tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

Cumhuriyet döneminin ilk belediye başkanlarından ve valilerinden Ali Haydar Yuluğ, İstanbul’da görev yaptığı toplam 14 ay boyunca kentte pek çok yeniliğe imza attı. Mart 1923’ten Haziran 1924’e kadar süren belediye başkanlığı döneminde itfaiye ve mezbaha başta olmak üzere İstanbullulara pek çok eser kazandırdı. Ali Haydar Yuluğ’un belediyecilik uygulamaları o kadar beğenildi ki, 8 Haziran 1924’te henüz yeni kurulmakta olan Ankara’ya belediye başkanlığına tayin edildi. Devletin gözde kenti Ankara’yı artık o imar edecekti.

35 OKUL YAPTIRDI

İzmir’de 1879’da doğan Yuluğ, Mülkiye Mektebi’ni bitirdikten sonra Ege bölgesinde idarecilik görevlerinde bulundu. Seferihisar ve Milas kaymakamlıkları bunlardan bazıları. Başarılı kaymakamlık görevlerinden sonra Bolu Sancağı’na mutasarrıf olarak atandı. Bolu, milli mücadele sırasında İstanbul ve Ankara arasında iletişim ve ulaşım açışından oldukça kritik bir bölgeydi. Yuluğ, bu sırada konumunu da tehlikeye atarak Ankara Hükümeti’nden yana tavır aldı. Onun bu tercihi kaderini de belirledi ve 1921’de milli mücadelenin sembol merkezlerinden Sivas’a vali olarak atandı. Burada görevde olduğu 1.5 yıllık zaman diliminde 35 okul yaptırıp kilometrelerce yol açtırdı.

İstanbul ve Ankara’ya büyük hizmetler sunan Yuluğ, ömrünün son günlerinde Sultanahmet’teki bakkal dükkanıyla hayatını sürdürmek zorunda kaldı.18 Eylül 1937’de kalp yetmezliği sonucu vefat eden Yuluğ’un mezarı Edirnekapı’da bulunuyor.

KENTE GETİRDİĞİ YENİLİKLER

  • Mezbaha: Sütlüce’ye 1919’da modern bir mezbaha yapımına başlandı. Mezbaha, Yuluğ döneminde tamamlandı.
  • Et buzhanesi: Sütlüce Mezbahası’nın yanına bir buzhane yaptırdı.
  • Ucuz et mağazası: Halkın ucuz et yemesi için şehrin belli bölgelerinde belediyeye bağlı kasap dükkanları açtırdı.
  • Halk ekmek ve odun-kömür: Atıl olan Unkapanı’ndaki değirmeni belediye adına kiraladı. Burada öğüttükleri unu Nişantaşı’ndaki ekmek fabrikasında kullanarak, halkın ucuz ekmek almasını sağladı. Kışın yakacak ihtiyacının ucuz temin edilmesi için de sahil kesimlerin odun-kömür depoları kurdurdu.
  • Belediyeye ilk matbaa: Yuluğ, belediyeye ait bir matbaa kurdurdu.
  • Kimyahane: Fatih’te kurduğu kimyahane, halk ve gıda sağlığını koruyan en önemli kurum oldu.

10 Temmuz 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem