İstanbul'da 7,5 milyon konut ve işyerinin 1,5 milyonu yüksek risk altında bulunuyor. Uzmanlar, İstanbul'da acilen yıkılacak 600 bin konut olduğunu ifade etti.
İstanbul Ticaret Gazetesi'ne konuşan Gayri Menkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, İstanbul'da 6 milyon civarında konut ve 1,5 milyon civarında da iş yerinin olduğunu belirterek, “İstanbul’da hedef 5 yılda 600 bini acil olmak üzere toplam 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü dönüştürmek. Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında sahada başlamış ve başlayacak olan pek çok proje var. Ciddi bir bütünleşik konut politikası, acil kodu ile Türkiye’nin gündeminde üst sıralarda yer almalı” dedi.
AMAÇ SADECE KENTİ DÖNÜŞTÜRMEK DEĞİL
Çekici, kentsel dönüşümde aslolanın kenti sadece dönüştürmek amaçlı değil, şehri değer ve insan odaklı dönüştürmek esaslı olması zorunluluğunun altını çizdi. Dönüştürülen yere bütünleşik bir değer katmanın esas olduğunu dile getiren Çekici, “Dolayısıyla kentsel dönüşüm, değişimin yaşanacağı bölgeler açısından belediye, vatandaş, geliştirme şirketleri gibi stratejik öneme sahip ilgili tüm paydaşları etkileyen ve bu paydaşların her birinin tutum ve yaklaşımlarından doğrudan etkilenen bir süreçtir. Kentsel dönüşümler, kamuyu, özel sektörü ve sivil oluşumları bir araya getiren büyük kapsamlı projelerdir. Bu tip projelerde sağlıklı uzlaşımlar ve güvenilir platformlar yaratmak gerekir” diye konuştu.
106 BİN 225 BİNA VE 1 MİLYON BAĞIMSIZ BÖLÜM BAŞVURUSU TOPLANDI
İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandırmak ve güvenli yerleşimleri sağlamak için başlatılan Yarısı Bizden kampanyası ciddi önem arz ediyor. İstanbul’un 39 ilçesini kapsayan Yarısı Bizden kampanyasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü koordine ediyor. 26 Nisan- 2 Haziran 2023 tarihlerini kapsayan ilk başvuru döneminde e-devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüme ilişkin başvuru toplandı.
2,4 MİLYAR LİRALIK DESTEK
9 Ağustos 2024’te de kampanyanın yeni dönemi başlatıldı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, artık süre kısıtlaması olmaksızın başvuruların devam edeceğini açıkladı. 11 Ekim’de yeni bir adımı daha duyuran Bakan Kurum, alan bazlı büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanmışsa Bakanlığın devreye girebileceğini söyledi. Yarısı Bizden kampanyasında şimdiye kadar 2,4 milyar TL’lik destekle 213 yapıdaki 2 bin 116 bağımsız bölüme hibe, kredi ve tahliye desteği ödemeleri başlatıldı.
Gayri Menkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, sivil tarafın bilinçlendirilmesi ve eğitiminin de önemle üstünde durulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Uzlaşı adabı ve kültürünün oluşması için ciddi bir bilinçlendirme kampanyası hayata geçirilmeli. Kentsel dönüşüm politikası, ülke genelinde geliştirilecek arazi kullanımı ve arazi yönetimi ekseninde, ulusal konsensusla, afet yönetimi yanında doğa ve yeşil alan esaslı bir model çerçevesinde şekillenmeli. Kentsel dönüşüm hamlesiyle eş zamanlı olarak sosyal konutların yaratılması ve erişilebilir konut modellerinin kurulması da gerekiyor.”