İstanbulluların şikayetlerine konu olan taksi sorununun çözümü, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında yapılan UKOME toplantısında ele alındı. Toplantıda, İstanbul’a uygulama tabanlı taksi önerisini sunan ‘Taksi Taşımacılığının Düzenlenmesi Teklifi’ görüşüldü. Uygulama tabanlı taksi sisteminin istendiği teklifte, araçların yalnızca Elektronik Ulaşım ve Yönetim Lisansı almış uygulamalar üzerinden çalışması ve yoldan yolcu alamayan taksi sistemi olması istendi.
UYGULAMA VE ENTEGRE DURAKLAR
Teklifte, bu sistemde, araç tipinin ayırıcı renk ve farklı tasarımda T plakalı taksi olması, uygulamadan tetiklenen taksimetre, tepe lambasız, yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alımı ve güvenlik bölmesi olması şartları da yer aldı. Teklifle İstanbul’a 2 bin 500 yeni taksi kazandırılmış olacak.
SERTİFİKALI ŞOFÖRLER
Ulaşım Akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförlerin kullanacağı, uçtan uca denetim, çevrimiçi ödeme ve TAHKUK onayı ile yıllık çalışma ruhsatnamesi şartlarının da olduğu teklifte, güvenlik amacıyla araçta güvenlik bölmesi olması ve yolcu bulmada verimlilik ile kamu tarafından denetlenebilir olması açısından sistemin tercih edildiği belirtildi.
Gürkan Akgün, uzun süredir bu konuda çalıştıklarını ve bu sistemin, çağa ayak uyduran bir sistem olduğunu söyledi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi Eyup Aksu, uygulama kullanımının mecbur olmaması ve taksilerde tepe lambası bulunması gerektiğini kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise Başkan Gürkan Akgün’ün teklifle ilgili yaptığı konuşmayı, 2020 senesinde kendisinin yaptığını söyledi.
Burada önemli olanın idarenin iradesi olduğunu ifade eden Yücel, sistemde vatandaştan komisyon alınmamasının önemli olduğuna değindi. Şoförlerin yolcu seçemeyeceğini ve her çağrıya cevap vereceğini anlatan Yücel, sistemin hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edildi.
HEDEF, 500 KİŞİYE BİR TAKSİ
İstanbul için özel düzenlemeler yapılarak, her 500 kişiye en az bir taksi düşecek şekilde taksi sayısının artırılması hedefleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) verilerine göre, yaklaşık 16 milyon nüfuslu kentte bugün taksi başına 861 kişi düşüyor. Bu sayı, nüfusu yüksek kentlerden Mexico City’de 272, Paris’te 378, Londra’da ise 413 seviyesinde.
İBB verilerine göre 1990 yılında İstanbul’da bin kişiye 2.38 taksi düşüyordu. İstanbul’un 1990 yılındaki nüfusu 7 milyon 309 bin 190 iken 2021’de nüfus yüzde 117 artarak 15.8 milyona çıktı. Ancak taksi sayısı bu süre içerisinde sadece yüzde 5.7 oranında arttı.
BAKANLIK DA ONAYLADI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da yaşanan taksi sorununun çözülmesi için önerilen Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi’ni onayladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Taksi sorununun çözümü adına attığımız bu adımın İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.