İstanbul’un dönüşümü milli bir proje

Giriş: 24.10.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi, ekim ayı toplantısında Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’yu ağırladı. Göksu, Esenler’deki kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi verdiği toplantıda, “Çalışmalarımızdan haberi olmayan İTO üyelerini yeni ihalelere katılmaya davet ediyoruz” dedi. İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın da yapı denetiminde yaşanan sorunlarla ilgili özel bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

TOPLUMSAL SEFERBERLİK

İstanbul’daki yapı stokunun büyük bölümünün değişmesi gerektiğini dile getiren Başkan Göksu, kentsel dönüşüm projesinin milli bir proje olduğuna ve bu projenin toplumsal seferberlikle başlatılması gerektiğine dikkat çekti. Göksu, “Deprem önce ticareti vurur. İstanbul, Türkiye’ye bakıyor. Ama Türkiye İstanbul’a bakamaz. Bu nedenle İstanbul’da büyük bir deprem, Türkiye’nin bağımsızlığının sorgulanacağı çok önemli bir süreci başlatabilir” dedi.

SUÇ ORANI BİLE DÜŞTÜ

Hem kentsel hem de kültürel dönüşümde Esenler’in İstanbul’a örnek bir ilçe haline geldiğini ifade eden Tevfik Göksu, ilçede 20 binden fazla kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Başkan Göksu, suç oranında 2009 yılında ilk üç içinde olan ilçenin 2016 yılında en son sıraya yerleştiğine dikkat çekti. Göksu, son beş yılda Esenler’de 25 bin konutun dönüştüğü, ilçenin gelecek 10 yıl içinde çok büyük gelişmeler kaydedecek dönüşümleri bir bir hayata geçirmeye devam ettiği bilgisini vererek, dönüşümü yapılan ve devam eden projelerle ilgili bir sunum yaptı. Toplantıya İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da katıldı.

KORUMA KURULLARINDA İNŞAAT MÜHENDİSİ YOK

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Oğuz Ceylan, Anıtlar Kurulu’na sunulan projelerin çoğunun 660 sayılı kararın gereklerini karşılamadığına dikkat çekti. İTO İnşaat İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Ceylan_ projelerle ilgili olarak yaşanan süreci şöyle anlattı: “Projelerin standartların çok altında olması nedeniyle geri döndüğünü biliyorum. Projenin 2-3 kez dönmesi 1.5 yıllık bir süre kaybına neden oluyor. Ayrıca kuruldaki raportör sayısı az ve nitelikleri yeterli değil. Bu nedenle projeler eksik bilgi ile kurula sunuluyor. Sıradan bir büro bu koruma projelerini hazırlayamaz. Koruma kurullarında inşaat mühendisleri de yer almalı. Güçlendirme projeleri gelince bunu inceleyecek kimse yok.”

YAPI DENETİMİNDEKİ SORUNLAR ZORLUYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı ve İnşaat İhtisas Komitesi Başkanı Gökhan Murat Kalsın, yapı denetiminde yaşanan sorunların giderilmesi için sektörün hazırladığı raporun bakanlığa sunulacağı bilgisini verdi. Komite, yapı denetim mevzuatının uygulanamaması nedeniyle inşaat sektörünün sahada karşılaştığı sorunları ele aldı. Toplantıda, Anıtlar Kurulu ile ilgili yaşanan sıkıntılar, iş davaları ve müktesep hakları, tapu işlemlerinin hızlandırılması için yapılması gerekenler de değerlendirildi. Komite üyeleri, yapı denetim mevzuatının yeterli olmasına karşın, işi düzgün yapmayan firmalar nedeniyle uygulamada yaşanan eksikliklerden örnekler sundu.

Bu örnekler arasında; denetimin ucuza mal edilmesi için yapılan pazarlıklar sonucunda işin kalitesinin düşmesi, denetimin mekanik tesisat, izolasyon gibi tüm tesisat ve malzemelerinde yapılmaması yer aldı. Komite bu firmaların da denetlenmesini istedi.