanbul Ticaret Odası 21. Dönem 2. Meclis Çalışma Toplantısı, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu'nun, Divan Heyeti'ni takdimiyle başladı. Divan Heyeti Başkanlığı'nı Dr. Mustafa Cantürk, yardımcılığını ise Murat Günday ve Mete Yiğit yürüttü.
DÜNYA SAATÇİLİK GÜNÜ HER YERDE DUYURULMALI
Dr. M. Çağrı Gündoğdu-Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda 10.10 tarihini ‘Dünya Saatçilik Günü’ ilan ettik. Dünya saatçilik gününü ilan ettiğimizi, ABD’den Japonya’ya, Avrupa’dan İngiltere’ye kadar duyurduk. Bu günü, Oda yayınlarımız ve mecralarımızda da duyurmamız gerekiyor.
YÜKSELEN MARKALAR TÜRKİYE’YE YAYILDI
Hatice Güner Kal-Telekomünikasyon Meslek Komitesi: Geleceğini Yazan Kadınlar, Fikrim Artık İşim gibi projelerimiz diğer illerimize de rol model oluyor. Geçen yıla kadar sadece İstanbullu firmaları kapsayan Yükselen Markalar Projemiz, bu yıl itibariyle Yükselen Markalar Türkiye çatısı altında tüm ülkeye yayıldı. Hiçbir hikayeyi yarım bırakmazsak başarıyı elde ederiz.
DOĞRULARI VE YANLIŞLARI SÖYLEYELİM
Veysi Cengiz Balçık-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Geçtiğimiz ay ilaç fiyatlarına yüzde 23.5 oranında zam yapıldı. Ancak bu zam, 2025 yılını da kapsayacak şekilde belirlendi. Ülkemizde yapılan doğru işleri takdir etmeli, yanlışları da karşısında durarak dile getirmeliyiz. İTO üyeleri, istihdamın ve vergi gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını sağlıyor.
TEKNOLOJİ YOL HARİTASI OLUŞTURALIM
Utku Can Ayyarkın-Kargo, Posta ve Depolama Meslek Komitesi: Dijitalleşme ve yapay zekayı konuştuğu-muz bu dönemde, İTO’da teknoloji yol haritası oluşturmalıyız. Mavi ve beyaz yakalı çalışanların yanı sıra metal yakanın da hayatımızda olduğu bir altyapı kurmamız şart. İTO verileriyle yatırımcılara yol haritası oluşturalım.
TURİZM İÇİN TAKSİ SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
Levent Birant-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: İstanbul’da mevcut durumda 18 bin 395 taksi bulunuyor. Bu sayıya ek olarak 2 bin 500 yeni taksi plakası daha çıkarılacak ve toplam taksi sayısı 20 bini aşacak. Türkiye’de turizmde ilerlemek istiyorsak taksi sayısını artırmamız gerekiyor. Bu sorunların çözümü için İTO’nun UKOME’de temsili olmalı. Engelli personel çalıştırmayı da sektörlere göre revize etmeliyiz.
TAŞIMACILIKTA BELGELER SADELEŞTİRİLSİN
Ercan Karakurt-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Dijitalleşme sayesinde gece lojistiği, kent içi, deniz ve demiryolu taşımacılı-ğına yönelik çözümleri daha da geliştirebiliriz. Elektronik Taşıma Takip Sistemi (ETTS) ve e-irsaliye sistemlerinin entegrasyonu sektörde önemli bir rahatlama sağlayacak. Karayolu taşımacılığında da belgeler sadeleştirilmeli.
KAMU ALIMLARINDA YERLİ ÜRÜNE ÖNCELİK
Nazım Erdemir-Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi: Haksız rekabet ve taklit ürünlerin artması sektörleri-mizi zorluyor. Bankacılık sisteminde ek mali rapor talepleri ve yüksek faiz oranları, sektörü durma noktasına getiriyor. Üretime uygun finansman olanakları artırılmalı. Kamu alımlarında yerli üretim ürünlerinin daha fazla tercih edilmesini bekliyoruz.
ÜRETİMİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLERE VERGİ ÇÖZÜMÜ
Gürbüz Turan-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin tespit edilip yerli üretime kazandırıl-ması için çalışma yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yerli üretim mümkün değilse, bu ürünlerin ithalatında uygulanan vergilerin azaltılması sektörlerimizi rahatlatacak. İthal ettiğimiz ürünlerin sadece miktarına değil, niteliğine de dikkat etmeliyiz.
CEZALAR SEKTÖRLERİ DARBOĞAZA SOKUYOR
Noman Sağ-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Sektörlere uygulanan cezalar, firmalar için ciddi mali baskılara neden olmaya başladı. Son enflasyon verilerinin ardından bilanço aktif toplamı 30 trilyon TL olarak tahmin edilirken, bu rakam 49 trilyon TL’ye yükseldi. Bu durum, yeniden değerleme sürecinin yaşandığına işaret ediyor. Mevcut bilançolar ışığında bağımsız denetimin daha yaygın hale gelmesi öngörülüyor. Ayrıca mükellefler için getirilen 7 bin TL nakit sınırı oldukça düşük. Taşıt tanıma ve POS cihazı uygulamaları konusunda da bazı adımlar gereksiz.
BANKNOTLARIMIZI GÜNCELLEMELİYİZ
Hikmet Tanrıverdi-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: En büyük banknotumuzun 200 TL olması, enflasyon karşısında yetersiz kalıyor. Avrupa’da en büyük banknot 500 Euro, İsviçre’de ise 1000 Frank. Banknotların yenilenmesi gerekiyor.
210 BİN ÇALIŞANIN EMEĞİ BOŞA GİTMESİN
Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Türkiye, kurulu enerji gücü 110 bin megavatla dünyada 14. sırada. Yenilebilir enerjide ise AB’de 5., dünyada 12. sıradayız. Türkiye’de enerji çeşitlendirmesi gayet başarılı. Elektrik üretim tarafında 60 bin, iletim hattında 10 bin, dağıtım tarafında ise 130 bin çalışan var. Bir lambayı aydınlatmak için 210 bin kişi çalışıyor. Enerjiyi boşa harcamayalım.
ADA BAZLI DÖNÜŞÜM DAHA HIZLI VE ETKİLİ
İshak Koçoğlu-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: Beklenen Marmara depremi sonrasında ekonomik olarak ciddi sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle, yapılarımızı güncelleyerek dönüşüm sürecini hızlandırmalıyız. Ada bazlı dönüşüm, bu süreçte daha hızlı ve etkili bir çözüm sunabilir. Böylece imar fazlası oluşturarak, kalan alanları yeşil alan veya otopark gibi sosyal alanlara dönüştürebiliriz.
ABONELİKLER DE DİJİTAL YAPILABİLSİN
Hakan Akdoğan-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Elektronik ilan doğrulama sistemiyle ilan portalları şeffaflaşmış olacak. e-devlet üzerinden kira kontratlarının yapılmasıyla düzenli istatistik tutulabilecek. Abonelik işlemleri dijital ortamda yapılabilsin.
İSTANBUL İÇİN ÇALIŞTAY ÖNERİSİ
Metin Ağırman-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Üniversitemizi daha yukarı taşımak için çalışmalı ve bununla ilgili bir yol haritası çizmeliyiz. Depreme hazırlık çalışmalarını hızlandırmalıyız. İstanbul’da her türlü sorunun ele alınabileceği bir çalıştay düzenlenmesini talep ediyoruz.
GELECEĞİMİZİ BİZ YETİŞTİRELİM
Doç. Dr. Ayhan Etyemez-Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: Gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miras, kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktır. Sanayi meslek liseleri ile işbirliğimizi artırmalıyız. Güçlü bir sanayi altyapısı için makinaları üretmekle kalmamalı, gençlerimizi geleceğin liderleri olarak yetiştirmeliyiz.
GÖÇLER, ENFLASYONU ETKİLİYOR MU?
Özcan Altunkaya-Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi: Ekonomik durgunlukta firmalar, bütçe daraltmasına ilk önce reklam ve tanıtım harcamalarını azaltmakla başlıyor. Bu durumun yanlış ve negatif etkisi olduğunu sektörlere anlatmalıyız. Enflasyon hâlâ istenen seviyelerde değil. Türkiye çok fazla göç aldı ve bu durumun enflasyon üzerindeki etkisini araştırmamız gerekiyor.
SPORDA EŞİT VERGİ UYGULANMALI
Ramazan Hakan Yılmaz-Kültür ve Spor Meslek Komitesi: Sporcuya yatırım yapmamız gerektiği ortada, ancak bu konudaki teşvikler yeterli değil. Özel okullarda spor etkinlikleri için fatura istediğinizde KDV oranı yüzde 8 iken, spor kulüplerinde aynı hizmeti aldığınızda bu oran yüzde 20’ye çıkıyor. Aynı hizmete farklı vergi uygulaması, eşitlik ilkesine aykırı.
DÜŞÜK FİYAT BASKISI HAKSIZ REKABET OLUŞTURUYOR
Osman Varoğlu-Telekomünikasyon Meslek Komitesi: e-ticaret firmaları, en uygun fiyatı sunmaya çalışıyor ve bu fiyat rekabeti, özellikle KOBİ’ler için büyük zorluk yaratıyor. Uygun fiyat sunamayan firmaların satış yapma şansı neredeyse yok. Bu alanda adil bir rekabetin sağlanması için mevzuat düzenlemelerine ve vergi denetimlerinin artırılmasına ihtiyaç var.
YAPAY ZEKA GELİRLERİ ARTIRMADI
Doç. Dr. Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Yapay zeka, beklediğimiz gibi gelirlerimizi artırmadı. Nobel ödüllü Daron Acemoğlu, yapay zekanın düşündüğümüz kadar iyimser bir gelişme olmadığını vurguluyor; haklı olduğunu da görüyoruz. Dijital okuryazarlık, gelecekteki rekabet gücümüzü artırmak açısından kritik bir öneme sahip.
TÜRKİYE SANAYİSİ GENÇLERİMİZE EMANET
Dr. Mehmet Akif Özyurt-Takım Tezgahları ve Otomasyon Meslek Komitesi: Personelimizi kendi çocuklarımız gibi düşünmeliyiz ve ara eleman olarak tanımlamaktan kaçınmalıyız. Bir aileye sorsanız, ‘Oğlunuz ne iş yapıyor?’ diye, ‘ara eleman’ dediğinde, o aile nasıl hisseder? İşte biz gençlerimizi daha kıymetli hale getirmeliyiz. Ülkemizin sanayisinin geleceği için bu gençlerin potansiyelini değerlendirmek ve onlara destek olmak son derece önemli.
FİRMALAR İÇİN VERGİ KARNESİ
Bayram Bilgin-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Mevcut süreçte, vergisini düzenli ödeyen firmalar bile vergi ödemekte zorluk yaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, firmaların geçmiş vergi karnelerine bakarak onlara destek sağlayabilir. Düzenli vergi ödeyen, ancak şu anda işleri daralan firmalara yönelik bir ayrıcalık tanınmalı.
HAKEM HEYETLERİ DOSYALARI İYİ İNCELEMELİ
Murat Günday-Mobilya Meslek Komitesi: 7 bin TL ve üzeri alışverişlerin bankadan ödenmesine sektörümüz hazır değil. Kredi kartı günlük kullanım limitlerinin kısıtlanması, nakit döngüsü sıkıntımızı artırıyor. İTO Hakem Heyeti’nin, dosyaları daha ayrıntılı incelemesini istiyoruz.