istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İstanbul’a daha fazla kongre turisti çekmeliyiz

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kongre turizminin önemine dikkat çekerek, “Kongre turizmi katılımcıları, diğer turistlere göre en az 4-5 kat daha fazla harcama yapıyor. 2025’te destek verdiğimiz 15 kongre İstanbul’da gerçekleştirilecek. 2026 ve sonrası için de birçok kongrenin İstanbul’a gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Giriş: 09.05.2025 - 10:03
Güncelleme: 09.05.2025 - 10:03
İstanbul’a daha fazla kongre turisti çekmeliyiz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’un marka değerini artıracak, ticaretin ve ekonominin gelişmesini sağlayacak her alanın İTO’nun ilgi alanı olduğunu belirterek, turizmin bunların başında geldiğini söyledi.


TÜROB 25. Olağan Genel Kurulu, 5 Mayıs 2025'te Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) 25. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Avdagiç, İstanbul’da turizmle ilgili ilk aktivitenin 1863’te organize edilen sanayi fuarı olduğunu ve bu fuar vesilesiyle kente yurt dışından iş heyetlerinin geldiğini hatırlatarak, “Bu, turizm ve ticaretin ne kadar iç içe olduğunun önemli bir göstergesi. Bu yüzden İTO olarak Turizmi Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) ile beraber tarihsel bir mesuliyetin yansıması olarak buradaki süreçlerimizi devam ettiriyoruz” dedi.


4-5 KAT FAZLA HARCAMA

Avdagiç, TUGEV ve ICVB’nin küresel turizm ve kongre sektörlerinde İstanbul’u temsil ettiğini ve pazar payını sürekli artırmak ve daha nitelikli hale getirmek için önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, “Kongre turizminin şehrimize olan katkısını önemsiyoruz. Kongre turizmine katılan katılımcılar, diğer turistlere göre en az 4-5 kat daha fazla harcama yapıyor, daha fazla şehre gelir bırakıyor” diye konuştu.


İstanbul turizminin güçlü yönlerinden bahseden Şekib Avdagiç, şunları kaydetti: “Yaptığımız araştırmalara göre, en avantajlı olan konularımız toplantı mekanlarımız, nitelikli otel imkanlarımız ve uluslararası erişilebilirlik olarak öne çıkıyor. Bu bağlamda şehrimizin altyapısının ve hizmet kalitesinin özellikle Avrupa şehirlerine kıyasla ne kadar yüksek seviyede olduğunu görebiliyoruz. Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği (ICCA) verilerine göre, İstanbul şu anda Avrupa’da 16, dünyada 21. sırada. Biz bunu en kısa zamanda ilk 10’a sokmaya çalışıyoruz.”


BU YIL 15 KONGRE

Avdagiç, 2024’te ICVB olarak doğrudan ve dolaylı olarak İstanbul’a çok sayıda kongre kazandırdıklarının ve katılımcı sayısının 50 ile 7 bin 300 arasında değiştiği 88 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptıklarının altını çizerek, “Önümüzdeki dönemde daha fazla kongrenin olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2025’te destek verdiğimiz 15 kongre İstanbul’da realize edilecek. 2026 ve sonrası için de birçok kongrenin İstanbul’a gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


İSTANBUL TURİZM ENDEKSİ

Geçen yıl çalışmasına başladıkları ve bu yıl tamamlama aşamasına geldikleri İstanbul Turizm Endeksi projesiyle İstanbul’daki turizm verilerini daha nitelikli ve gerçekçi şekilde ortaya koymaya çalışacaklarını belirten Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Amacımız sektör paydaşlarının kaynaklarını daha etkin şekilde kullanmasını sağlamak. Uluslararası turizm fuarlarına TUGEV olarak ciddi şekilde katılım sağlıyoruz. Bu şekilde İstanbul’un tanıtımına, kongre turizmine katkı vermeye devam ediyoruz. Hepimizin elini taşın altına koymasıyla turizmin sorunlarını hızlı bir şekilde aşabileceğimizi düşünüyoruz. Turizm sürekli bir öncekinden daha fazla ilgi isteyen, sürekli çalışma gerektiren bir alan. Dolayısıyla bazı konuların daha sorun çıkmadan çözülmesi ve ortadan kaldırılması önem arz ediyor.”


Ersoy: Nitelikli turiste odaklanacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TÜROB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye turizmini yalnızca niceliksel olarak değil, aynı zamanda niteliksel olarak da geliştirmenin ve yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürmenin önemine dikkat çekti. Ersoy, 2025’in ilk 4 ayına ilişkin, “Kişi başı gecelik gelirde başarılı bir tablo ortaya koyduk. 2017’de 75 dolarla devraldığımız yabancı turist başı gecelik harcamayı, 2024’te 108 dolara, bu yılın ilk çeyreğinde ise 116 dolara çıkardık” dedi.


Bakan Ersoy, geçen yılın Türkiye’ye gelen 62.3 milyon ziyaretçi ve 61.1 milyar dolar gelirle tamamlanarak hedeflerin üzerine çıkıldığını kaydetti. Ersoy, Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’ne göre Türkiye’nin 2017’de ziyaretçi sayısı en yüksek olan destinasyonlar arasında dünya çapında yedinci sırada yer aldığını belirterek, 2023’te beşinci, 2024’te ise dördüncü sıraya yükselerek büyük bir başarıya imza atıldığını söyledi.


Bakan Ersoy, turizmi 81 ile ve yılın 12 ayının tamamına yaymayı ve ürün çeşitliliğini artırarak Türkiye’yi dört mevsim deneyimlenebilen, küresel ölçekte cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarının altını çizerek, “Öncelikle gastronomi, sağlık, kültür, bisiklet, inanç ve MICE turizmi gibi alanlarda yürüttüğümüz çok yönlü çalışmalarla Türkiye’yi turizmin her kulvarında öne çıkaracak güçlü adımlar atıyoruz” dedi.


Eresin: 65 milyon ziyaretçi 64 milyar dolar gelir

TÜROB’a yeniden başkan seçilen Müberra Eresin, turizm sektörünün 60 milyonu aşan turist sayısı ve yaklaşık 2 milyon yatak kapasitesine ulaştığını söyledi. Eresin, şöyle konuştu: “Türkiye’de turizm yatırımlarının toplam maliyeti yaklaşık 90 milyar dolara ulaşmışken istihdam edilen kişi sayısı da 1.5 milyonu geçmiş durumda. Doğrudan 54 sektörü etkileyen turizm, yıllık 30 milyar dolar üzerinde satın alma hacmiyle ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri haline geldi. Yalnızca turist sayısına değil, turistin niteliğine odaklanan bir anlayışla hareket ediyoruz. 2025 hedefimiz, 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar gelir. Bu hedefe ulaşmamızda en önemli engel, yurt dışında ülkemize yönelik oluşan pahalı algısı. Bu durum, ancak döviz kurlarındaki artışla aşılabilir.”