Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
İstanbul’da alışık olmadığımız bir türbe mimarisi görmek isterseniz Keçecizade Mehmet Emin Fuat Paşa Camii ve Türbesi’ni mutlaka görün. Endülüs mimarisi dediğimiz tarzda yapılan bu yapı, İstanbul Suriçi Çemberlitaş Binbirdirek Mahallesi, Peykhane Caddesi üzerinde 1870 yılında inşa edilmiş. Türbenin bir başka ilginç özelliği ise adını taşıdığı Keçecizade Fuat Paşa’nın ölmeden önce bu yapının tasarımını yaptırmış olmasıdır. Tanzimat dönemi sadrazamlarından Fuat Paşa, 1869 yılında Fransa’nın Nice şehrinde vefat ettikten sonra sağlığında yaptırdığı caminin yanına inşa edilen türbeye nakledilmiş.
SÜSLEMELERİ VE KAPILARI FARKLI
İki caddeye açılan bir avlu içinde Keçecizade Fuat Paşa Camii ve Türbesi yer alıyor. Caminin kapısı üzerinde sundurma biçiminde bir giriş bulunuyor. Cami sekizgen planlı olup, sekiz duvar üzerine merkezi kubbe oturuyor. Bu kubbe basık ve penceresizdir. Cami ve türbe, İstanbul’da, hatta Türkiye’de az sayıdaki Endülüs tarzı mimari yapılardan biri. Bu özelliği ile İstanbul severlerin dikkatini çekiyor. Sade bir camiye karşılık süslemeleri ve kapı formu ile El-Hamra’dan izler taşıyan şahane bir türbesi bulunuyor. At nalı kapı ve pencereleri Kurtuba Ulu Camii’ni hatırlatıyor. Fuat Paşa’nın Türbesi ise kademeli kaidesi ve sekizgen yapısı ile tipik bir Osmanlı türbesi özelliklerini taşıyor. Ancak dış cephesindeki süslemeleri sayesinde klasik Osmanlı türbelerinden ayrılıyor. Türbe dış cephe süslemeleri nedeniyle camiden daha çok dikkat çekici. Yeri alt giriş kapısının sağ tarafında olup, türbenin bir kısmı cami avlusuna, bir kısmı da dışarı bakıyor.
İLERİ GÖRÜŞLÜ DEVLET ADAMI
Tanzimat dönemi Osmanlı sadrazamlarından olan Keçecizade Fuat Paşa, şair Keçecizade Mehmet İzzet Efendi’nin oğludur. Tanzimat sonrası dönemde de pek çok defa Dışişleri Bakanlığı ve sadrazamlık yaptı. Aslen doktor olan paşa, genç yaşta diplomat olmaya karar verdi ve Londra, Bükreş, Petersburg, Yanya ve Şam’da çeşitli görevlerde bulundu. Son olarak Sultan Abdülaziz döneminde sadrazamlığa getirildi. Zamanının ileri görüşlü devlet adamlarından olan paşanın devlet kademesinde görevlerinin yanında günümüzde bile etkisi olan birçok güzel hizmeti oldu. Galatasaray Lisesi’nin kurucusu olması, Şirket-i Hayriye yani şehir hatları vapurlarının hizmete alınması, Divan Yolu’nun Gülhane kısmının genişletilmesi, Fuat Paşa’nın unutulmaz hizmetleri arasında yer alıyor.
HAZIRCEVAP FUAT PAŞA
Fuat Paşa, tarihe sivri dili ve hazırcevaplığı ile adını yazdırmış bir devlet adamıdır. Hakkında birçok nükte anlatılır. En meşhuru ise Fransa İmparatoru 3. Napolyon’un Osmanlı’yı zayıf gösteren bir konuşmasına karşılık paşanın verdiği şu cevaptır: “Haşmetmeab, siz, bendenize, başka bir devlet gösterebilir misiniz ki, üç yüz senedir, dışarıdan sizlerin, içeriden bizlerin, devamlı tahribine direnebilmiş! Evet, üç yüz senedir, siz dışarıdan, biz içeriden, bu devleti yıkamadık!”
08 Kasım 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı