Salı, 05 Kasım, 2024
Küresel salgınla hızla yayılan dijital teknolojiler, finansal teknolojinin (fintek) de gelişmesini hızlandırdı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin raporu, bu alanda yaşanan değişimi ilk kez rakamlarla ortaya koydu. 2021’de 520 fintek firmasının faaliyet gösterdiği ekosistemde gerçekleşen yatırım miktarı 64 milyon doları aştı. Sırada, İstanbul Finans Merkezi’nde İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü’nün kurulması var.
Türkiye’deki fintek macerası, ATM’lerin kurulmasıyla başladı. Hızla yayılan dijital teknolojiler, finansal ürün ve hizmetlerin maliyetlerini düşürürken, ekonomi genelindeki verimliliği de artırdı. Öte yandan, kullanıcıların özgün ihtiyaçlarına uygun finansal hizmetler geliştirildi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonu ve startups.watch işbirliğiyle ilk kez hazırlanan Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2021 yayımlandı.
520 FİNTEK ŞİRKETİ
2021’de yapılan birçok düzenleme, hem bankacılık hem fintek sektörünü hızla geliştirecek bir altyapı sağladı. Rapora göre, 70.3 milyon aktif bireysel dijital bankacılık kullanıcısı bulunan Türkiye’de, 1.7 milyon POS cihazı, 52 bin ATM, 82.8 milyon kredi kartı, 54.4 milyon ön ödemeli kart sayısına ulaşıldı. 520 fintek şirketinin faaliyet gösterdiği ekosistemde, 2021’de 64 milyon doları aşkın yatırım gerçekleşti. 2021’de çıkış yapan fintekler, toplam 48 milyon dolarlık hisse sattı.
SÜREÇ KOLAYLAŞTI
Küresel salgının etkisiyle finans sektörünün değişen ihtiyaçları, ürün ve hizmet uygulamalarında dijitalleşmeyi artırdı. Uzaktan müşteri edinimiyle bireysel müşterilerin kimlik tespiti ve sözleşme süreçlerinin fiziki olarak yürütülmesi zorunluluğu ortadan kalktı. Bunun yanı sıra TR Karekod düzenlemesiyle karekod teknolojisi aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Ödeme hizmetlerine ilişkin güncellenen ikincil düzenlemeyle açık bankacılığa dair tanımlar netleştirilerek ödeme emri başlatma ve hesap bilgisi hizmet sağlayıcı iş modelleri kullanıcıların hayatına girdi.
Bu düzenleme, ödeme hizmetlerinin teknik ve hukuki altyapısını güçlendirecek.
YENİ İŞ MODELLERİ
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin kurulması, paya ve borca dayalı kitle fonlaması, e-para kuruluşları için IBAN uygulaması gibi birtakım yenilikler, sektöre yeni bakış açıları getirdi ve yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına imkan tanıdı. Dijital bankacılık ve servis modeli bankacılığı yönetmeliğiyle dijital para alanındaki çalışmaların finansal teknolojiler sektörüne yeni bir anlayış getirmesi ve fintek ekosistemindeki iş modellerini çeşitlendirmesi bekleniyor.
İFM’NİN ANA ODAĞI
İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) ana odaklarından biri de fintek. İFM içerisinde fintek temalı ve teknopark statüsünde İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü kurulması planlanıyor. Bununla birlikte, İFM bünyesinde finteklerin ürün ve hizmetlerini korumalı bir alanda geliştirebilecekleri düzenleyici deney alanına yer verilecek. Bu teknoloji üssünde, özellikle startup ve büyüyen girişimlere (scale up) destek verilecek. Aynı zamanda yeni merkezde yer alacak Fintech Hub platformunda, sanal olarak hızlandırma ve kuluçka hizmetleri geliştirilecek. Fintech Hub ile fintek girişimcileri çevrimiçi platformda bir araya getirilerek sektörün gelişmesi sağlanacak.
MİLLİ FİNTEK STRATEJİ BELGESİ YOLDA
Yeni yılın ilk aylarında yayımlanması planlanan Milli Fintek Strateji Belgesi’nin temel amaçları şunlar:
* Fintek ekosisteminin gelecekteki hedeflerini ortaya koymak.
* Bu alanda gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir konuma gelmek.
* Finansal teknolojilere ilişkin mevzuatı, yeni iş modellerini destekleyecek şekilde tasarlamak.
2020-2021 DÖNEMİNDE NELER OLDU?
* Finans şirketleri dijitalleşti.
* Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kuruldu.
* Karekod teknolojisinin kullanımı konusunda bir standart getirildi.
* Uzaktan kimlik tespiti uygulamasına geçildi.
* Dijital bankacılıkta 7/24 para transferi gerçekleştirilebilen FAST uygulaması devreye girdi.
* Paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
* NFC teknolojisi, kimlik belgesinin doğrulanması esnasında birincil yöntem olarak zorunlu kılındı.
* Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kuruldu.
* Ödeme hizmetleri için ikincil düzenleme yenilendi. PSD2 düzeyinde açık bankacılık düzenlemeleri yapıldı.
* Servis Modeli Bankacılığı ve Dijital Bankacılık Yönetmeliği yayımlandı.
10 Ocak 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı