İstanbul’a 17.6 milyarlık kümelenme yatırımı

Giriş: 27.05.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul, Bursa, Mardin, Balıkesir ve İzmir’de 6 özel endüstri bölgesi ilan edildi. Özel endüstri bölgelerinde 23.1 milyar lira yeni yatırım ve yaklaşık 50 bin kişiye istihdam hedefleniyor. İlan edilen yeni özel endüstri bölgeleri içinde İstanbul’daki TESKOOP ile ÖZAR özel endüstri bölgeleri, yatırım ve istihdam hedefleriyle de dikkat çekiyor. İki özel endüstri bölgesinde, önümüzdeki dönemde toplam 17.6 milyar lira yeni yatırım yapılacak ve 45 bin kişiye ilave istihdam sağlanacak. İstanbul’daki özel endüstri bölgeleri ayrıca yeni yatırım ve üretim artışıyla cari açığın yıllık 700 milyon dolar azalmasını da sağlayacak.

İSTANBUL YATIRIMLARI

İlan edilen yeni özel endüstri bölgeleri ve yapılacak yatırım miktarları şu şekilde:

  • İstanbul’da TESKOOP Teknoloji ve Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Özel Endüstri Bölgesi’nde farklı sektörlerde 191 üretim tesisinin faaliyete başlaması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde 11.8 milyar lira yeni yatırım yapılacak, 30 bin kişiye istihdam sağlanacak.
  • Yine İstanbul’da ÖZAR Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Özel Endüstri Bölgesi’nde 109 farklı üretim tesisi faaliyete geçecek. Önümüzdeki dönemde 5.8 milyar lira yeni yatırım yapılacak, 15 bin kişiye istihdam sağlanacak.

DİĞER İLLER

  • Bursa’daki Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Özel Endüstri Bölgesi’nde paslanmaz çelik ve kalıp çelik üretimi gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde 960 milyon lira yeni yatırım yapılacak, 225 kişiye istihdam sağlanacak.
  • Mardin’deki Eti Bakır A.Ş. Özel Endüstri Bölgesi, amonyak, sülfürik asit, fosforik asit ve gübre üretiminde katma değer sağlayacak. Önümüzdeki dönemde 248 milyon lira yeni yatırım yapılacak, 1500 kişiye istihdam sağlanacak.
  • Balıkesir’de, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.’ye ait özel endüstri bölgesinde kağıt ve karton fabrikası faaliyete geçti. Önümüzdeki dönemde1.5 milyar lira yeni yatırım yapılacak, 1500 kişiye istihdam sağlanacak.
  • İzmir’de Most Makina Enerji Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait münferit yatırım yerinde vasıflı çelik ürünleri üretim tesisi kurulacak. Önümüzdeki dönemde 2.8 milyar lira yeni yatırım yapılacak, 1000 kişiye istihdam sağlanacak.

İLKİ STAR RAFİNERİ

Özel endüstri bölgeleri, ilgili kurumların görüşleri alındıktan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teklifiyle Cumhurbaşkanlığınca ilan ediliyor. Yatırımcılara, özellikle bürokrasinin azaltılması anlamında birçok avantaj sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl İzmir Aliağa’da açılan Star Rafineri, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmişti.

24 TANESİ DAHA YOLDA

Özel endüstri bölgelerinin, istihdamın yanısıra yüksek katma değerli üretim yönüyle de önemli katkıları olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilan edilen 6 endüstri bölgesinin cari açığı yıllık 1.7 milyar dolar azaltacağına dikkat çekiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise özel endüstri bölgelerine olan yoğun talebi şöyle anlatıyor: “Her biri teşvik talebinde bulunmuş, 24 tane daha endüstri bölgesi ilan edilecek alanımız var. Türkiye’nin büyük projelerinin yapılacağı yeni endüstriyel alanlar kurmaya gayret ediyoruz. Her gün, her yerden OSB ve endüstriyel bölge talebi geliyor. Bunlar bize ümit veriyor.”

ÖZEL BÖLGEYE ÖZEL AVANTAJ

Özel endüstri bölgelerinin avantajları şöyle sıralanıyor:

  • Projesine göre bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar, bakanlık tarafından karşılanabilir.
  • Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar kamulaştırılabilir. Projesine göre kamulaştırmaya ilişkin masraflar da bakanlık tarafından karşılanabilir.
  • Harita, etüt raporu, imar planları, alt ve üst yapı projeleri bakanlık tarafından onaylanır. Bu işlemler için bedel alınmaz. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlık tarafından verilir ve söz konusu ruhsatlar için harç alınmaz.
  • Yatırım için şart olan ‘ÇED gerekli değildir’ veya ‘ÇED olumlu’ kararları en geç 2 ay içinde verilir. Bakanlık tarafından verilen onay ve izinler ile tesisin üretime geçmesi için alınan diğer izinler ilgili kurumlarca 15 gün içinde verilir.
  • Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde 5’i, stratejik yatırım olması durumunda ise binde 1’i oranında belirlenir.
  • Özel endüstri bölgelerine ilişkin Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir.
  • Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.
  • Bölgede yer alan bütün binalar emlak vergisinden, arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.
  • Bölgede yer alan gayrimenkullerin ifraz, taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaftır.