tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’un küresel ekonomide öne çıkan diğer marka şehirlerden pozitif ayrışması için yenilikçi, dijital, akıllı ve iklim değişikliğine duyarlı projelerin desteklenip yatırıma dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, Türkiye ekonomisinin gelişimine en yüksek katkıyı sağlayan İstanbul’un, aynı zamanda 216.1 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğüyle 130’dan fazla ülkeden daha büyük olduğuna dikkat çekti.

E-İHRACAT BAŞARISI

İstanbul’un geniş üretim imkanları, kalifiye iş gücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapısı ve teşvikleriyle yabancı yatırımların da ilgi merkezi olduğunu vurgulayan Avdagiç, kentin ekonomik verilerine ilişkin şu bilgileri aktardı: “TÜİK’e göre 2020’de İstanbul’un ihracatı 82.8 milyar dolar, ithalatı 126.9 milyar dolar oldu. 2021’in ilk 11 ayında ise İstanbul’dan 98.3 milyar dolarlık ihracat, 124.8 milyar dolarlık ithalat yapıldı. 2021 yılının ocak-kasım dönemine göre İstanbul’un Türkiye’nin genel ihracatından aldığı pay -henüz aralık ayı açıklanmamışken bile-, yüzde 48.4, ithalatından aldığı pay ise yüzde 51.5 oldu. Bu rakamlar ortaya koyuyor ki, ihracatın artış hızı ithalattan daha fazladır. Bunda, pandemi döneminde KOBİ’lerin dijital dönüşümü hızla gerçekleştirip e-ihracata yönelmelerinin büyük payı var. Bir başka ifadeyle İstanbullu KOBİ’ler, salgın şartlarına hızla uyum sağlamayı başarmıştır.”

TEŞVİK BELGELERİNİ İZLEYİN

Başkan Avdagiç, Türkiye ve İstanbul ekonomisindeki gelişimin ve geleceğin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım teşvik belgelerinden de izlenebileceğine işaret ederek, şunları söyledi: “Bakanlık verilerine göre, 2015-2021 yılları arasında düzenlenen toplam teşvik belgesi adedi 5 bin 744 olmuştur. Belgelerin 5 bin 451’ü yerli sermaye, 293’ü yabancı sermaye için düzenlenmiştir. Düzenlenen belgelerin 2 bin 668’i tamamen yeni yatırım için, 2 bin 626’sı genişletme için ve 450 adedi ise diğer yatırımlar için verilmiştir. Yine belgelerin büyük çoğunluğu imalat sektörüne ilişkin iken, bunu hizmetler sektörü takip ediyor. Sonuçta, Türkiye geneli için bizi umutlandıran; yeni yatırımların verilen teşviklerin yarısına yakınını oluşturması, diğer yarısının da mevcut yatırımların genişletilmesi için olmasıdır. Bütün bunlar, ülke olarak bizim üretim kapasitemizi artırdığımızı, daha fazla üretmek amacıyla gerekli altyapıyı oluşturduğumuzu, yani geleceğe hazırlık yaptığımızı gösteriyor.”

YEŞİL SANAYİYE DESTEK

“İstanbul’un küresel ekonomide öne çıkan diğer marka şehirlerden pozitif ayrışması için yenilikçi, dijital, akıllı, iklim değişikliğine duyarlı projelerin desteklenip yatırıma dönüştürülmesi gerekiyor” diyen Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim, lojistik, turizm ve gayrimenkul gibi sektörlerde de yatırımların sürdürülmesi oldukça elzemdir. Ama en önemlisi, tüm sektörlerde teknolojik-yeşil sanayi dönüşümünün desteklenmesi elzemdir. İstanbul, Yeşil Mutabakat’ın merkez üssü, diğer bir deyimle yeşil bir şehir olmalıdır.”

ENERJİ VE TARIM İÇİN TEŞVİKLER AZ

İstanbul’da yatırım için verilen teşvik belgelerinin çoğunun imalat ve hizmetler sektöründe olduğunu belirten Avdagiç, enerji ve tarım gibi alanlara yönelik teşvik sayısının ise yetersizliğine dikkat çekti. Avdagiç, şöyle konuştu: “Yatırım teşvikleri bakımından birinci bölgede yer alan İstanbul için düzenlenen teşvik belgeleri incelendiğinde, İstanbul’daki yatırımların çoğunluğunun imalat ve hizmetler sektöründe olduğu görülüyor. Son dönemde önemi bir kez daha anlaşılan enerji ve tarım gibi sektörlere yönelik teşvik sayısı ise ne yazık ki az. Dolayısıyla bu alanlara yönelik desteklerin artırılarak yatırım imkanlarının yükseltilmesi önemli. Son 6 yıl içinde İstanbul’da gerçekleşen sabit yatırım tutarı 179.4 milyar lira, istihdam edilen kişi sayısı ise 205 bin 828 oldu” dedi.

24 Ocak 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem