tatil-sepeti

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği İstanbul müzelerine yenileri ekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., önümüzdeki günlerde İstanbul ziyaretçileri için yeni kültür duraklarını hayata geçirecek. Tekfur Sarayı Çini Müzesi, Anemas Zindanları Ortaçağ İşkence Müzesi, Feshane Tasavvuf Kültürü Müzesi olarak hizmete sunulacak. Müzeler aynı zamanda kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

KALMA SÜRESİNİ UZATACAK

Yeni müzeler, turistlerin İstanbul’da kalma ve gezme sürelerini uzatarak turizme önemli katkılar sağlayacak. Müze çalışmalarından ilki olan Şerefiye Sarnıcı, önümüzdeki günlerde kültür rotalarına eklenecek. Tekfur Sarayı’nda yapılması planlanan Çini Müzesi de haziran ayında hizmete kazandırılacak.

İŞKENCENİN TARİHİ İZLENECEK

Restorasyonu devam eden Anemas Zindanları da işkencenin tarihini görmek isteyenler için önemli bir durak olacak. Ortaçağ boyunca Bizans tarafından çeşitli suçlar işleyenler için kullanılan zindan da yine bu yıl içerisinde “Ortaçağ İşkence Müzesi” olarak ziyarete açılacak. Zindanda o yılların işkence aletleri de sergilenecek.

2 BİN 470 OBJE

Bu yıl içinde hizmete kazandırılacak müzelerden biri de Tasavvuf Kültürü Müzesi olacak. Müze, Feshane bünyesinde yer alacak. Kültür A.Ş., müzede sergilenmek üzere 2 bin 470 obje satın aldıklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi envanterinden de 600 civarında objenin müzeye devredileceğini açıkladı.

DÜNYA ESERLERİ GELECEK

Kültür severlerin faydasına sunulacak bir başka müze de Miniaworld olacak. Miniatürk’ün dünya versiyonu olarak hazırlanacak olan Miniaworld’de dünyadaki önemli kültürel mirasları yerinde görme şansı elde edemeyenler İstanbul’da görme mutluluğunu yaşayacak. Yenikapı sahilinde kurulacak olan müze ihale çalışmalarının tamamlanmasının ardından 1.5 yıl içerisinde ziyaretçi ağırlamaya başlayacak. Müzede 120 mimari eserin maketleri sergilenecek.

İHALE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İstanbul’da açılması planlanan müzeler arasında Gelenekli Sanatlar Müzesi ve Atölyesi de yer alıyor Müze için mekan araştırması sürüyor. İhalesi yapılan Kent Müzesi, Haliç’te yapılması öngörülen Bilim ve Teknoloji Müzesi de İstanbul’un yeni müzeleri listesine eklenecek.

11 AYDA 2 BİN 288 YENİ ESER

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapanAnadolu’nun zengin tarihi mirası, kazılarla gün yüzüne çıkıyor. Türkiye’de 11 ayda yürütülen 554arkeolojik kazı ve araştırmada, 2 bin 288 tarihi eser toprak altından çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Anadolu topraklarında bulunan tarihi zenginlikler, yerli ve yabancı bilim insanları tarafından yapılan kazı, restorasyon ve yüzey araştırmalarıyla bilim dünyasına sunuluyor.

‘EŞSİZ KADIN’

Bu kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden en önemlilerinden biri olarakKonya Çatalhöyük’te Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda bulunan M.Ö. 8000-5500 Neolitik Dönem’e ait kadın figürü gösteriliyor. Heykelcik, yüksek kalitede işçilikle yapılması ve vücudunun tüm parçalarının eksiksiz bulunması dolayısıyla “eşsiz” olarak nitelendiriliyor.

06 Ocak 2017 Cuma

Etiketler : Gündem